Hlavní navigace

Novinky o ATi RV770

13. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fudzilla a NordicHardware se shodují v tom, že první karty s čipy RV770 vydá AMD/ATi už v průběhu května/máje, nejpozději v červnu/júni kolem Computexu. Fudzilla dodává, že tentokrát by se mělo jednat o „hard launch“, tedy že karty by v den vydání měly být skutečně na pultech obchodů. Konkurence od Nvidie, GT200, by prý mohla být vydána v podobném časovém horizontu, první várky čipů se údajně již vyrábí.

Na čínském serveru ChipHell se objevily fotografie chladiče, který údajně bude používat grafická karta, která zatím nese kódové jméno „RV770XT“:

  
Klikněte na obrázek pro zvětšení

U pohledu zespoda to vypadá, jakoby chladič dosedal na dva čipy přímo vedle sebe. Zřejmě je to ale pouze nějaká šmouha – relativně krátký chladič se nezdá být dimenzován na dvoučipovou kartu se spotřebou kolem 250 wattů, části chladiče dosedající na paměti taktéž poukazují na jedno GPU s 256bitovou paměťovou sběrnicí.

Podle NordicHardware budou první karty s čipy RV770 osazeny pamětmi typu GDDR3 a nikoliv novými GDDR5, z důvodu nedostupnosti druhých zmíněných. V případě jádra RV670 vydala ATi nejprve karty jednočipové, až později přišel Radeon HD 3870 X2. Zdali se bude vydání karet s čipy RV770 držet stejného schématu, není známo.

Otazníky stále visí nad specifikacemi nového grafického čipu. Všichni se víceméně shodují na 32 texturovacích jednotkách (oproti 16 u R600 a RV670), stream procesorů bude podle jedné verze 480 (96 5D ALUs), podle druhé 800 (160 5D ALUs). NordicHardware obhajuje druhou variantu, jelikož ta se drží trendu zvyšujícího se poměru počtu shaderů ku texturovacím jednotkám a nadbytek stream procesorů by mohl najít uplatnění při antialiasingu. Ovšem s přihlédnutím ke starším zprávám, že RV770 bude oproti RV670 výkonnější přibližně o polovinu, a tvrzení NordicHardware, že RV770 bude mít kolem 830 milionů tranzistorů (o 25 % více, než RV670), se mně osobně jeví jako pravděpodobnější varianta první (tj. 480 SP).

Když už jsme nakousli počty tranzistorů, Nvidia GT200 jich podle nejnovějších zpráv bude mít přes miliardu, avšak u této půlgenerace neočekáváme dvoučipové karty.

Zdroj: NordicHardware, Fudzilla

Autor článku