Hlavní navigace

Novinky: Opera 10, ChromePlus, Q-Dir a další

5. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 10 CZ - Oficiální stránka

Čekání na Operu desáté generace skočilo. S novým vzhledem se již netváří tak "upjatě", naopak se autoři přizpůsobili současným trendům. K obrovskému množství funkcí přidali zajímavý mód  Turbo, který má za úkol komprimovat webové stránky, takže ve výsledku přenesete menší množství dat. Uplatnění najde zejména na pomalém nebo omezeném připojení k internetu. Jednotlivé listy od sebe lépe odlišíte zapnutím vykreslování náhledů stránek. Také Rychlý přístup vývojáři obohatili o nové možnosti.

Při psaní komentářů vám Opera bude konečně kontrolovat pravopis. Postará se i o kontrolu aktualizací, které si již sama umí stáhnout a nainstalovat. Podpora webových standardů je tradičně vynikající, testem Acid3 projde bez sebemenších potíží. Vydání doprovodilo video inspirované filmovými trailery.

ChromePlus 1.2.1.0 CZ/EN - Oficiální stránka

Pakliže se vám líbí jednoduchost pojetí prohlížeče Google Chrome, ale přesto byste v něm rádi viděli pár pokročilejších funkcí, nepřehlédněte ChromePlus - název je, myslím, výmluvný. Od originálu se neliší vzhledem, prozatím však pěti dodatečnými funkcemi. Za nejpřínosnější bych označil gesta myší. Když narazíte na stránku, která se špatně zobrazuje, můžete jedním klepnutím přepnout vykreslovací jádro na Internet Explorer.

Pokud se pokusíte klepnutím myši chytnout a pustit odkaz, otevře se v nové kartě. Dvojité klepnutí na záhlaví karty naopak danou stránku zavře. Mnoho z vás jistě také ocení, že ChromePlus se na rozdíl od Google Chrome nepokouší aktualizovat a komunikovat takříkajíc za vašimi zády.

Seesmic Desktop 0.5.1 EN - Oficiální stránka

Správa sociálních sítí může být poměrně náročná, tak proč si celou věc neulehčit. Program Seesmic Desktop postavený na technologii Adobe Air vám ochotně pomůže udržet Twitter (více účtů, máte-li) a Facebook pod kontrolou. Do obou sítí zároveň tak lze psát příspěvky, sdílet obrázky a odkazy a samozřejmě prohlížet aktuální dění. Seesmic Desktop těží hlavně z přehledného a hezkého prostředí. Novinky oznamuje graficky, případně i zvukově.

Auslogics Registry Cleaner 1.3.0 EN - Oficiální stránka

Zahrávat si s registry ve Windows není radno. Přesto jim občasné vyčištění od chybných či starých položek prospěje. Pokud se pro čistku rozhodnete, povolejte do akce kvalitní nástroj. Registry Cleaner od firmy Auslogics mezi ty povolané určitě patří, chlubí se opravdu dobrými referencemi. Čisté a pěkně vypadající uživatelské rozhraní se již stalo u programů od Auslogics dobrým zvykem. K tomu si připočítejte oficiální podporu Windows 7 (včetně 64bitové edice) a nemáte se moc nad čím rozmýšlet.

Q-Dir 3.94 CZ - Oficiální stránka

Když se řekne správce souborů, nejspíš si vybavíte Průzkumníka Windows nebo Total Commander. Svět se však netočí jen okolo zavedených značek. Například Q-Dir se asi nikdy neocitl na vrcholu zájmu uživatelů, pro své unikátní rozhraní si ale pozornost zaslouží. Neskládá se totiž ze dvou panelů, ale rovnou ze čtyř. Nadstandardními funkcemi sice příliš neoplývá, pokud ale potřebujete mít po ruce neustále větší množství složek, pravděpodobně si u vás místo najde. FTP bohudík nechybí, další bod získává autor za poskytování přenosné variantu programu. Q-Dir oficiálně podporuje 64bitové systémy a Windows 7.

MMF24

goot 1.01 EN - Oficiální stránka

Malý překládací nástroj, to je goot. Nezávislý na platformě, postavený na systému pluginů. Ve výchozím stavu se v programu nachází pluginy dva - první používá službu Google Translate. Překládat tedy můžete mezi všemi aktuálně dostupnými jazyky, které Google podporuje. Druhý, .NET Converter, konvertuje VB.NET do C# nebo obráceně. Jak vidíte, není jazyk jako jazyk. V Javě si můžete pro goot klidně napsat vlastní překladač.

Další novinky, které byste neměli minout: