Hlavní navigace

Novinky: Opera 12.15, DNS Jumper 1.0.5, CrystalDiskInfo 5.5 a další

5. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 12.15 CZOficiální stránka

Zřejmě máte jednu z posledních možností používat norský prohlížeč s vykreslovacím jádrem Presto, jež má za sebou poměrně dlouhou historii. Ta se ale kvapem blíží ke konci. Ačkoli si tu s námi Presto ještě pár let pobude, v desktopové a mobilní Opeře ho vídat přestaneme, a to zřejmě v dohledné budoucnosti. Podle spekulací by vývojáři mohli v dubnu uvést na veřejnost první sestavení Opery 14, která již bude postavena na novém vykreslovacím jádru. Původně mělo jít o WebKit.

Tip: Google končí s WebKitem, nahradí ho jádrem Blink. Přidala se i Opera

Norové ale nakonec spojí síly s Googlem a prostředky investují do forku s názvem Blink. Firma sama ještě neví přesně, které funkce při přechodu na nový podvozek budou nebo nebudou zachovány. Proto si ještě stihněte užít klasické Opery, jež v posledním vydání opravuje chybu, kdy třetí strany mohly změnit výchozího poskytovatele vyhledávání. Zlikvidováno bylo rovněž blíže neupřesněné zranitelné místo. Stávající uživatelé by s aktualizací neměli zbytečně otálet.

Opera 12.15

DNS Jumper 1.0.5 ENOficiální stránka

Běžný domácí uživatel sice obvykle nemusí řešit, co je to server DNS, jenže aspoň základní znalosti se někdy hodí. Zvlášť když máte poskytovatele internetu, jemuž zmíněné servery často padají a vy kvůli tomu nemůžete normálně brouzdat po internetu. Výměna za rychlejší by měla pomoci rychlejšímu načítání stránek, jiní lidé naopak pasou po vyšší bezpečnosti. Že nevíte, jak se DNS mění? Zkuste aplikaci DNS Jumper, který byla k tomuto účelu stvořena. Seznam obsahuje pořádný počet serverů, stačí si vybrat.

 

Samozřejmě můžete adresy zadat ručně. Pokročilí uživatelé ocení správu DNS pro jednotlivá síťová připojení. DNS Jumper rovněž podporuje IPv6. A neinstaluje se, neboť jde o přenosný program. K tomu můžete vyprázdnit mezipaměť ve Windows, aby změny vešly v platnost. Před úpravami lze dokonce provést zálohu nastavení, abyste se k ní případně mohli vrátit. Mimochodem, díky DNS nemusíme do adresních řádků prohlížečů zadávat číselné IP adresy.

DNS Jumper 1.0.5

Windows Update Notifier 1.2.2 ENOficiální stránka

Protože Windows 8 skoncovala s aktivním oznamováním aktualizací, musel přirozeně vzniknout prográmek, který starou funkcionalitu obnoví. Netroufám si odhadovat, kolika lidem tichý přístup nevyhovuje. Naopak lze celkem bez problému odhadnout, že většina běžných uživatelů bude s Windows 8 spokojená, protože tiché vyčkávání na restart počítače je příjemnější a méně násilné než vynucené restarty, které předváděla ještě Windows 7.

Kdybyste patřili k menšině, která aktualizace neinstaluje automaticky, ale nechává se upozorňovat na jejich dostupnost a instalaci následně schválí, sáhněte po Windows Update Notifier. Je skutečně miniaturní a nemusíte ho instalovat. Aktualizace pro Windows hledá každých 60 minut, hodnotu lze upravit. Aplikace dokonce může automaticky instalovat aktualizace pro Windows Defender – vyšší frekvence pro lepší pocit bezpečí.

Windows Update Notifier 1.2.2
Foto: ChristophPangerl

NetConnectChoose 1.0 ENOficiální stránka

Síťovým připojením se po přepínači serverů DNS věnuje i následující program. Nir Sofer vyprodukoval další malý nástroj, který tentokrát slouží pro změnu pro přepínání výchozích připojení. Které připojení má být výchozí? Nehledejte nastavení ve Windows, NetConnectChoose vám zprostředkuje naprosto bezbolestný zážitek. Budete mít pěkný přehled o aktivních připojeních – jak jsou využívána, názvy, MAC adresy atp. Údaje se aktualizují v reálném čase. Aplikace bohužel neběží úplně bezproblémově.

Ke známým problémům patří ukončení otevřených připojení v operačním systému Windows XP. Přepínání připojení naopak negativně neovlivňuje Windows Vista a novější. Novější architektura se projevila v plné parádě. Pokud tedy například začnete stahovat soubor pomocí prvního připojení, při přepnutí na druhé se přenos nezastaví.

NetConnectChoose 1.0
Foto: Nir Sofer

CrystalDiskInfo 5.5.0 CZOficiální stránka

Nedělám si iluze, že byste neznali CrystalDiskInfo. Pokud jste se někdy zajímali o stav svých pevných disků, budete tento nástroj docela jistě znát. Vyčte potřebné informace, které poskytuje technologie SMART. Ne, že by za ně člověk dal ruku do ohně, obvykle však spolehlivě slouží jako ukazatel blížící se zkázy pevného disku. Budete včas varováni a vyhnete se ztrátě dat. V poslední verzi autoři zlepšili podporu disků SSD, konkrétně pak těch od společností Intel a OCZ.

Výrazně lepší spolupráce s novým typem úložišť je chválihodná, vzhledem k rozšíření technologie SSD ale nepotěší každého. Proto oceníte také chytřejší mapování písmen jednotek a podporu prohlížeče Internet Explorer 10. Kdybyste nehodlali CrystalDiskInfo instalovat, stáhněte si přenosnou edici.

CrystalDiskInfo 5.5.0

Další důležité novinky:

Tip na starší software

Switch Off 3.4.1 ENOficiální stránka

Windows můžete vypnout okamžitě. Kdybyste měli ale trochu specifičtější požadavek, např. aby se počítač vypnul po určité časové prodlevě, je nejschůdnější cestou obrátit se na specializovaný nástroj. Jeden opravdu pěkný se nazývá Switch Off. Ovládáte ho primárně pomocí kontextové nabídky ikony v oznamovací oblasti. Splňuje všechny běžné požadavky. Počítač vypne, zrestartuje nebo třeba převede do režimu hibernace. Reaguje přitom na několik podnětů, ať už na obyčejný odpočet, nebo na nízké vytížení procesoru.

MMF24

Podpora moderních Windows a jejich funkcí, existence přenosné edice a snadné ovládání hovoří pro Switch Off. Nejste přesvědčeni? A co takhle vypínání počítače na dálku? Nebo kalkulátor uspořené energie? Malý nástroj vás ještě pořádně překvapí.

Switch Off 3.4.1