Hlavní navigace

Novinky: KMPlayer, IrfanView a další

27. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Digsby Beta Build 45 EN - Oficiální stránka

V záplavě kecálků je těžké něčím zaujmout. Například grafické upozornění na příchozí zprávy dnes není ničím výjimečným, přestože před pár lety se rozhodně nejednalo o žádný standard. Digsby se rozhodl jít jinou cestou než ostatní - není totiž klasickým multiprotokolovým klientem. Určitě ho poznáte, protože kromě klasických komunikačních kanálů (ICQ, MSN, Google Talk,...) se dovede připojit k nejznámějším sociálním sítím, jako například Facebook nebo Twitter. Upozornění na nové emaily (z Gmailu či Hotmailu a dalších), včetně výběru schránky prostřednictvím POP nebo IMAP, zůstává trochu v pozadí třetím poznávacím znakem Digsbyho.

Digsby se tedy pokouší sjednotit tři fenomény dnešní doby a vše pěkně zaobalit příjemným grafickým kabátkem. Samotná zajímavá idea samozřejmě automaticky neznamená dobrý program - naštěstí se ale tvůrcům povedlo napsat funkční a použitelný software. Domnívám se, že vývojový tým dotSyntax docela přesně vystihl směr, kterým se současná internetová komunikace ubírá - dávno nejde jen o pouhé klábosení na ICQ.

IrfanView 4.22 CZ - Oficiální stránka - Česká stránka

Představovat nejznámější a pravděpodobně zároveň i nejrychlejší prohlížeč obrázků nejspíš nemá smysl. S IrfanView od Irfana Skiljana se vídáme již od roku 1996 a za tu dobu si získal srdce mnoha uživatelů. Když pominu rychlost, vyniká hlavně v počtu podporovaných grafických formátů. Obrázky s ním snadno upravíte, pokročilejší editory ale nenahradí. Stejně tak nezastoupí úlohu správce obrázků, do této kategorie IrfanView rozhodně nespadá.

Doporučuji pak nainstalovat i sadu pluginů, díky kterým se naučí přehrávat i další málo známé formáty. IrfanView dokonce spolupracuje s filtry určenými pro Adobe Photoshop. Hodně lidí potěší tvorba samospustitelných prezentací. Tento program tak svými možnostmi zaujme pokročilé i začátečníky.

Nová verze tradičně notně rozšiřuje skoro všechny funkce. Autor však tentokráte varuje před chybou: nepoužívejte tlačítko "Další" v nástrojové liště, zkuste raději "Mezerník".

KMPlayer 2.9.4.1434 CZ - Oficiální stránka - Zrcadlo

"Kéž bychom byli ušetřeni těch věčných křížků s kodeky", stěžuje si mnoho uživatelů. Problémy s tím, jestli máte nainstalované ty správné kodeky, si opravdu ušetřit můžete. Existují totiž přehrávače, které všechny součásti potřebné pro přehrávání obsahují. KMPlayer se řadí mezi ty známější a kvalitnější.

Naprosto nekonečné a velmi podrobné možnosti nastavení úplně všech obrazových, zvukových a další z něj dělají velmi mocný nástroj. Ať už chcete přehrát DVD, nebo vaše oblíbené album v mp3, KMPlayer se nezastaví před ničím. Tím, že používá vestavěné kodeky navíc slibuje menší zátěž pro systém. Jestliže byste se báli příliš složitého nastavení, průvodce vás několika kroky provede a vše vám srozumitelně vysvětlí.

Nová verze přichází s novým zajímavým zobrazením, které je navrženo pro tzv. obývákové počítače (tedy tak trochu konkurence k Windows Media Center). Jelikož oficiální stránky nejsou zrovna přívětivé, zkuste KMPlayer stáhnout raději z nějakého zrcadla.

Media Player Classic 6.4.9.1 Build 20081210 EN - Oficiální stránka - Zrcadlo

Pamatujete si starý přehrávač Windows Media Player 6.4? Jeho dnešní duchovní nástupce Media Player Classic se těší vysoké oblibě a dokazuje, že minimalistický vzhled bez moderních grafických prvků mají uživatelé stále rádi. Na rozdíl od výše zmíněného KMPlayeru neobsahuje žádné kodeky, proto se často vyskytuje s velkými balíky kodeků (např. K-Lite Codec Pack). Ve spolupráci s nimi Media Player Classic přehraje v podstatě všechno, od klasických video/audio souborů až po DVD, rozumí si i s QuickTime a Real Player. Jestliže postrádáte jednoduchý přehrávač, zkuste třeba právě Media Player Classic.

CCleaner 2.15.815 CZ - Oficiální stránka

Pakliže vám Windows začaly viditelně zpomalovat a všechno jim trvá nesnesitelně dlouho, nastal čas je komletně pročistit od nepotřebných souborů. Ty se obvykle časem nahromadí v hojném počtu a zpomalují počítač. CCleaner většinu takových souborů odstraňuje, dokonce se podívá na zoubek i systémovému registru.

Když už budete u čištění, zkontrolujte zabudovaný seznam nainstalovaných programů a ty málo používané odeberte. Dále vám CCleaner pomůže i se zakázáním spuštění nežádoucích programů společně s Windows. V nové verzi bylo opraveno několik chyb a přidána možnost odstranit náhledy v Google Chrome.

Návod: CCleaner: udělejte si pořádek v počítači

FinalBurner Free 2.7.0.144 CZ - Oficiální stránka

Stále jste nenašli ten pravý vypalovací program? Pak zkuste náš další tip, FinalBurner. Jeho autoři nabízejí vedle placené i zdarma dostupnou verzi. S touto neplacenou variantou provedete pravděpodobně všechno, co byste od takového programu čekali a řadí se tak spíše do průměru. Vypálí data, hudbu a dokonce i video DVD. Pro kompletní seznam funkcí doporučuji navštívit oficiální stránku; kupodivu jich není zrovna málo.

FinalBurner se snaží jít cestou pro začínající uživatele (alespoň podle vývojářů), takže byste měli být ušetřeni složitějšího nastavování a přejít rovnou k tomu nejdůležitějšímu: k vypalování. Za asi největší zápor bych označil opravdu nevzhledné uživatelské rozhraní (zde rozhodně neplatí to, co u Media Playeru Classic).

MMF24

Start Killer 3.0 EN - Oficiální stránka

Na konec jedna malá hříčka - představili jste si někdy Windows bez nabídky Start? Jak by to vypadalo se dozvíte díky prográmku Start Killer, který klasickou ikonu Microsoftích systémů doslova nezabije, ale spíše skryje. Stále ji můžete vyvolat klávesovou zkratkou. Opět se objeví také po zavření programu, nemusíte se tedy bát. Pokud by vám nebylo jasné, jaký užitek máte mít z odstranění tlačítka Start, zkuste se zařídit podle doporučení autora a nainstalovat si zároveň alternativu ke spouštění programů s názvem True Launch Bar. Třetí verze konečně podporuje i Windows Vista.