Hlavní navigace

Novinky Seznamu: lepší slovník, mapy a vyhledávání kultury

19. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme Seznam pochválili za zářijový příděl novinek, ale vývojáři zdaleka nepolevují. Na blogu internetové jedničky se objevily tři další vychytávky, které se budou hodit.

Tou první je jakási tajemná funkce „co s volným večerem“. Seznam má až tento týden oznámit, o co konkrétního se jedná. Ale zřejmě to bude kulturní vyhledávač. Schválně si zkuste na searchtest.seznam.cz zadat název většího města a vyhledávač na první pozici najde, co se večer hraje v kinech nebo klubech (data pocházejí z portálů dokina.cz a doklubu.cz). V ostrém provozu tato funkce zatím chybí.

Seznam.cz

Druhou novinkou je vylepšený slovnik.seznam.cz, který umí vyhledávat i slovní spojení v angličtině. Seznam třeba uvádí k heslu „make“ spojení „make ready“, „make believe“ nebo „make sure“. Funkce se jistě bude hodit při studiu.

Poslední zlepšení se týkají služby mapy.cz. Ty přinášejí jednak jednoduchý průvodce pro vložení mapy na vlastní stránky a také API pro tvorbu vlastních mashupů i pro komerční účely, jako to umí např. Google Maps. Tím můžete využít mapy.cz třeba pro vlastní geolokační službu.

Pokud chcete přidat mapku (nejdříve si najděte nějakou adresu) na vlastní web, v pravém horním rohu hledejte odkaz Sdílet mapu. Pak vyberte Vložit odkaz na mapu do vlastních stránek. A následně zvolte jako Mapu. Přes odkaz Upravit si můžete nastavit vlastní parametry a výsledný kód pak vložil do HTML zdrojáku na webu. Výsledek vypadá nějak takto (adresa naší redakce).


CS24

Zdroj: Seznam (1, 2, 3)