Hlavní navigace

Novinky: Opera 10, Microsoft Image Composite Editor a další

6. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Foobar2000 0.9.6 EN- Oficiální stránka

Již léta nám hudební přehrávač spartánského vzhledu Foobar2000 dokazuje, že v jednoduchosti je síla. Jeho funkcionalita překračuje zaběhnuté meze spíš mírně; nabízí se srovnání hlavně s Winampem. Přesto se tu najdou funkce, které byste neměli přehlédnout.

Začněme knihovnou médií, kterou oceníte, pokud vlastníte rozsáhlou sbírku alb. S novou verzí pak odpadá nutnost ručně prohledávat složky kvůli novým souborům - program si je pohlídá sám. Tagy do svých empétrojek stáhnete z internetové databáze, popřípadě můžete zasáhnout manuálně. Konvertování hudebních CD možná nevyužijete tolik, jako v minulosti, přesto taková možnost potěší.

Autor Foobaru2000 vychází vývojářům třetích stran docela vstříc, takže si můžete vybrat z početného zástupu pluginů. Díky nim lze kompletně změnit uživatelské prostředí a přidat řadu zajímavých funkcí. Nová verze vylepšuje kompatibilitu s Windows Vista a hlavně nabízí při instalaci výběr tvz. "portable módu", jenž umožňuje spuštění programu na systému s omezenými právy.

7-Zip 4.62 CZ - Oficiální stránka

Ani vývojáři komprimačního programu 7-zip si moc na vyumělkované grafické rozhraní nepotrpí. Na druhou stranu zbytečně nematou uživatele blyštícími se a mnohdy zbytečnými prvky. Pakliže se kamarádíte s příkazovým řádkem, můžete grafiku rovnou zahodit, protože s velkým počtem příkazů provedete skoro všechny operace, co přes standardní uživatelské rozhraní.

7-Zip podporuje (de)komprimaci všech obyčejných formátů jako ZIP, RAR a další. Nabízí však i vlastní formát 7z (od toho název samotného programu) s vysokým kompresním poměrem. Co se týče klasických archívů ZIP, tak ty dokáže zkomprimovat lépe, než WinZip. Minimálně z hlediska účinnosti se tedy řadí mezi nejlepší. V nové verzi bylo opraveno několik chyb.

Mohlo by vás zajímat: WinZip vs. 7-Zip: je placená komprese lepší?

Opera 10 Alpha 1 EN - Oficiální stránka

Norští vývojáři zamakali a po krátké době od posledního velkého vydání přináší první ochutnávku desáté generace svého internetového prohlížeče. Nejdřív bych si dovolil připomenout, že Opera obsahuje v základu spoustu funkcí, vypíchněme gesta myší, emailový a IRC klient a ovládání hlasem.

První alfaverze se zaměřuje zejména na technickou stránku každého prohlížeče: holedbá se až 30% zrychlením načítání stránek, za což může nové vykreslovací jádro Presto 2.2. V rámci dodržování webových standardů jej autoři vypilovali natolik, že již projde i testem Acid3. Konečně také přibyly vnitřní automatické aktualizace, takže nebudete muset kvůli každé nové verzi stahovat z internetu celý instalační balík. A pro usnadnění psaní vám Opera zkontroluje pravopis. Další vývojový milník bude zaměřený právě na nové funkce. Ještě upozorňuji, že jde o testovací verzi a neměli byste ji nasazovat v ostrém provozu.

Microsoft Image Composite Editor 1.2 EN - Oficiální stránka

Microsoft nám pod stromeček předčasně nadělil program na tvorbu panoramat, své dítko pojmenoval Microsoft Image Composite Editor. Jednoduchým a elegantním způsobem - přetažením fotek do pracovní oblasti editoru - v něm vytvoříte z několika fotografií panorama. Program si zanalyzuje snímky a automaticky je uspořádá, takže se nemusíte skoro o nic starat. Vše posléze ručně doupravíte podle vašich představ a panorama vyexportujete do některého z nejběžnějších formátů. Opravdu jednoduché a funguje to! V nové verzi bylo opraveno několik chyb.

Recenze: Microsoft ICE: druhý pohled na nejlepší editor pro tvorbu panoramat

Vista Codec Package 5.0.4 CZ - Oficiální stránka

Různé multimediální soubory vyžadují pro přehrání různé typy kodeků. Nejideálnější je nainstalovat si do počítače některý z velkých balíků s kodeky. Vista Codec Package mezi ně patří a poslouží dobře nejen ve Windows Vista, jak naznačuje název, nýbrž i ve starších Windows XP.

Vývoj tohoto balíku se snaží více podřizovat žádostem a potřebám uživatelů, kvůli čemuž například neobsahuje žádný přehrávač, pouze se omezuje na takové rozumné minimum nejpotřebnějších kodeků. Některé z nich instalační program automaticky z vašeho počítače odstraní, nemusíte se tady bát kolize v systému. Vista Codec Package vás dokonce přivítá v českém jazyce. V nové verzi bylo aktualizováno několik filtrů a opravena chyba s přehráváním DVD.

Mohlo by vás zajímat: Bezproblémové přehrávání videa ve Windows

xpy 0.10.9 CZ - Oficiální stránka

Některá výchozí nastavení Windows nejsou zrovna ideální - a přehrabovat se nastavením v hlubinách systému také nemusí být to pravé ořechové. Prográmek xpy se zaměřuje konkrétně na Windows XP. Zajistí vám lepší soukromí tím, že zakáže některým součástem komunikaci se servery Microsoftu. Kvůli bezpečnosti zase vypne některé "pochybné" služby. S xpy i ideálně nastavíte Internet Explorer a Windows Media Player, popřípadě odstraníte Windows Messenger. Nová verze umožňuje smazat nebo obnovit některé zástupce z plochy. Program skutečně může značně zasáhnout do vašich XP, takže byste jej měli používat jen opatrně.

CS24

CPU-Z 1.49 EN - Oficiální stránka

Na konec si představíme další freeware nástroj pro zjištění informací o systému. CPU-Z se však neřadí mezi ty programy, které by vám podali nejkomplexnější informace, přesto patří mezi často používané a chválené. V docela hezké grafice se dozvíte o některých technických aspektech (rozhodně žádné zbytečné údaje, jen ty nejpotřebnější) vašeho procesoru, základní desky a pamětí. Maličký prográmek se navíc nemusí instalovat, pouze jej rozbalíte do nějaké složky. S novou verzí přišla podpora nových procesorů AMD Phenom II a modelů Intel Core 2.