Hlavní navigace

Novinky: Miranda IM 0.8, Logon Changer for Windows 7, TrueCrypt a další

20. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Miranda IM 0.8 CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

Multiprotokolový kecálek s názvem Miranda se i v České republice využívá poměrně často díky podpoře ICQ, MSN, Jabberu a dalších sítí. Charakteristickým znakem je pro něj široká základna uživatelských doplňků, které jednoduchou aplikaci vhodnou pro nenáročné uživatele přetvoří ve všemocný nástroj.

Na verzi 0.8 se pracovalo dlouho a výsledek stojí za to. Nemožnost přihlásit se k více účtům v jedné síti uživatelé různě obcházeli, nyní mohou využít služeb propracovaného správce účtů. Bezpečnější komunikaci zajišťuje vnitřní podpora SSL, v ICQ a MSN konečně pořádně fungují off-line zprávy. Podrobný seznam novinek naleznete v oznámení na oficiální stránce. Ještě bych dodal, že Miranda už oficiálně podporuje také Windows 7.

Opera 10 Beta Build 1589 s funkcí Unite CZ - Oficiální stránka

Vedení norské společnosti vyvíjející browser Opera se v posledních dnech/týdnech postaralo o silný rozruch, který situaci kolem prohlížečů vyhrotil natolik, že se Microsoft rozhodl distribuovat v Evropě Windows 7 bez Internet Exploreru.

Pro nás, uživatele, je tuto chvíli ale daleko zajímavější představení úplně nové funkce, kterou se bude honosit finální Opera 10. Jmenuje se Unite a slouží ke snadnému sdílení obsahu mezi lidmi. Dá se říct, že z počítače vytvoří server, z něhož pak mohou stahovat vaši přátelé. Idea to ve skutečnosti není nějak nová, v minulosti existovalo několik podobných projektů.

Kdysi se například snažilo prosadit AllPeers v podobě doplňku pro Firefox. Projekt ztroskotal kvůli nízkému počtu uživatelů. Vysvětlení nízkého zájmu však může být zcela prosté: aby od vás mohl někdo něco stahovat, musíte mít samozřejmě program zapnutý. Proto je většinou výhodnější nahrát soubory někam na sdílecí server. A když chcete někomu něco poslat okamžitě, máme tu instant messengery (a takový Windows Live Messenger má sdílení opravdu slušně propracované).

I proto mám o úspěchu Unite docela velké pochybnosti. Stávající uživatelé Opery asi občas této funkce využijí, těžko ale přitáhne nové. Jaký názor máte vy?

Tweaks.com Logon Changer for Windows 7 EN - Oficiální stránka

Pozadí na přihlašovací obrazovce ve Windows 7 se nedá změnit jen zdánlivě. Chlapíci ze serveru Tweaks.com přišli s nástrojem, díky kterému se to stane tou nejjednodušší věcí. Název "Logon Changer for Windows 7" je myslím více než výmluvný.

Microsoft pro pozadí nastavil limit 245KB, na což nové vydání programu reaguje automatickou kompresí, popřípadě i změnou velikosti snímku. Původní obrázek také lehce dosadíte zpět na své místo. Každého určitě potěší zpráva, že Logon Changer for Windows 7 se nemusí instalovat.

IrfanView 4.25 CZ - Oficiální stránka - Česká stránka

Irfan Skiljan a jeho prohlížeč obrázků se po třináct let právem těší velké popularitě. IrfanView vyniká hlavně v rychlosti a počtu podporovaných grafických formátů. Nezastoupí pokročilejší správce fotografií ani grafické editory, na každodenní rutinní operace ale dostačuje. K základní instalaci doporučuji doinstalovat i sadu pluginů, díky kterým se naučí zobrazovat i další, méně známé formáty.

Fakt, že je IrfanView rychlý, neznamená, že by snad neuměl nic navíc. Vždyť spolupracuje s filtry určenými pro Adobe Photoshop a dokáže vytvořit samospustitelné prezentace.

K nové verzi vyšel tradičně tučný seznam změn a novinek. Vypíchnul bych možnost sejmout výřez obrazovky, plugin umožňující OCR (!) a předělané okno se předvolbami. Český překlad snad vyjde v nejbližší možné době, jak to bývá zvykem.

TrueCrypt 6.2a CZ - Oficiální stránka

Bojíte se, že vám někdo ukradne cenná data? Jestliže jste si teď v duchu řekli ano, neměli byste situaci podcenit a vyzkoušet kupříkladu šifrovací software TrueCrypt z oceánu open souce. Vytvoří libovolně velký virtuální disk, popřípadě zašifruje rovnou celý fyzický disk. Problém mu nečiní ani systémové oddíly. A nezklame vás ani v případech, kdy kromě šifrování potřebujete zároveň skrýt oddíly před zraky jiných.

TrueCrypt ověřil čas a mnoho uživatelů, není příliš náročný na ovládání a stáhnout lze i českou lokalizaci. Pochvalu si zaslouží i rozsáhlá dokumentace. Poslední verze opravuje pár chybiček a vylepšuje rychlost vytváření oddílů.

Songbird 1.2 CZ - Oficiální stránka

S konkurováním iTunes to myslí autoři Songbirdu velmi vážně. Katalogizační systém funguje v obou hudebních přehrávačích defacto stejně, synchronizace také. Ptáček zpěváček však má na své straně velkou výhodu: logo "Powered by Mozilla" napovídá, že aplikaci různými doplňky lehce rozšíříte o mnoho funkcí. A když se vám nelíbí vzhled, můžete si vybrat z rozrůstajícího se počtu skinů.

Songbird ale umí i vyhledávat koncerty v okolí vašeho bydliště (přičemž bere v potaz interprety uložené ve vaší knihovně médií), zobrazovat texty k písním v postranní liště nebo stahovat artworky k albům. Propojení se službou Last.fm v poslední verzi dosáhlo takřka dokonalosti - nejen, že program nejen aktualizuje váš profil, ale dokonce v Last.fm podporuje i rádia. Podobně mohu pochválit synchronizaci s iTunes, kde dochází k obousměrné komunikaci mezi programy (to znamená, že Songbird zvládne exportovat skladby a playlisty zpětně do iTunes).

CS24

Pakliže patříte mezi nepořádníky, možná oceníte volitelnou automatickou organizaci souborů přidaných do knihovny. Songbird pak zvolí vlastní strukturu složek (lze ji však upravit) a soustředí je všechny do jedné oblasti. Nároční jedinci pak nepochybně ocení nový desetipásmový ekvalizér.

Další novinky, které byste neměli minout: