Hlavní navigace

Novinky: SiSoftware Sandra 2013, IrfanView 4.35, TweetDeck 2.1 a další

10. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

TeamViewer 8 beta CZOficiální stránka

Vzdálená správa počítače pro vás bude vždy aktuální, pokud patříte k lidem, kteří se ve Windows vyznají více než druzí. Nástrojů, díky nimž nebudete muset opustit vlastní stanoviště, je k dispozici naštěstí několik. K těm lepší patří německý TeamViewer. Osmá řada zatím nese nálepku „beta“ a číslo verze pěkně ladí s novinkami. Jde totiž především o podporu Windows 8. Ve Windows Store naleznete dotekovou edici TeamViewer Touch, jíž oceníte s dotekovým displejem. Na běžném počítači nicméně sáhnete raději po klasické edici.

Na scénu přichází sdílení kontaktů, takže můžete svému kolegovi předat údaje o přístupu do počítače zákazníka. Ostatně, TeamViewer je stále profesionální nástroj, cílený především na profesionály. Do tohoto všeho vývojáři zamíchali ještě vzdálený tisk a zaznamenávání relace, včetně zvuku. Úplnou novinkou je webová správa týmu, dostupná v libovolném prohlížeči. Zatímco TeamViewer 8 se připojí ke starším verzím, obrácený postup nefunguje, na to dejte pozor.

TeamViewer 8 beta
TeamViewer 8 beta

Toolbox for Windows 8 ENOficiální stránka

Že se vám Metro nezdá jako příliš produktivní prostředí? Snad máte pravdu. Pohnout s tím zkouší dotekový nástroj s příznačným názvem Toolbox for Windows 8. Namísto obvyklé jedné aplikace vám obrazovku rozdělí hned na šest sekcí. Počet políček nicméně můžete snížit, protože šest, to je blázinec. Do každé dlaždice přidáte jeden nástroj, přičemž to můžou být hodiny, počasí, Facebook, hlasové poznámky nebo dokonce prohlížeč. Na výběr miniaplikací bych si nestěžoval.

 

Aplikace s vámi hodně komunikuje a všechno vysvětluje, její autor se nejspíš nechal zaslepit možnostmi a přemíra efektů vás brzy unaví. Když ale zvládnete prvními kroky s průvodcem, dostanete docela zajímavý pokus, jak z Metra vytvořit prostředí, v němž se dá pracovat. Toolbox for Windows 8 se nabízí k zobrazení na sekundárním monitoru, kam byste pak vždy nahlédli, abyste zjistili, kolik je hodin či kolika stupňů dosahuje venkovní teplota.

Toolbox for Windows 8
Toolbox for Windows 8

SiSoftware Sandra Lite 2013 ENOficiální stránka

Všemocný nástroj na testování výkonu, analýzu a diagnostiku počítače, Sandru, jistě znáte. Tradiční aplikace ještě nezemřela, naopak, vychází ve verzi pro rok 2013. Jako obvykle můžete stáhnout nejomezenější, ale zdarma dostupnou edici Lite. Návštěvu nepřehledného oficiálního webu nikomu nepřeji, proto raději stahujte z některého zrcadla. Co nového nám vývojový tým nabízí? Patrně vás to už nudí a obtěžuje, ale opět především kompatibilitu s Windows 8. Nový operační systém se dostal do prodeje a kdo ho nepodporuje, je v nevýhodě.

Spolu s tím designéři odladili vzhled, aby Sandra lépe zapadla do kontextu Osmiček. Nejstaršími podporovanými Windows zůstávají Ikspéčka. Jako vždy se autoři chlubí lepší detekcí hardwaru, aplikace by vás dokonce měla upozorňovat na nové verze firmwaru či ovladačů. Zrovna tohle ale platí jen pro placené edice.

SiSoftware Sandra Lite 2013
SiSoftware Sandra Lite 2013

TweetDeck 2.1 ENOficiální stránka

Brzy od vydání poslední velké verze přichází další porce novinek. Oblíbený klient pro sociální síť Twitter vám nově dovolí upravovat kolonky s vyhledáváním. Když chcete hledaný výraz změnit, nemusíte tudíž vytvářet novou sekci. Stačí klepnout na symbol lupy a slovo upravit. Člověk se až diví, proč to tu nebylo dřív. Můžete také vyhledávat seznamy psaním do vyhledávacího políčka. Budete se však spoléhat na svou paměť, protože se hledá psaním ve tvaru @uživatel/názevseznamu. Seznam lze přidat jako nový sloupec.

Když si rozbalíte příspěvek, objeví se v něm obrázek, přesně jako na webu. A konečně, TweetDeck začíná rozumět pojmu „klávesová zkratka“. Učí se pomalu, ale využívat již můžete Ctrl+Enter k odeslání tweetu, písmenko „n“ vyvolá dialog pro napsání příspěvku a Escape ho naopak zavře. Další zkratky spatříme někdy příště.

TweetDeck 2.1
TweetDeck 2.1

Miro Video Converter 3.0 CZOficiální stránka

Máte mobilní telefon s velkou úhlopříčkou, která vyloženě vybízí ke sledování videí? Pak není problém se zásobit filmy, seriály a jiným obsahem. Jen ta konverze někdy člověka potrápí. Některé aplikace nabízí tolik možností, že se v nich ztratíte. Pravý opak slibuje Miro Video Converter, jenž vypadá pohledně a přátelsky, že ani začátečníka neodradí. Chce po vás jediné, a sice přetáhnout do hlavního okna požadované video, pak už si vyberete z přednastavených formátů a o zbytek se aplikace postará.

Podporuje především Android a iOS. Pakliže máte iPad, vyberete si z nabídky právě iPad jako cílové zařízení. Podle toho Miro Video Converter nastaví parametry videa. Nově umožňuje hromadné převádění, kdy naházíte soubory do fronty a čekáte. Vývojáři samozřejmě rozšířili spektrum podporovaných zařízení a přidali pár možností navíc. Zlepšili kvalitu obrazu za použití WebM, kde si vybíráte mezi nižším a vysokým rozlišením.

Miro Video Converter 3.0
Miro Video Converter 3.0

IrfanView 4.35 ENOficiální stránka

Kdo nezná jeden z nejpopulárnějších a nejobratnějších prohlížečů obrázků, ať jde klečet do kouta. Legenda jménem IrfanView po více než půl roce dává dohromady balíček vylepšení, byť nemá cenu se o většině z nich rozepisovat. Nic moc by vám to totiž nedalo, často se jedná o podporu technologií. A co víc, autor převážně trousí drobnosti po celé aplikaci. Ta se navenek tváří jako jednoduchý prohlížeč, jenže ve skutečnosti umí daleko víc. Nově zde tudíž najdete opět nová tlačítka, kolonky a jiné nenápadné novinky v chování aplikace.

KL24

Balík se zásuvnými moduly se nachází na obvyklé adrese, překlady pak hledejte zde. Aktuálně český překlad není k dispozici, tak si na něj můžete počkat. Kdyby vás zajímala přenosná edice, tu stáhnete pomocí tohoto přímého odkazu.

IrfanView 4.35
IrfanView 4.35

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?