Hlavní navigace

Novinky: Picasa 3.9, TweetDeck 1.0, SpywareBlaster 4.5 a další

9. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Picasa 3.9 CZOficiální stránka

Na existenci Picasy by člověk málem zapomněl, ale je hezké, že Google vývoj nepřerušil. Do jeho světa plného webových služeb a Chromebooků tento správce fotografií tak docela nezapadá, ale na počítačích s Windows si velice ceníme jeho kvalit. Vylepšení v Picase 3.9 spočívají především v rozšíření sociálních funkcí. V první řadě tu konečně najdeme napojení na síť Google Plus. Můžete sdílet fotografie přímo s konkrétními kruhy. Jmenovky, které se přilepují k obličejům vyfotografovaných lidí, lze také přiřazovat lidem z vašich kruhů.

Sdílení obrázků navíc velice prospívá fakt, že uživatelé sítě Google Plus mohou do svého webového úložiště nahrát neomezený počet snímků s maximálními rozměry dotýkajícími se 2048 pixelů. Koho sociální novinky nezajímají, užije si alespoň 24 nových efektů při úpravě obrázků. Můžete i porovnávat fotky vedle sebe.

SpywareBlaster 4.5 ENOficiální stránka

Bránit se spywaru můžeme mnoha způsoby. V první řadě bychom měli používat bezpečný operační systém a spolehlivý internetový prohlížeč. K tomu si obvykle pořizujeme aktivní ochranné prvky v podobě antispywarových řešení, které v reálném čase dohlíží na činnost počítače. Existují ale také programy prosazující pasivní ochranu. SpywareBlaster nikde na pozadí neběží, pouze se při jednorázovém úkonu postará o zabezpečení vašich prohlížečů. Zablokuje špionážní cookies a zabrání nebezpečným prvkům ActiveX, aby se nainstalovaly. Známým škodlivým webům rovněž zatrhne tipec.

SpywareBlaster 4.5 ke všem podporovaným prohlížečům přidává odnož Firefoxu, která se nazývá Pale Moon. Vylepšuje ale i podporu samotného Firefoxu. Ze hry nepřekvapivě vypadává mrtvý Flock. Instalace ve Vistě a sedmičkách by měla být příjemnější, program zase zchudl o pár známých chyb.

7-Zip 9.22 beta CZOficiální stránka

Představovat 7-Zip je, myslím, úplně zbytečné. Účelně strohý komprimační nástroj vychází bezplatně už řadu let a hodně lidí by jej za nic jiného nevyměnilo. Svůj účel plní s nebývalou vervou, přišel i s vlastní formátem 7z. Ten nabízí velmi dobrý kompresní poměr, leckdy lepší než komerční RAR. 7-Zipu zato schází nadstandardní funkce, na nic jiného než obyčejné balení a rozbalování ho neužijete. Autor v poslední verzi zapracoval na tom, aby se ikona na hlavním panelu Windows 7 podbarvovala a indikovala tak průběh pobíhající akce.

Touchpad Blocker 2.1.0.27 ENOficiální stránka

Bez touchpadu by se nám notebook v situacích, kdy nemáme po ruce myš, ovládal dost špatně. Jenže při psaní se malé dotykové plošky nechtěně dotkneme a ukazatel myši přeskočí na jiné místo a katastrofa je na světě. Dobrá, to je přehnané tvrzení, ale nervy každopádně tečou. Náhodným dotykům zabrání Touchpad Blocker, který si hlídá dobu, po kterou píšete na klávesnici. Ve výchozím stavu počká půl vteřiny po posledním stisku klávesy, nežli vám opět dovolí touchpad používat.

Software dodávaný k některým typům dovoluje to stejné, Touchpad Blocker ale vezmete zavděk všude tam, kde volba blokace standardně neexistuje. Klávesovou zkratkou program (nebo i celý touchpad) kdykoliv natvrdo vypnete nebo zapnete.

TweetDeck 1.0 ENOficiální stránka

Jeden z nejoblíbenějších počítačových klientů pro Twitter přešel pod křídla provozovatele sociální sítě. TweetDeck jste mohli používat i jako webovou aplikaci, proč si ale nedopřát vyšší komfort, že? Aplikace pro Windows ke svému běhu potřebovala prostředí Adobe AIR. Tohoto břemena se nyní zbavuje a představuje se ve zbrusu nové nativní verzi pro Windows. A to se přitom spekulovalo, že se vývojový tým rozpustí a integruje do týmu stojícímu za Twitterem. Jenže TweetDeck (a jeho autoři) nás neopustil, jestli je ale lepší než dřív, ať si každý rozhodne sám. Převratná změna ještě ani nebyla pořádně oznámena, ale na oficiální stránce už po AIRu nenajdete stopy.

Recenze: TweetDeck: všechny sociální sítě v jedné aplikaci

Kromě Twitteru klient podporuje i Facebook. Sloupcové rozložení odpovídá novému designu stránky www.twitter.com, který se uživatelům postupně zpřístupňuje. Prostředí je čistší než dřív, zachovaly se pokročilejší funkce jako zpožděné tweety. Něco ale chybí, za časů Adobe AIR jsme mohli používat klávesové zkratky, měnit barevná schémata a měnit velikost sloupců. Toho se snad dočkáme časem.

PC House Keeper 2012 ENOficiální stránka

Pakliže jste si nepořídili služku, která by pomáhala udržet váš počítač v kondici, máte možnost dostat jednu zadarmo. PC House Keeper je skutečně taková děvečka pro všechno, například pročišťuje různé části operačního systému. Nadělá to nikterak dokonale, naopak, zaměřuje se jen na pár oblastí (vyrovnávací paměť, historie a cookies v Internet Exploreru, nebo Malování). Program vám prohledá registry, aby našel neplatné položky. Nástroje doplňuje bezpečné mazaná souborů, aby již nešly obnovit. Řada tlačítek nečekaně spustí pouze běžné nástroje integrované ve Windows.

KL24

V PC House Keeper toho proto není mnoho, co by snad stálo za řeč. V síťových nástrojích najdete třeba měnič MAC adresy, avšak ten využije velmi málo lidí. Když se tomuto programu vyhnete, nejspíš o moc nepřijdete.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?