Hlavní navigace

Novinky: Secunia PSI 2.0, Firefox 4 Beta 8, VirtualBox 4.0 a další

25. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Secunia PSI 2.0 ENOficiální stránka

V zabezpečení počítače se s každou novou verzí Windows zvyšuje jejich role, Centrum zabezpečení ve starých ikspéčkách položilo základ, na kterém staví oba následovníci, Vista a Windows 7. Jakmile se v počítači nenachází antivirus nebo firewall, dotěrné upozornění na tuto skutečnost nezmizí, dokud si příslušný program nedoinstalujete (i s tím dokonce systém pomáhá). Posléze se hlídá aktuálnost bezpečnostních produktů, čímž si Microsoft ve svých systémech zajistil co možná nejlepší bezpečnost pro každého, kdo uvedená upozornění neignoruje. Pozornosti Windows už ale uchází všechny ostatní programy, včetně zásuvných modulů typu Adobe Flash, u nichž je nanejvýš důležité, aby všichni používali nejnovější vydání. Stačí pozvat Secunia PSI 2.0, který provede ve vašem počítači důkladnou inspekci, neuniknou mu ani přenosné aplikace.

Upozorní vás na bezpečnostní rizika v podobě zastaralých programů, přičemž vám zároveň ukáže míru rizika. A co víc, aktualizace za vás stáhne a nainstaluje, čímž vám ušetří čas (a začátečníkům hlavně nervy).

Mozilla Firefox 4 Beta 8 CZOficiální stránka

S tradičně opožděnou betaverzí chystaného Firefoxu 4 se pojí úctyhodné číslo – 1414. Přesně tolik chyb z minulé bety vývojáři opravili, čímž dokázali, že se v uplynulých týdne nenudili, nýbrž pracovali na nejvyšší obrátky. Z funkční výbavy se nic nezměnilo, teď probíhá jen ladění předchozích novinek. Firefox 4 je pro Mozillu pravděpodobně dosud nejtěžší technologický projekt, neboť přináší podporu hardwarové akcelerace a webových technologií HTML5, CSS3, WebM a WebGL. A rychlé JavaScriptové jádro JägerMonkey. Složitost vývoje potvrzují pravidelné odklady jednotlivých testovacích vydání, navíc se plánuje vydání ještě dvou dalších betaverzí. A deset betaverzí ve své dosavadní historii Firefox ještě nezažil. Osmá ochutnávka vylepšuje zejména podporu WebGL, technologie obohacující web o třetí rozměr. Ta má najít rozličné využití, od vizualizace obsahu až po 3D hry v prohlížeči.

Hezčí a uhlazenější podoby se dočkal Správce doplňků, pořád ale nevíme, zda se jedná o konečné úpravy. Synchronizační nástroj prochází úpravami vcelku pravidelně, i tentokrát šli vývojáři vstříc méně zkušeným uživatelům, aby měli co nejmenší problémy s nastavením.

VirtualBox 4.0 CZOficiální stránka

Provoz virtuálních počítačů nepatří ke každodenním kratochvílím běžného uživatele, mnoho pokročilejších jedinců se bez něj neobejde. Ve Windows samozřejmě nechybí řešení od Microsoftu nazvané Windows Virtual PC. Přestože svou práci odvádí docela dobře, konkurenční VirtualBox nabízí o poznání více možností a spustíte v něm nejen Windows, ale také operační systémy Solaris a OpenSolaris, OpenBSD a Linux. Časté používání usnadňují sdílené složky, jejichž obsah je dostupný z obou počítačů – z fyzického i z virtuálního. Některé systémy podporují přechod ukazatele myši z virtuálního počítače bez pomocných kláves, v opačném případě uvězněný ukazatel osvobodíte pravou klávesou Ctrl. Flash disk k virtuálnímu stroji připojíte bez nutnosti instalace dodatečných ovladačů.

VirtualBox 4 aktualizuje virtuální hardware a přináší spoustu vnitřních vylepšení. Konečně umí změnit velikost již vytvořených virtuálních disků typu VDI a VHD. Na hostitelských počítačích s 32bitovým systémem nešla přidělit větší než 2GB velká virtuální paměť. Teď to jde, více nicméně možná oceníte fakt, že program podporuje rozšíření, jimiž obohatíte základní sadu funkcí.

Complete Internet Repair 0.9.3.935 ENOficiální stránka

S potížemi s připojením k internetu si někdy poradí Windows, vedle specializovanějšího Complete Internet Repair se ale mohou tiše stydět. Program by měl pomoci v případě, že váš počítač napadl spyware, virus či jiná breberka – nefunkční připojení často způsobí chybné nastavení způsobené právě těmito škůdci. Někdy podobná spoušť zůstane po instalaci nebo odebrání bezpečnostních programů. Protože výpadek může mít různé příčiny, zahrnují opravy několik postupů. V nabídce oprav tak najdete skoro všechno, co nějak souvisí s internetem. Reset internetového protokolu vévodí celému seznamu služeb, níže zase sídlí nabídka na restauraci Internet Exploreru. Complete Internet Repair zprovozní i nefunkční službu Windows Update nebo opět zpřístupní nepřístupné zabezpečené stránky (pokud je problém na vaší straně, samozřejmě).

CCleaner 3.02 CZ – Defraggler 2.01 CZ – Recuva 1.39 CZOficiální stránka

Vývojový tým Piriform nám nadělil pod stromeček pořádnou bombu – trojnásobnou. Dost možná nejpopulárnější čistič pro Windows na světě si dá v uklízení nepořádku záležet zase o kousek víc. Vyřídí konečně odolné položky v historii Internet Exploreru běžícím v nejnovějším operačním systému z dílny Microsoftu, které dříve smazat nedokázal. Naučil se provádět údržbu aplikací CloneCD, Ashampoo Burning Studio 10 a ExamDiff, vylepšil čištění programů Windows Live Messenger, Antivir Desktop a ImgBurn. Při analýze a samotném čištění zobrazuje přesnější údaje o stavu akce. Když se rozhodnete zrušit bezpečné vymazávání obsahu disku, bude na vás čekat potvrzovací dialog. Na závěr krátkého textíku o novém CCleaneru zbyla ještě jedna blbůstka – vylepšené skrolování kolečkem myši. Skoro se bojím zeptat, co se na seznam inovací dostane příště.

Výborný Defraggler obohatil původní plánovač defragmentace o další pravidla. Konkrétně může celý proces začít buď po přihlášení do systému, nebo při nečinnosti. Když program běží ve Windows 7 a má na starosti přesun mnoha malých souborů, spotřebovává méně paměti. Umisťování velkých souborů v oddílech naformátovaných souborovým systémem exFAT mu jde také lépe, či spíše korektněji. Dále přibyla klávesová zkratka pro rychlou defragmentaci a online nápověda.

Recuva je z trojice programů od stejných tvůrců nejdůležitější, alespoň když přijde na zachraňování dat. Data jsou koneckonců většinou ta nejcennější součást počítače. Vylepšená podpora oddílů se souborovým systémem exFAT a Windows 7 zvyšuje šanci na obnovu ztracených souborů. Revoluce se tedy nekoná, spíše se jen opravují chyby.

MMF24

Awesome Duplicate Photo Finder 1.0 ENOficiální stránka

O tom, kterak najít a smazat duplicitní soubory, jsme se párkrát pobavili. Awesome Duplicate Photo Finder nepracuje tak, jako většina ostatních aplikací. Předně se zaobírá obrázky, nic jiného ho nezajímá. Zatímco ostatní povětšinou hledají úplně stejné soubory, Awesome Duplicate Photo Finder vybírá podobné snímky. Nemusí být úplně stejné, sami víte, že je zcela běžné nafotit v jedné situaci vícero fotografií. Méně povedené se mohou vyhodit. Jenže kdo z nás to nakonec udělá? Než se přebírat stovkami obrázků, to raději starosti s duplikáty hodíme za hlavu. Klidně ale nechte lenost zvítězit, neboť jakmile Awesome Duplicate Photo Finder nastoupí do služby, pěkně podobné snímky protřídí.

Další důležité novinky: