Hlavní navigace

Novinky: Seven Transformation Pack, IZArc, Snapact Photo Manager a další

3. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seven Transformation Pack 1.0 EN - Oficiální stránka

Asi si vzpomínáte na dobu vydání Windows Vista. Málokdo na ně chtěl přejít, protože se mu ale líbil vzhled, tak si stará XPčka vytunil do podoby nového systému. Tehdy se objevilo několik transformačních programů, přičemž pověst jednoho z nejkvalitnějších si právem odnesl Vista Transformation Pack. Věrné napodobení vzhledu se zdařilo dokonale, za určitých podmínek mohla fungovat i prohlednost oken.

Stejní tvůrci dnes, před vydáním Windows 7,  nabízejí zatím jen pro Windows XP obdobný pack, který napodobuje právě chystané sedmičky. Funguje v něm všechno - od průhlednosti a bootovací obrazovky po postranní panel. Jedná se sice o první verzi, takže na nějaké ty chybičky narazit můžete, autorům se nicméně povedl husarský kousek. Odinstalace by snad za ty roky (rozumějte už od prvního vydání Vista Transformation Packu) měla být vyladěná, ale stejně doporučuji před instalací Seven Transformation Packu zazálohovat celý systém.

IZArc 4.0 Beta 1 CZ - Oficiální stránka

Není pochyb o tom, že IZArc patří k nejlepším archivačním programům na freeware a open source scéně. Ivan Zahariev se pustil do vývoje čtvrté generace a ta zatím vypadá bezvadně. Za prvé program podporuje unicode archívy, za druhé zásadně  vylepšuje podporu čím dál používanějšího formátu 7-Zip (což v tomto případě znamená přidávání/odstraňování souborů do/z takových archívů, včetně jejich
testování).

Do budoucna se chystá zálohovací funkcionalita, vnitřní prohlížeč pro některé typy souborů a přejmenovávání přímo uvnitř archívu. Máme se tedy nač těšit. Přestože by se koncoví uživatelé měli betaverzím spíše vyhýbat, u této konkrétně si testeři pochvalují stabilitu a celkovou odladěnost.

Weather Watcher Live 6.0.18 EN - Oficiální stránka

Předpovídání počasí u nás nepatří kvůli poloze České republiky zrovna k nejlehčím odvětvím, častokrát ani předpověď na pár dní dopředu nevystihuje konečné reálné podmínky zrovna nejlépe. Zjistit aktuální údaje s prognózou na několik následujících hodin je však mnohem přesnější a účinnější. Weather Watcher Live zobrazuje různé údaje - rychlost a směr větru, vlhkost, teplotu a vůbec celkový stav počasí.

Má však jednu vadu. Jelikož pochází z USA, tak se jeho využitelnost v ČR zužuje pouze na dvě města - na Prahu a Brno. A to nepočítám uživatele, kterým nevyhovuje angličtina. Zjištěné údaje přijdou vhod i těm, kdo bydlí alespoň v okolí těchto velkoměst. Zbytek republiky se bude muset spolehnout na jiné služby. Program je to jinak pěkný.

Snapact Photo Manager 1.3 EN - Oficiální stránka

Mezi klasické správce fotografií se Snapact Photo Manager neřadí, přestože se tak tváří. K tomu mu napomáhají docela normální funkce. V počítači vyhledá obrázky, které si pak sami můžete řadit do kolekcí označených popisky a tagy. S několika nástroji provedete základní úpravy snímků. Zásadní rozdíl je v přímém propojení s webovými stránkami. Každý, kdo se zdarma zaregistruje, může jednoduše publikovat i celé kolekce fotografií. Program sám pak pravidelně vykonává synchronizaci.

Tuto online funkci sice povinně používat nemusíte, obávám se však, že bez ní byste si Snapact Photo Manager vybrali za svého favorita jen těžko. O omezení počtu nahraných obrázků jsem se nikde nedočetl.

Mozilla Firefox 3.5 Beta 4 CZ - Oficiální stránka

Několikrát odložená betaverze nadcházející tři a půlté generace prohlížeče Firefox se v pondělí konečně objevila. Jen pro pořádek připomínám, že číslování bylo změněno z verze 3.1 na 3.5 z důvodu, aby se zvýraznil vyšší počet novinek, než kolik jich bylo původně naplánováno. Vývoj se totiž velmi protáhl, Mozille se dlouhodobě nedařilo vyladit nový JavaScriptový engine. A když už máte čas navíc, proč jej nevyužít pro integraci několika nových funkcí (které se například do té doby objevovaly pouze v nočních sestaveních a autoři si je chtěli nechat pro další generaci prohlížeče)?

Čtvrtá beta již však na přidávání funkcí pochopitelně celkem rezignuje, finální vydání není tolik vzdálené. Proto se tentokrát jedná hlavně o různé opravy a optimalizace. JavaScript opět doznal zrychlení, stejně jako renderovací jádro. V Mozille nezapomněli samozřejmě ani na webové standardy. Na podpoře ze strany internetových stránek závisí úspěch technologie geolokace (ideální využití bych viděl minimálně v mapách - prohlížeč bude jednoduše vědět, kde se nacházíte).

Na otevírání naposledy zavřených panelů jsme si zvykli (CTRL + SHIFT + T), teď se k nim připojuje i obnova celých oken (CTRL + SHIFT + N). Největších změn si pravděpodobně všimnete v možnostech programu, kde se vybrané položky seskupily. To ocení zejména méně pokročilí uživatelé, kterým tak ubudou problémy s nastavením aplikace.

Přečtěte si také: Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem

CPU-Z 1.51 EN - Oficiální stránka

Hojně využívaný přenosný prográmek CPU-Z se dočkal zásadní novinky. Nejde o to, že by snad uměl víc než předtím. Stále zobrazuje ty nejdůležitější informace o procesoru, základní desce a o pamětech. Nová verze totiž obsahuje instalátor. Tvůrci naštěstí ponechali i portable variantu, takže se zbytečně neděste. Dále jsou na seznamu změn jen dvě položky: podpora platformy Nvidia ION a procesorů Intel "Clarkdale".

Sluší se zároveň upozornit i na nové GPU-Z 0.3.4, které vyplňuje mezeru zanechanou po CPU-Z - věnuje se grafickým kartám. A rozhodně nešetří technickými podrobnostmi, z grafiky čte i údaje o teplotě a o rychlosti otáčení větráčku. Aktuální vydání opravuje fungování ve Windows 2000, informace o ATI Radeonu HD 4890 by nyní měly být správné, resp. správnější. Stahujte z oficiální stránky.

CCleaner 2.19.900 CZ - Oficiální stránka

Asi bych teď měl použít otřepané fráze o tom, jak CCleaner důkladně pročistí počítač od nepotřebných souborů a starých klíčů v registru. Dnes to zkusím z trochu jiné strany. I když to tak nevypadá, také vývojáři z Piriformu začínali na zelené louce. CCleaner přišel již na sklonku roku 2004, tedy v době, kdy ještě neexistovaly takové zástupy konkurence jako dnes. Za krátký čas se povědomí o něm slušně rozšířilo a vydobyl si pověst solidního, spolehlivého a důvěryhodného pomocníka.

Dnes patří k nejpoužívanějším a najdete jej na každém druhém počítači. Autoři na nás s železnou pravidelností na konci každého měsíce chrlí updatované verze. Dubnové vydání redukuje problémy týkající se kompatibility s Google Chrome 2, Internet Explorerem 8 a Firefoxem 3.5 Beta. Kromě této standardní rutiny stojí za povšimnutí nový nástroj pro správu souborů pro obnovení systému. Ke klasickým cookies se přidaly tzv. flashové cookies, i s těmi se konečně CCleaner dovede vypořádat.

MMF24

Návod: CCleaner: udělejte si pořádek v počítači