Hlavní navigace

Novinky: Okozo Desktop 1.1.6, Vuze 4.6, Facebook Desktop a další

22. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Okozo Desktop 1.1.6 EN – Oficiální stránka​

Možná jste také doufali, že v roce 2011 už budou Windows​ vypadat​ poněkud živěji. Nejde o všudypřítomné efekty a animace, Microsoft dostatečně dokázal, že systém o efektní přechody obohatit umí, někdy více než by bylo nutné. Už se dopracoval tak daleko, že se automatická výměna ​pozadí na ploše obejde bez aplikace třetí strany. ​Samotné obrázky na pozadí jsou ale pořád statické, přitom móda udává jiný směr.​ V mobilních​ telefonech se celkem běžně objevují animovaná pozadí, jen na Windows jde o tabu. Okozo Desktop s naprostou lehkostí předvádí, jak úchvatné a originální animace mohou zdobit vaši plochu. Využívá k tomu nejmodernějších technologií, takže se nedivte, když vám bude v 64bitových Windows chtít krom jiného nainstalovat 64bitovou verzi Flashe.

Na oficiální stránce si stáhnete základní program, jakéhosi správce. ​Pozadí stáhnete z galerie na stejném webu.​ Na výběr máte z klasických animací, během nichž se po obrazovce ​doslova prohánějí abstraktní​ obrazce, typicky kulatého tvaru. Podobně jako sekce s hodinami skutečně ukazujícími reálný čas jde překvapivě o nejméně zajímavou kategorii – existuje také oddělení s interaktivními pozadími a při těch už se člověku tají dech.​ Za všechny zmíním alespoň akvárium s rybkami, které se neustále náhodně pohybují, poklepáním na volné místo (tj. tam, kde nepřekáží žádné ikony) jim dáte potravu a ony ji poslušně připlují sežrat. ​Okozo Desktop nespotřebovává hladově všechny systémové prostředky, přestože by to dávalo smysl, naopak si z nich ukusuje vcelku zanedbatelně.

Vuze 4.6 CZ/EN – Oficiální stránka

Přenosy ve výměnných sítích se velmi významně podílí na celkovém množství přenesených dat v rámci celého internetu. BitTorrent sice není jediná​ výměnná síť, zato  každopádně patří mezi nejvýznamnější.​ uTorrent dnes zastává funkci pomyslné vlajkové lodě, klientů pro BitTorrent ​ale existuje více. Ne všechny se vydaly​ cestou minimalismu, Vuze kupříkladu experimentuje s bohatým uživatelským prostředím.​ Stále neopustilo svou domovskou vývojovou platformu, přestože právě vinou neohrabané Javy ​před lety proslulo poměrně vysokou náročností na výkon a hlavně na paměť počítače.​ Na druhou stranu se vývojáři nemusí držet jen jedné počítačové platformy, ale expandují na Mac OS a do linuxových distribucí​.​

S příchodem čtvrté generace Vuze se událo nejvíc změn, především šlo o zcela nové uživatelské prostředí.​ Ve jménu snadného vyhledávání a stahování si tohoto klienta určitě mnozí oblíbili, jenže od té doby vývojáři tak nějak přešlapují na místě. Z programu je čím dál víc cítit komercializace, čemuž odpovídá vznik placené verze s přídomkem Plus. Další úpravy v uživatelském prostředí provedené od vydání verze 4.0 spíše škodí​ a jiných zajímavějších novinek jsme se prakticky nedočkali.​ Alespoň se autoři dobře starají o samotné jádro Vuze, takže z technologického hlediska nezastarává. Český překlad se ani tentokrát nikam neposunul, nadále se kombinují prastaré zbytky češtiny s anglickými výrazy.

Utilu IE Collection 1.7.0.7 EN – Oficiální stránka

Důvodů, proč byste chtěli používat staré verze Internet Exploreru věru není mnoho. A když říkám staré verze, tak tím myslím i ty úplně první. Některá vydání se uplatní u webdesignérů, kteří tak mnohou otestovat funkčnost stránek. Zejména pro mladší jedince představuje Utilu IE Collection unikátní virtuální muzeum, kde si na všechny vystavené exponáty mohou sáhnout a zažít kousek doby, kdy možná ještě sami nevěděli o světě. Pokud si na historické Internet Explorery pamatuje, možná si i vy rádi připomenete staré časy. Kolekce prohlížečů od Microsoftu obsahuje jak nejstarší, tak nejnovější (stabilní) verzi. Pravdou ale zůstává, že IE 1.0 rozběháte kromě Windows 95 pouze na entýčkách. Ostatní verze pak nemají problém ani s nejnovějšími 32bitovými Windows 7.

V 64bitových ​edicích odmítá pracovat Internet Explorer 2 a 3. Kompletní přehled kompatibility mezi jednotlivými vydáními Windows a prohlížeče naleznete na oficiální stránce.​

Facebook Desktop 0.83 EN – Oficiální stránka

Název aplikace Facebook Desktop je přinejmenším zavádějící, minimálně já osobně bych čekal kompletní aplikaci pro práci v největší sociální síti na světě. Zatím se nám ale dostává drobnůstky, jejíž primární úkol zahrnuje v podstatě upozorňování na dění na Facebooku. Jakmile někdo okomentuje váš příspěvek, vyskočí v pravém dolním rohuobrazovky docela hezké oznámení, které sděluje vždy to nejdůležitější. Klepněte na něj a otevře se vám odkaz v internetovém prohlížeči, vlastní uživatelské prostředí pro přímou práci s příspěvky program nemá. Upozorňování můžete dočasně pozastavit, pokud se potřebujete například soustředit na práci. ​Vzhled vysouvacích okének nezměníte, váš status v síti kupodivu ano. Že má Facebook Desktop na svědomí vývojář zaměstnaný v Adobe poznáte už z oficiální stránky, kterou dokonale pohltil Flash. Program zase běží v prostředí Adobe Air, bez jehož instalace se neobejdete.

JottiQ 1.0.2 EN ​– Oficiální stránka

Vedle klasických antivirových aplikací si lidé oblíbili webové služby kontrolující jeden soubor hned několika antiviry najednou. Využití si najdou, když si například z internetu stáhnete nějaký soubor a nejste si jistí jeho totožností. Odesláním na web ​si zajistíte důkladnou kontrolu, v domácích podmínkách si data asi lépe neotestujete. Malinko nepohodlné je webové rozhraní, i proto vznikla aplikace pro Windows nazvaná JottiQ, která ​tuto překážku odbourává.​ Staví na službě Jotti, kam lze nahrát až 20MB velký soubor. Ovládání v JottiQ hravě překonává webovou verzi, pořád ale platí, že se data musí odeslat ​do internetu. Na rozdíl od původní verze si poradí s odesíláním více položek najednou. ​S pomalým připojenímavšak hrozí, že vaše trpělivost přeteče dříve než se dozvíte výsledky testování.

Program si můžete stáhnout v klasické variantě s instalátorem, případně v přenosné edici.​ K běhu v každém případě vyžaduje „nejhůře“ Windows XP a Microsoft .NET Framework 4 Client Profile.

MMF24

Just Gestures 1.0.5 EN – Oficiální stránka​

Zejména z prohlížečů možná znáte gesta myší, která zlepšují komfort při prohlížení. Windows od přírody gesty myší ovládat nelze, ​s aplikací Just Gestures je to ale naučíte.​ Pro každou akci si můžete nastavit v podstatě libovolný pohyb myší, přičemž se rozlišuje mezi gesty proveditelnými v každé situaci a gesty určenými pro konkrétní aplikace. Některá se ale z těchto dvou odlišných skupin překrývají a vy je pár pravidly snadno zkoordinujete. Tažením dolů a následně doprava se jednak zavře okno, nadřazený příkaz to zároveň však může změnit na zavření panelu ve webovém prohlížeči, podle toho, v jaké aplikaci se zrovna nacházíte. Aby počítač věděl, že po stole nemácháte myší nadarmo, musíte stisknout pravé tlačítko. Pro pokročilejší používání Just Gestures si časempravděpodobně osvojíte gesta, při nichž se využívají i ostatní tlačítka. Program k běhu vyžaduje minimálně Windows a .NET Framework 2.0.

Další důležité novinky:​