Hlavní navigace

Novinky: Microsoft Security Essentials, FavBackup, winLAME a další

3. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft Security Essentials 1.0 EN - Oficiální stránka

Když před pár lety Microsoft zabudoval přímo do systému Windows Vista antispywarový program Windows Defender, vzbudil vlnu rozporuplných reakcí. Již tehdy se mluvilo o začínajícím vytlačování třetích stran z trhu s bezpečnostními produkty. Dnes Microsoft přichází s vlastním antivirem, čímž většině konkurence na poli bezpečnosti přidělává spoustu vrásek.

A skutečností je, že Microsoft Security Essentials snad z každého z doposud provedených testů vychází velmi dobře. Jeho detekční schopnosti tedy evidentně nejenže nezaostávají za konkurenčními programy, ale také je často předčí. Vývojáři si dali tu práci navrhnout nanejvýš efektivní a zároveň jednoduché uživatelské prostředí, kde se neztratí ani začátečník. Pokud se podíváte na obrázek níže, dáte mi asi za pravdu.

Velmi pozitivně zní zpráva o nenáročnosti na hardware, nemusíte se tak bát o zpomalení počítače. Microsoft Security Essentials tak lze hodnotit jednoznačně kladně. Můžete si jej stáhnout pro (legální) systémy XP a novější, prozatím však pouze v angličtině.

Sandboxie 3.40 CZ - Oficiální stránka

Stahujete neověřené programy a bojíte se, že by se v nich mohla skrývat nějaká hrozba? Obavy jsou v podobných případech určitě na místě. Naštěstí existuje způsob, jak se proti případné infekci ochránit. Nazývá se Sandboxie a vytváří pro programy jakousi virtuální ohradu. Jakoukoli podezřelou aplikaci spusťte nejprve v Sandboxie. Pakliže vám začne převracet systém vzhůru nohama, nemusíte panikařit, protože vašemu systému se nic stát nemůže - žádná ze změn není trvalá.

Ačkoliv poslední vydání hlásí plnou podporu Windows 7, na 64bitových edicích jej nespustíte. Důvod najdete podrobně popsaný v článku na oficiální stránce. Zjednodušeně řečeno není vůbec jednoduché v 64bitovém systému aplikace izolovat. Tam vám tedy lépe poslouží virtuální počítač.

StartEd Lite 5.3.0.2 EN - Oficiální stránka

Program StartEd Lite na první pohled neumí nic, co by nedokázala konkurence. Zaměřuje se na kontrolu položek po spuštění počítače, ale dělá to dobře. Zobrazí i jinak skryté položky a o každém záznamu můžete klepnutím tlačítka vyhledat informace na internetu. StartEd Lite vás také nechá šťourat se ve službách, ať už spuštěných, či zastavených. Pokud by se na váš seznam položek po spuštění dostal trojský kůň, budete patřičně upozorněni. Na programy, které přibudou od posledního použití, vás StartEd Lite upozorní žlutým zvýrazněním.

FavBackup 2.0 EN - Oficiální stránka

Každý alespoň mírně pokročilý uživatel jistě využívá možnost si do svého internetového prohlížeče uložit oblíbené stránky, hesla, apod. Pokročilejší si pak přizpůsobují vlastním potřebám konfiguraci, případně svůj browser zásobují doplňky. V takovém případě vždy zamrzí, když o svá uložená data přijdete. Rozhodně byste tedy neměli podceňovat zálohování. A proč nevyzkoušet třeba zajímavý prográmek FavBackup.

I jeho tvůrci se inspirovali sadou Microsoft Office 2007 a uživatelské rozhraní zpracovali do pásu karet nazvaného ribbon. Díky jednoduchosti nemáte nejmenší šanci se v nabízených funkcích ztratit. Vyberte si buď zálohu, nebo obnovu profilu, pak označíte váš prohlížeč. Můžete si vybrat, která data se uloží a která ne. Stejně se FavBackup chová při obnově profilu. Pro uživatele Opery 10 autoři připravili speciální funkci pro konverzi profilu mezi jednotlivými verzemi Windows.

winLAME 2009 Beta 1 EN - Oficiální stránka

I různých konvertorů zvukových formátů se na internetu vyskytuje velké množství. winLAME má tu výhodu, že podporuje Windows 7. Za další se nesnaží uživatele zmást - v prvním kroku přidáte hudební soubory, v dalších krocích si zvolíte požadovaný výsledný formát a kvalitu. Jednoduché, leč účinné! Program podporuje tagování souborů rovnou z online databáze free.db.        

CS24

Horodruin 3.0.254.0 EN - Oficiální stránka

V některých chvílích nastanou situace, kdy prostě potřebujete mít sesynchronizovaný obsah dvou složek. Nemusíte se nutně ohlížet po draze vypadajících a často placených nástrojích, protože tu máme jednoduché alternativy jako například Horodruin. Do něj jednoduše přidáte několik adresářů, jejich obsah se zanalyzuje, a pak už můžete spustit synchronizaci. Pokud určité typy souborů nechcete kopírovat, můžete jejich přípony zapsat na seznam výjimek. Přesto by si  s tímto programem neměli začátečníci moc zahrávat.

Další novinky, které byste neměli minout: