Hlavní navigace

Novinky: Postbox, GOM Player a další

14. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Postbox 1.0 Beta 7 EN - Oficiální stránka

Vývoj poštovního klienta Mozilla Thunderbird neprobíhá zrovna tak, jak bychom si asi představovali - je pomalý, navíc byl ještě k tomu poznamenán odchodem několika vývojářů (kterých tak zůstalo zřejmě dost málo). Přestože se alespoň trochu blýská na lepší časy, neboť probíhá restrukturalizace celého projektu, může Mozilla na nastalou situaci doplatit. Díky otevřenému kódu se totiž začali rojit zajímaví konkurenti.

Postbox vzal z Thunderbirdu to nejlepší a doplnil k tomu vlastní nápady. Pozornost si tento projekt zasluhuje i díky tomu, že na něm pracuje Scott McGregor, bývalý hlavní vývojář právě poštovního klienta od Mozilly. Sedmá beta odstartovala veřejnou "kariéru" programu a dojem z ní není věru špatný. Jestliže Thunderbird ve třetí verzi sliboval podporu panelů, Postbox je přináší také a možná v malinko lepší podobě.

A teď k těm kreativnějším věcem - Postbox si všechno indexuje. To znamená, že můžete pohodlně procházet seřazenou databází příloh, obrázků a odkazů. Samotné interní vyhledávání se též posunulo na vyšší úroveň, díky rozklikávacímu tlačítku "vyhledat" snadno vyfiltrujete zprávy od určitého odesílatele nebo s požadovaným předmětem (vybrat si můžete i z několika dalších možností). Není tak problém zobrazit pouze poštu nebo přílohy od určitého kontaktu. Dále program obsahuje jednoduchý seznam úkolů. Bere v úvahu dnešní trendy a umožňuje přímé nahrání kontaktů do Facebooku a fotografií do Webových alb programu Picasa, spolupracuje i se službami Twitter, FriendFeed, MySpace a del.icio.us.

Postbox: přestože v zásadě nepředstavuje nic revolučního, mně osobně se velmi líbí, čeří (v posledních letech dost stojatou) hladinu mezi poštovními klienty, a já se obávám, že trochu - promiňte mi ten výraz - zkostnatělému Thunderbirdu přibyla silná konkurence. A ta je vždy potřeba.

Quicksys RegDefrag 2.3 CZ - Oficiální stránka

Že bez občasné defragmentace disku běží počítač pomaleji, na tom jsme se již shodli. O účinnosti defragmentace registrů ve Windows ale mnoho lidí pochybuje. Zastávám názor, že alespoň jednou za rok neuškodí. Jak přidáváte a odebíráte programy, vznikají postupně mezi klíči menší či větší prázdné prostory. Není tedy na škodu registry občas doslova srazit k sobě. V některých případech zanesených systémů si tím znatelně pomůžete.

Nástrojů na internetu přirozeně najdete spoustu, Quicksys RegDefrag vyniká hlavně hezky zpracovaným uživatelským prostředím. Chová se velmi přátelsky a srozumitelně vás seznámí s jednotlivými kroky (k čemuž dopomůže i česká lokalizace). Vzhledem k tomu, že se při defragmentaci nic nemaže, nemusíte mít ani strach o poškození registru, navíc Quicksys RegDefrag provádí jeho kompletní zálohu a vytváří bod obnovení systému. Program stáhnete ve dvou variantách - buď s instalátorem, nebo v přenosné verzi zabalené do archívu. Perlička na závěr: tento program by měl (oficiálně) pracovat ve Windows 7.

GOM Player 2.1.15.4610 CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

Na téma kodeků a jejich potřebnosti bylo napsáno mnoho. Stejně tak jsme si již řekli o tom, že existují přehrávače, jež všechny součásti potřebné k přehrávání obsahují a usnadní tak běžnému uživateli zmatky při vybírání mezi různými kodekovými balíky. GOM Player do této kategorie přehrávačů patří také a nejvíc soupeří asi s KMPlayerem.

Na rozdíl od něj však nenechá uživatele zabředávat v příliš detailním nastavení. To bylo zjednodušeno na takovou ideální míru, že se v něm začátečníci neztratí a ti zkušenější nebudou z osekaných voleb zklamaní. GOM Player si poradí se skoro všemi hudebními i video formáty (nezastaví ho ani porušený film ve formátu AVI) a já jej tak mohu s klidným srdcem doporučit snad každému, koho už nebaví řešit problémy s přehráváním. Nová verze pouze řeší pár malých chyb.

Mohlo by vás zajímat: Win7Codecs: první balíček s kodeky pro nová Windows 7

Free Extended Task Manager EN - Oficiální stránka

Ve Windows Vista doznal Správce úloh citelných vylepšení, v porovnání s jeho náhražkou nazvanou Free Extended Task Manager ale vypadá chudě. Ta vám dá do rukou komplexní informace o tom, co se děje v systému. Pod graf s vytížením procesoru a paměti vměstná ještě jeden informující o diskové aktivitě. Ke standardním panelům jako Aplikace a Procesy přidá sekci Porty, takže budete mít detailní přehled o využití sítě. Výchozí panel zase obsahuje souhrnné informace.

Nejednou zajisté využijete vyhledávač procesu, který blokuje určitý soubor (v takovém případě soubor nelze smazat, ani přejmenovat). Po jeho nalezení se následně postará o uvolnění blokace. Free Extended Task Manager určitě někomu splní sen, neboť původního Správce úloh z Windows vylepšil o tolik, že se k němu nebudete chtít vrátit. Jen podotýkám: tento produkt třetí strany nenahrazuje a žádným způsobem neovlivňuje chování systémového Správce úloh, pokud to ovšem nepovolíte v nastavení.

COMODO Internet Security 3.8.64263.468 EN - Oficiální stránka

Comodo, společnost zabývající se bezpečností na internetu, proslavil zejména velmi kvalitní a populární firewall. Na podzim minulého roku však přišla s něčím, co by čekal jen málokdo - skloubením několika svých aplikací dala dohromady vlastní komplexní bezpečnostní řešení Comodo Internet Security a poskytla ho úplně zdarma. (Pravda, můžete si zakoupit licenci, jejíž výhoda spočívá hlavně v technické podpoře a v přídavném ochranném modulu pro připojení pomocí Wi-Fi.)

Kromě firewallu vás ochrání antivirový modul, který si posvítí i na spyware. S novou verzí přichází poměrně zásadní novinka - antivirové jádro konečně umí provádět heuristickou analýzu dat. Druhá velká inovace se nazývá COMODO Threatcast a její účel spočívá v podávání informací o četnosti poplachů na základě uživatelských statistik. Další novinky se nesou ve znamení lepší integrace - a tím pádem i ochrany - se systémem Windows Vista.

Skoro všechny části systému zůstanou pod neustálým dohledem a v případě neautorizované akce se vás Comodo nejprve zeptá, jestli ji chcete povolit. Velkou výhodou Comoda je oproti konkurenci také jeho nenáročnost na hardware. Pokud máte zálusk na nějaký ten bezpečnostní balík a nechce se vám platit, Comodo Internet Security byste měli bezpodmínečně vyzkoušet, jedná se o velmi povedený produkt, který se svých schopnostech často předčí placenou konkurenci.

Recenze: Comodo Internet Security: firewall s antivirem v jednom balení

doPDF 6.2.288 CZ - Oficiální stránka

Ať už jste si na uzavřený formát PDF (tedy Portable Document Format) od společnosti Adobe vytvořili jakýkoliv názor, popřete jen těžko, že se s ním setkáváte a používáte ho dnes a denně. Za jednu z hlavních výhod se dá považovat nemožnost upravit takový dokument. Občas se to prostě hodí. A jak se tedy dá do PDF ukládat? Například kancelářský balík OpenOffice.org umožňuje přímý export dokumentů. Aplikace doPDF naproti tomu vytvoří v systému virtuální tiskárnu, která do PDF vytiskne cokoliv. Stačí jen, aby se z programu dalo tisknout. Své konkurenty se kromě jiného snaží přetlačit velmi nízkou zátěží systému. Nová verze obsahuje zase o pár chyb méně.

MMF24

Everything 1.2.1.355 Beta EN - Oficiální stránka

Jednou z nejvíce oceňovaných vychytávek Windows Vista je výrazně vylepšené a schopné vyhledávání. Vyhledávací prográmek Everything na to však jde trochu jinak. V hlavním okně prostě zobrazí úplně všechny soubory na disku - skenování přitom netrvá nijak dlouho - a vy psaním počátečních písmen postupně oddělíte ty výsledky, které vás nezajímají, až zůstane právě vámi požadovaný soubor. Tento prostý způsob vyhledávání se samozřejmě nemůže srovnávat se sofistikovanými systémy, pro občasné použití nicméně poslouží docela dobře. V nové verzi autoři vyřešili problém s funkcemi vyjmout, kopírovat a vložit.