Hlavní navigace

Novinky: Nero Kwik Media 11, Avira Free Antivirus 12 a další

7. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Free USB Guard 0.5 ENOficiální stránka

Vrazit flash disk do USB portu a zapomenout na něj je vlastně zatraceně snadné, bohužel pro nás. Čím menší velikosti výrobce flashky dosáhne, tím lépe se nám pak klíčenka nosí v kapse. Naneštěstí ji snáze přehlédneme. Vypneme počítač, odejme s vědomím, že máme, co jsme chtěli, jenže pak zjistíme, že přenosná paměť zůstala zasunutá v počítači. Pak jsme pěkně nahraní. Podobné problémy částečně vyřeší Free USB Guard, který hlídá všechny USB porty a když v nich něco zapomenete, nedovolí vám počítač vypnout.

Může ale zabránit i jiným situacím, třeba když chcete vypnout počítač, aniž byste si uvědomili, že jste k němu připojili nějaké zařízení, které je potřeba nejprve bezpečně odebrat. Programu můžete říct, která zařízení má nebo nemá sledovat. Flash disky kontroluje automaticky, ale třeba sledování externích pevných disků musíte ručně nastavit. Free USB Guard vyžaduje .NET Framework 2.0.

Mail Attachment Downloader 2.0 ENOficiální stránka

Komunikace je v dnešní době snad až příliš snadná. Používáme e-mailové služby, za které nemusíme platit, spoléháme se na webové prostředí běžící přímo v prohlížeči – zkrátka nic náročného. A všechno máme v cloudu. Nemusíme se tak strachovat o lokální havárie počítačů, avšak co když potřebujete data z freemailů vytáhnout a uložit si je u sebe na disku? Tato situace může nastat, když se třeba chystáte poskytovateli služby dát košem. Mail Attachment Downloader lze stále s odřenýma ušima jako novinku brát, tak si jej představme. Jeho účelem je vyhledat všechny přílohy uložené v poště na vzdáleném serveru.

Zprávy neoznačí za přečtené, ani s nimi neprovede žádnou jinou nepředloženost. Pouze pomocí protokolu POP nebo IMAP nashromáždí do vašeho počítače přílohy. Může to dělat zcela sám, na pozadí, dokonce může vybírat konkrétní typy příloh.

Nero Kwik Media 11 CZOficiální stránka

Nero přestalo poskytovat zdarma dostupný software na vypalování v samostatné formě, místo toho uvedla sadu Kwik Media, jejíž součástí je také vypalovací modul. Pokud chcete vypalovat zadarmo, zřejmě sáhnete po přístupnějším, méně komplikovaném řešení. Již druhá generace nového freewarového programu pokračuje ve šlépějích placeného kolegy. Primárně jde tedy o multimediální aplikaci mamutích proporcí, která přehrává a katalogizuje hudbu, fotky a videa. Obšírnější představování nemá smysl, přestože Kwik Media si u nás nedávno vysloužilo řádnou recenzi.

Recenze: Nero Kwik Burn: Konec vypalování zdarma?

Verze č. 11 si nijak zvlášť nepolepšila. Lehká vylepšení se dotýkají zpracování fotografií, můžete si například vytvářet tištěná fotoalba, pohlednice nebo kalendáře. Výsledek si můžete objednat a dojde vám poštou domů. Obrázky nyní nahrajete na Facebook. Co zdarma dostupná edice Kwik Media neměla? Nemohli jste s ní přenášet obsah z a do přenosných zařízení. Počítejte s tím, že Nero dietu nedrželo, takže si stáhnete skoro 200MB macka. A stále nefunguje ve Windows 8.

Paint.NET 3.5.9 ENOficiální stránka

O bitmapovém editoru od zaměstnanců Microsoftu nebylo dlouho slyšet. A nějakou dobu ani nebude. Autoři vydali malou aktualizaci stávající řady, která nás příjemnými funkcemi oblažuje po dva roky. Regulérní nástupce je zatím v nedohlednu, Paint.NET 4 nemá stanovené datum vydání. Měli bychom se z něj těšit někdy v roce 2012. Do té doby si musíme vystačit s programem, který, pravda, nijak zvlášť nestárne. Byť se jeho podoba tak dlouho nezměnila, úprava snímků v něm nám stále dělá radost. K běhu vyžaduje technologii .NET Framework 3.5 Service Pack 1 nebo novější. Poslední vydání především zlepšuje automatickou detekci barevné hloubky u některých typů obrázků.

Avira Free Antivirus 12 ENOficiální stránka

Nenápadný, zato velmi účinný antivirus Avira se tak nějak vyhýbá zájmu většiny. O výborných detekčních schopnostech produktu přitom nemůže být pochyb. Jinak dobrý antivir přizabilo pár nedostatků: zoufalé uživatelské prostředí, omezené automatické aktualizace prováděné pouze jedenkrát za den, případně nepohodlná vyskakovací okna, která až příliš často reklamovala placenou edici Aviry.

Podvanácté se nás německý vývojový tým pokusí nalákat na hezčí program. Zadarmo dostanete základní ochranu, v tom se moc nemění. Oku grafické prostředí lahodí poněkud více, detekčních schopnosti se zase o něco zlepšili. Ovládání je konečně přístupnější, což považuji za nejdůležitější novinku. Za peníze ovšem obdržíte technickou podporu, herní (tichý) režim a antiphishingový filtr.

Nezapomínejme na příjemnější zážitek při instalaci aplikace, vás upozorní na případný konflikt se stávajícím bezpečnostním softwarem. Nešvary v podobně otravné a pouze jednodenní aktualizace setrvaly.

MMF24

ImgBurn 2.5.6.0 CZOficiální stránka

Pokud stále vypalujete na optické disky, možná z tohoto týdenního přehledu vynechte Nero a zkuste ImgBurn. Dovolí vám nastavit si skoro každičký parametr vypalování. Pakliže jste zkušení paliči, všechny dostupné možnosti oceníte. Pracovat s tímto zdarma dostupným nástrojem je prostě radost. Menší aktualizace vychází po půl roce, ovšem jak má autor programu ve zvyku, na nedostatek novinek v čerstvém vydání ImgBurnu si stěžovat nemůžeme. Patří k nim třeba ořezání obrazu disku, pokud zapisujete na menší disk. Tzv. overburn je až sekundární možností, jak velikostní nekompatibilitu obejít. Českou lokalizaci ke komplexní aplikaci naleznete na oficiální stránce.

Další důležité novinky: