Hlavní navigace

Novinky: Paint.NET 3.5.11, Avast 2014 beta, LastPass 2.5 a další

26. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Paint.NET 3.5.11 ENOficiální stránka

Projekt, který se zdá být mrtvý, neboť poslední generace se zrodila před skoro čtyřmi roky, když nepočítáme menší servisní vydání, mrtvý být nakonec vůbec nemusí. Ne snad, že by aktuální řada Paint.NET sloužila špatně, ale nějaké větší novinky by uživatelé přece jen uvítali. Čtvrtá řada se pořád chystá, jedná se ale o tak náročný projekt, že ho miniaturní vývojový tým zatím nestihl dotáhnout do konce. Předzvěstí je ale Paint.NET 3.5.11.

Z této verze bude podle slov vývojářů možné přejít na Paint.NET 4, až bude dostupný. Čekání se sice blíží ke konci, i tak nám ho ale vývojáři chtějí ještě zkrátit. V menší aktualizaci podstatně vylepšili výkon při přidávání některých efektů. Například obyčejné rozostření snímku aplikace zpracuje o 100 % rychleji, zostření pak chvátá až o 25 % rychleji. Současně grafický editor nepojídá tolik paměti jako dříve. Na nové servisní vydání se jednoznačně vyplatí přejít.

Paint.NET 3.5.11

K‑Lite Codec Pack 10 ENOficiální stránka

Balíčky s kodeky ve víkendových přehledech příliš často nezmiňujeme, protože na nich moc zajímavého není. Pouze je potřebujeme k přehrávání multimédií. Ani to nemusí platit, pokud sáhneme po přehrávači, jenž kodeky obsahuje v základní výbavě. Jedním z nejznámějších balíků je každopádně K‑Lite Codec Pack a desátá řada se od svých předchůdců liší v tom, že poprvé v jednom balení dostanete jak 32bitové, tak 64bitové kodeky.

I nadále můžete vybírat ze čtyř variant, přičemž Basic obsahuje jen ty základní. Mega představuje protipól a kromě nadstandardní výbavy dekodérů vám nabídne přehrávač Media Player Classic a řadu podpůrných nástrojů, které ovšem běžný uživatel potřebovat nebude. Pro ty je určena varianta Standard.

K‑Lite Codec Pack 10

Avast 2014 beta CZOficiální stránka

Prověřený a současně velice populární antivirus již vyhlíží příští rok. Vývojový tým totiž vydal první betaverzi produktu pro rok 2014. My jsme se přitom sotva vzpamatovali z nedávných novinek v osmé řadě bezpečnostního nástroje. Devátý Avast nám dodá další přídavky. Automatický sandbox se pozvolna vyvinul v ještě pokročilejší technologii, nazvanou DeepScreen. Bude vás bránit proti neznámým hrozbám a podezřelým souborům.

 

Režim pro úplné začátečníky přenechá otěže antiviru, aby co nejméně obtěžoval. Do odhalování breberek se opět více zapojí cloud. Data získaná od uživatelů bude Avast moci využít k odhalení neznámých virů. Proces okamžitého stahování uvolněných definicí vývojáři učinili spolehlivějším, podobně zlepšili čištění počítače od malwaru. Po spuštění na sebe pozornost strhne předělané uživatelské rozhraní, které se proměnilo nejvíce za poslední roky.

Rádi budeme také za snížení systémových nároků, zejména pak za menší spotřebu paměti a výrazně rychlejší provádění běžných operací. Betaverzi byste rozhodně neměli zkoušet na počítači, který potřebujete k práci.

Avast 2014 beta

Vuze 5.1 CZOficiální stránka

O přízeň uživatelů výměnné sítě BitTorrent se pere spousta dobrých klientů. Naposledy to na nás zkusil bývalý Azureus, nyní známý jako Vuze. Promenádu vylepšení zahajuje předělaný dialog pro otevírání torrentů. Je rozdělený do dvou částí. V první torrenty přidáváte, ve druhé pracujete s parametry. V novém pohledu roztřídíte torrenty podle štítků, k nimž se zařadily např. i položky s minimálním procentuálním podílem odeslaných dat nebo položky určené k přesunutí po dokončení.

Volitelný sloupec vám prozradí, jak je to s dostupností torrentu. Kdyby uživatelé některý ze souborů již nesdíleli buď vůbec, nebo málo, včas se to dozvíte. Položky již nemusíte označovat jako zhlédnuté po jedné, ale naráz. Podobně každému torrentu nastavíte vlastní poměr mezi staženými a sdílenými daty. Kupodivu do teď nebylo možné upravovat velikost sloupců. Přidaly se k nim průměrné a nejlepší naměřené hodnoty rychlosti stahování a odesílání. Tyto a jiné novinky najdete ve Vuze 5.1.

Vuze 5.1

LastPass 2.5 CZOficiální stránka

Z našeho staršího článku víte, že jedno heslo vládne všem. Pokud se tedy obrátíte na službu LastPass. Ta před pár dny zaktualizovala rozšíření pro prohlížeče, které obohatila o důležitou okamžitou synchronizaci. Původně k ní docházelo jednou za patnáct minut. Teď se jakákoli změna okamžitě skrze server odešle k dalším propojeným prohlížečům. Funkci ale můžete vypnout. Aktivována je u uživatelů postupně. Pakliže brouzdáte v Internet Exploreru, bude vás doplněk upozorňovat na slabá hesla.

Použít silné heslo je ostatně ve vašem zájmu. Navíc LastPass podporuje již Internet Explorer 11. Vývojáři se zbavili slabého místa v zabezpečení, které s Redmondským prohlížečem souviselo. Verze 2.0.20 doplňku pro Internet Explorer totiž potenciálně zpřístupňovala hesla malwaru. Jakmile jste vypnuli prohlížeč a data byla vymazána z paměti, k úniku již naštěstí dojít nemohlo. Jiným prohlížečům se trable vyhnuly.

LastPass 2.5

Mozilla Firefox 24 beta CZOficiální stránka

Do dokončení nadcházející řady Firefoxu ještě pár týdnů zbývá. Pojďte se však podívat, jestli se máte na co těšit. Opět se bude řešit integrace sociálních sítí, tedy hlavně Facebooku. Od čtyřiadvacátého vydání budete moci oddělit konverzace s přáteli na Facebooku z hlavního do samostatného okna. Jiná funkce se postará o zavření panelů napravo od toho aktuálního. Doplní tak možnost zavřít všechny okolní panely.

KL24

Mozilla zatáhla ruční brzdu a vypnula podporu zaznamenávání dotekových událostí. Nehotová funkce by neměla obtěžovat uživatele v podstatě hotového Firefoxu. Uvidíme se s ní proto později a ve vývojových sestaveních. Body navíc si vývojáři naopak připisují za významná zlepšení vykreslování grafiky ve formátu SVG.

Mozilla Firefox 24 beta

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?