Hlavní navigace

Novinky: Opera, Pidgin a další

23. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 9.52 CZ - Oficiální stránka
Vysoce kvalitní internetový prohlížeč z Norska obsahuje v základu spoustu funkcí, jako gesta myší či dokonce hlasové ovládání. Součástí je například i emailový klient. Pokročilý správce stahování si poradí i torrenty. Nová verze mírně pozměňuje uživatelské rozhraní pro lepší funkčnost a opravuje řadu chyb.

Hamachi 1.0.3.0 CZ - Oficiální stránka
Hamachi dovede přes internet vytvořit zabezpečené virtuální spojení mezi počítači. Toho se často využívá například pro hraní her podporujících multiplayer přes LAN. V nové verzi vás překvapí nový licenční model - pro nekomerční využití lze program využívat zcela zadarmo.

Defraggler 1.02.085 EN - Oficiální stránka
Nevíte, proč by vás měl tento freewarový nástroj na defragmentaci disku, zjevně jen další z šedých řad průměru, zajímat? Možná zbystříte, když vám řeknu, že za Defraggelerem stojí Piriform - společnost, která má na kontě mimo jiné známý CCleaner a Recuvu. Jednoduché a účelné prostředí vás lehce provedou defragmentací - zde si můžete vybrat mezi celým diskem, nebo jen určitou složkou (souborem). Od minulé verze došlo na opravu chyb, i těch zásadnějších.

Pidgin 2.5.0 CZ - Oficiální stránka
Instant messenger pro ICQ, MSN, Jabber a další komunikační sítě. Samozřejmě podporuje přenos souborů, oznámení stavu a další zajímavé funkce (i kontrola pravopisu). Tentokrát došlo k masivnímu vylepšení MSN - možnost vytvářet vlastní smajlíky totiž využívá právě tato síť. A protokol samotný byl aktualizován (na verzi 15). Konečně fungují i zprávy poslané offline kontaktům a osobní zprávy. K MSN už jen opravy. Dále byla přidána také podpora SSL certifikátů a některé nové ikony.

SpeedFan 4.35 CZ - Oficiální stránka
Program na měření napětí a teploty všech dostupných senzorů ve vašem počítači a umožňuje nastavovat rychlost otáčení větráků. K tomu umí přečíst údaje o pevných discích z technologie S.M.A.R.T. Nová verze samozřejmě podporuje spoustu nového hardware. Mimo to autor přidal nový panel nazvaný "Exotika" - o co jde můžete vidět na obrázku níže.

Picasa 2.7 Build 37.63 CZ - Oficiální stránka
I společnost Google poskytuje svého správce fotek. Nutno podotknout, že Picasa patři k tomu lepšímu, co lze zdarma získat (navíc v češtině). Vyhledává změny ve vašich složkách s fotkami, které pak řadí podle data nebo názvu. Zvládá i jednoduché úpravy fotek (včetně redukce efektu "červených očí").

CS24

Songbird 0.7 Beta CZ - Oficiální stránka
Hudební přehrávač postavený na platformě Mozilla se stále oficiálně nachází ve stavu betaverze, ovšem v posledních verzích se dá používat docela dobře. Rozhraní programu není nepodobné iTunes, celou knihovnu médií dělí několik kategorií, podle který si můžete vybrat požadovanou muziku. Vzhled nejnovější verze se zcela liší od předchozího. Kromě vzhledu bylo zapracováno na optimalizaci, inteligentních playlistech a odesílání statistik na službu Last.fm. Chuťovkou je hledání koncetů ve vašem okolí podle interpretů v knihovně. Další funkce lze stejně jako ve Firefoxu doplnit addony.