Hlavní navigace

Novinky: LibreOffice 3.6, ACDSee Free 1.0, Instantbird 1.2 a další

10. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

LibreOffice 3.6 CZOficiální stránka

Máte v čem psát dokumenty? Díky vytrvalému souboji zdarma dostupných aplikací máte z čeho vybírat, kancelářských balíků se po internetu potuluje několik. The Document Foundation právě dokončila vývoj LibreOffice 3.6. Odnož OpenOffice.org nás tentokrát potěšila lepším výkonem, což ostatně vývojáři slibují vždycky, přináší ovšem i nové funkce. Pisálky potěší především počítaní slov v dokumentu ve stavovém řádku, které zde dosud nepochopitelně chybělo. Presentace zase konečně vytvoříte ve formátu pro širokoúhlé obrazovky. Navíc máte k dispozici deset nových šablon.

 

Kdyby vám něco říkal pojem Basic, vězte, že se ve vývojovém prostředí ukazuje katalog s objekty. Nejvíce vylepšení v celkovém součtu nicméně doznal textový editor a tabulkový kalkulátor. LibreOffice 3.6 vás potěší i podporou importování SmartArt z Microsoft Office a filtrů pro Corel Draw. Kdyby vám to bylo málo, dokumenty v PDF můžete označkovat vodoznakem. Buňky v tabulkách pak můžete vyplňovat datovými pruhy. Tuto funkci můžete znát z posledních verzí Excelu.

 

Instantbird 1.2 CZOficiální stránka

Dnes už je nad slunce jasné, že partyzánský projekt Instantbird nemůže soupeřit s konkurencí. Komunikátor prochází velmi pomalým vývojem a v současné formě potěší snad jen ty jedince, kteří si zakládají na jednoduchém a čistém prostředí. Aplikace podporuje všechny hlavní chatovací sítě, mj. Facebook, ICQ, Google Talk nebo i Twitter. Kecálek vás přesto zaujmout může. Stojí na platformě Mozilla, takže ho snadno rozšíříte doplňky. Těch vzhledem k malé komunitě v galerii nenajdete tolik, ale měly by pokrýt aspoň základní potřeby.

Vzhledem k technologickým problémům spojeným se změnami na pozadí Thunderbirdu se vývoj notně protáhl, přesto poslední vydání nic zásadního nepřináší. Alespoň můžete vytvářet nové účty za asistence průvodce, měnit stavovou zprávu z oznamovací oblasti nebo prohlížet starší záznamy. Instantbird 1.2 rovněž zvýrazňuje nepřečtené chaty. Program obsahuje český překlad, což bude pro mnohé uživatele jistě plus.

 

Paragon Image Backup for Windows 8 ENOficiální stránka

Zálohovací a obnovovací schopnosti Windows se sice zlepšují s každou novou verzí, ale vždycky se najde slepé místo, které vyplní specializovaný nástroj od třetí strany. Firma Paragon vám jistě není neznámá. Její nový produkt se zaměřuje na zálohování disků a diskových oddílů a mohl by u vás nahradit omezenou funkci zabudovanou ve Windows 8. Novinka je právě určena nedávno dokončenému operačnímu systému. Ve srovnání s ním vám Image Backup kromě běžné zálohy nabídne možnost vytvořit záchranné CD nebo flash disk. Při obnově ani nemusíte volit kompletní obsah zálohy, ale jenom její konkrétní součást.

Image Backup podporuje nový souborový systém ReFS, který je ovšem možné používat pouze ve Windows Server 2012. Klientskou edici Windows navštíví později. Se zálohováním vám pomůže přehledný průvodce, jedinou překážkou by pro někoho mohla být angličtina. Program můžete zdarma stáhnout po krátké registraci.

 

Net Guard 2.0.7 ENOficiální stránka

Nejen na omezeném mobilním připojení oceníte nástroj, který vám pohlídá objem přenesených dat. Vytížení internetové připojení ovšem někteří rádi sledují čistě pro zajímavost. Oba tábory by mohl potěšit pěkný kompaktní nástroj na sledování sítového provozu. Nastavíte si zde limit, aby vás mohl informovat o jeho dosažení. A kdyby vás nějaké limity nezajímaly, pořád můžete sledovat data přenesená konkrétními programy. Pokud vás někdy zajímalo, kolik megabajtů přenese Skype během půlhodinového hovoru, nebo třeba jen když běží na pozadí, Net Guard vám odhalí přesnou hodnotu.

Mimochodem, při spuštění a přihlášení Skype v mém případě stáhl dva a půl megabajtu dat. Nástroj vám také umožní otestovat rychlost připojení, samozřejmostí jsou všemožné grafy a statistiky. Hraje si i na věštce a předpovídá, zda v tomto měsíci vyčerpáte FUP. Pochvalu ale nedostane za zpracování, neboť ignoruje zavedené styly Windows.

 

ACDSee Free 1.0 ENOficiální stránka

Pakliže pracujete s fotografiemi, je dost pravděpodobné, že jste již slyšeli o programu ACDSee. Nástroje od firmy ACD Systems obvykle nelze používat zdarma, ale nyní přichází výjimka potvrzující pravidlo. ACDSee Free vás nebude stát ani korunu. Za peníze by vám nejspíš ani nestál, protože se jedná o docela obyčejný prohlížeč obrázků. Neumí nic moc zajímavého, což je ale vlastně jeho přednost. Na rozdíl od řady přebujelých multifunkčních aplikací se tento prográmek soustředí na to základní, a sice aby v co nejkratším čase otevřel obrázek.

Kromě toho zvládne přiblížit detail, případně se zase oddálit. K tomu slouží i doplňkový prvek na výběr oblasti k přiblížení. Jinak ACDSee Free obsahuje celoobrazovkový režim, který spustíte dvojitým klepnutím na obrázek. Pracuje opravdu rychle, nikdy na nic nečekáte. Pokud tisknete fotky, oceníte předvolené velikosti snímků a další možnosti.

 

.NET Framework Cleanup Tool ENOficiální stránka

Pro pořádek vás upozorníme na novou verzi nástroje na opravování poškozených instalací prostředí .NET Framework. Kdyby se s ním něco stalo a on nešel ani odinstalovat, můžete zkusit tuto pomůcku. Ta z počítače násilně a nevybíravě odstraní zvolenou verzi .NET Framework, nikoli nutně všechny nainstalované verze najednou. Z Windows zmizí příslušné soubory, adresáře nebo klíče z registru. Berte ho jako poslední možnost, kdyby všechno ostatní selhalo. Autor před pár dny vydal nový .NET Framework Cleanup Tool, který se naučil čistit .NET Framework 4.5 a již podporuje Windows 8.

CS24

 

Další důležité novinky: