Hlavní navigace

Novinky: InfraRecorder, Border Skin, CCCalc a další

29. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Foxit Reader 3.1 EN - Oficiální stránka

Minulý týden jsme vám představili alternativní PDF čtečku Perfect PDF Reader. Vyšla však také trochu známější alternativa s názvem Foxit Reader. Pravděpodobně jste se s ním již setkali, neboť bývá často zmiňován a porovnáván s Adobe Readerem. Vyniká zejména v rychlosti a ve slušné nabídce funkcí.

Nová verze 3.1 se - alespoň podle vývojářů - chlubí novým vzhledem, což v tomto případě  znamená pouze trochu hezčí ikony a přeorganizovanou hlavní nabídku. Přibylo tlačítko pro vyhledávání označených slov v internetu, zlepšila se správa komentářů. Ve vlastnostech dokumentu si můžete prohlédnout, jaká oprávnění máte, a co všechno s ním tudíž můžete provádět.

Pidgin 2.6.1 CZ - Oficiální stránka

Chatování se stalo jednou z nejběžnějších činností, které na počítači vykováváme. Nejvíce uživatelů má v Česku síť ICQ, stále více se ale prosazuje i komunikátor od Microsoftu Windows Live Messenger. Pakliže máte přátele v těchto, nebo i v jiných sítích, pravděpodobně je pro vás nejvýhodnější použít víceprotokolového kecálka.

Pidgin se snaží tvářit přivětivě na začátečníky a neobsahuje hromady zbytečných nastavení. Základní funkcionalita uspokojí minimálně méně náročné jedince, případně si můžete zapnout některé z dodatečných pluginů, které program po instalaci nechává vypnuté.

Poslední vydání přineslo zásadní podporu pro přenos videa a hlasu. V tuto chvíli uvedené funkce spolupracují pouze s Jabberem, ostatní sítě by ho měly co nejdříve následovat. Z technických důvodů nicméně přenosy vůbec nefungují na platformě Windows, což vývojáři chtějí taktéž v nejbližší době změnit. Zatím si tak můžete vyzkoušet alespoň dlouho připravovanou výměnu vzhledů programu.

Yet Another Process Monitor 2.0.3 EN - Oficiální stránka

Rozhraní ribbon, které Microsoft poprvé představil v Office 2007 vzbudilo vlnu nadšení. Poté se redmondský gigant rozhodl jej zakomponovat do některých svých aplikací ve Windows 7 (např. malování). Ribbon ale inspiroval i mnohé vývojáře třetích stran. Dnes již jednou zmiňovaný Perfect PDF Reader jej měl, staví na něm i autor Yet Another Process Monitor.

Jak vidíte, ribbon se dá nacpat skutečně všude, i do správce procesů. Nikoliv však bezúčelně. Yet Another Process Monitor bych mohl nazvat ukázkovým příkladem účelného využití. Program monitoruje také vzdálené počítače, jinak mu nechybí snad žádná důležitější funkce. Nepotěší absence 64bitové verze (prý se na ní ale pracuje). Zajímavě však zní odhalování skrytých procesů - tím můžete odhalit některé rootkity. K běhu vyžaduje alespoň .NET Framework 2.0 SP1.

CCCalc 1.8 EN - Oficiální stránka

Na počítání s kalkulačkou zabudovanou ve Windows jste asi zvyklí, o to více by vás mohl překvapit CCCalc. Vypadá jako kus papíru, na kterém jste ve škole prováděli vedlejší výpočty - až na to, že v sobě kombinuje výhody kalkulačky. Ovládání je intuitivní, drobnou překážku před sebou mají jen lidé neznalí angličtiny. Nejen díky hezké práci s pamětí CCCalc ocení i profesionálové.

Border Skin 0.2.3 EN - Oficiální stránka

Grafické rozhraní Aero známé z Windows Vista a 7 je velmi líbivé, to vám potvrdí asi každý. Samozřejmě najdete pár nadšenců, kteří se rozhodli nějakým způsobem přenést Aero také do starších XP. Border Skin se řadí mezi ty povedenější výrobky. Vypadá velmi dobře, nechybí ani efekt rozostření obsahu pod průhlednými okny. Navíc můžete vybrat mezi 15 barevnými schématy.

U některých aplikací není vhodné se skinováním riskovat kvůli nestandardně řešenému záhlaví. Pro ty také existuje seznam výjimek, přímo od autorů se na něm nachází například Google Chrome. Instalace, respektive odinstalace Border Skin se bát nemusíte - distribuuje se zabalený do archívu jako přenosná aplikace. V případě vaší nespokojenosti pouze smažete složku s programem. K běhu vyžaduje .NET Framework 3.5.

CS24

InfraRecorder 0.50 CZ - Oficiální stránka

Christian Kindahl vytvořil maximálně zajímavou alternativu pro placený vypalovací balík Nero. Jeho InfraRecorder je na freeware poměry doslova prošpikovaný funkcemi. Vypaluje datová CD/DVD, audio a dokonce i video disky. Za pomoci dodatečného pluginu také překóduje skladby z hudebního CD. Nemusí se instalovat, neboť existuje na oficiální stránce naleznete i přenosnou verzi. InfraRecorder plně podporuje 64bitové systémy.

Další novinky, které byste neměli minout:

Byl pro vás článek přínosný?