Hlavní navigace

Novinky: Skype 4.2, Inbox2, Vispa 0.5.5 a další

27. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype 4.2 CZ - Oficiální stránka

Jestliže jste majitelé opravdu rychlého internetového připojení a webkamery snímající video v HD rozlišení, neváhejte a nainstalujte si nový Skype 4.2. Potenciál vašeho hardware tak snad bude konečně využit na maximum, alespoň za předpokladu, že Skype uzná kompatibilitu s vaší kamerkou. Ani vlastníci pomalého připojení nepřišli zkrátka, videohovory by měly být kvalitnější i v těchto podmínkách. Skype se přirozeně nevyhnul několika kosmetickým úpravám, například vás ve výchozím nastavení nemohou prostřednictvím chatu kontaktovat všichni uživatelé, pouze lidé z vašeho seznamu kontaktů.

Návod: Využíváte Skype na maximum?

Inbox2 0.3.0.3 Beta EN - Oficiální stránka

Když si ráno zapnete počítač, pravděpodobně nejprve zkontrolujete svou e-mailovou schránku a  projdete si nové příspěvky na sociálních sítích. Projekt Inbox2 je vlastně takovou jednou velkou schránkou sjednocující e-mail a sociální sítě. Proč navštěvovat několik služeb jednotlivě, když můžete shromažďovat všechny příspěvky v jednom místě, že? Klient Inbox2 vypadá opravdu hezky, na druhou stranu si ale ukusuje možná až zbytečně moc paměti. Nové zprávy stahuje ze služeb Gmail, Hotmail, Yahoo, případně jiný webmailů s podporou IMAP nebo POP. Jen bych připomněl, že Yahoo přístup do e-mailu přes POP zdarma neposkytuje! Ze sociálních sítí vás pak bude nejčastěji zajímat asi Twitter, Facebook a LinkedIn, ostatní u nás zná málokdo.

Inbox2 se chová podobně jako běžný e-mailový klient, zde ovšem můžete za chodu vypínat jednotlivé služby – například si při práci vypnete sociální sítě, aby vás nerušili a necháte si otevřený pouze e-mailový účet. Při psaní nové zprávy se ani nemusíte omezovat pouze na e-mail, zároveň lze zprávu odeslat lidem v sociálních sítích. Jak byste čekali, změnit status v sociálních sítích můžete s Inbox2 také. Protože se jedná o první veřejnou betaverzi, můžeme autorům zatím nějaké ty chyby prominout. Rozhodně bude zajímavé sledovat, jak se tento projekt v budoucnu rozvine.

Vispa 0.5.5 CZ - Oficiální stánka

Prográmek XPY kdysi vznikl z prostého důvodu, a to sice aby zakázal Windows XP (a vestavěným aplikacím) komunikaci se servery Microsoftu. Ať už putovala do Microsoftu jakákoliv data, někomu to jednoduše nebylo příjemné. Vispa plní úlohu duchovního pokračovatele XPY, tweakuje ovšem Vistu a Windows 7. Nastavení se dnes netýká pouze podezřelé komunikace s internetem, ale obsahuje celou řadu možností, jak si zpříjemnit každodenní používání počítače. Nečekejte však spustu nablýskaných tlačítek a popisků, Vispa sází na klasické a přehledné uživatelské rozhraní. Po spuštění programu následuje výběr mezi modifikací systému a obnovou nastavení. Před použitím úprav se vytvoří bod obnovení po případ, že by systém změny neustál.

SMPlayer 0.6.9 CZ - Oficiální stránka

SMPlayer staví, podobně jako mnoho jiných multimediálních přehrávačů, na základech osvědčeného Mplayeru. Vestavěná kodeková výbava zaručuje bezproblémové přehrání většiny známých multimediálních formátů, včetně filmových DVD. SMPlayer si pamatuje nastavení pro každý soubor zvlášť, ať už se bavíme o hlasitosti, nebo o uchování pozice, ve které jste přehrávání ukončili. K videím dokáže automaticky vyhledat titulky v internetové databázi opensubtitles.org, jež můžete následně sesynchronizovat se zvukem, pokud nebudou přesně sedět. Obraz i zvuk vylepšíte pomocí sady různých filtrů. Jeden z nich dostal název karaoke, protože ze zvukové stopy odstraňuje hlas.

Poslední vydání opravuje jednu chybu týkající se právě vyhledání titulků v internetu. SMPlayeru dosud chyběla funkce přehrávání pouze vyznačeného úseku, což vývojáři napravili.

Opera 10.50 Beta 2 CZ - Oficiální stránka

Norská vývojářská společnost Opera Software ASA se zjevně snaží co nejrychleji vyladit chystanou novou řadu internetového prohlížeče Opera, neboť nám přináší již druhou betaverzi v posledních dvou týdnech. Vývojáři se tradičně nevyhnuli desítkám oprav, a přestože nám tentokrát nepředvedli žádné nové funkce, můžete si všimnout jemných úprav v uživatelském prostředí. Nejvíce překvapení budou uživatelé Windows XP, protože listy (panely, případně záložky, chcete-li) zaujaly novou pozici v záhlaví okna i v tomto systému.

Pýchou Opery 10.50 je javascriptové jádro Caracan, na které minimálně v syntetických testech prozatím nestačí ani nejnovější vývojová verze prohlížeče Google Chrome. Jestli se Opeře nakonec podaří uzmout titul nejrychlejšího browseru poznáme snad již v blízké době.

Recenze starší verze: Opera 10.10 už není jen webový prohlížeč. Je to o sdílení dat.

Picasa 3.6 Build 105.41 CZ - Oficiální stránka

Oblíbený správce fotografií od Googlu ve verzi 3.6 sice není úplnou novinkou, poprvé ale vyšel v češtině a slovenštině. Pokud se ohlédneme zpátky, Picasa přinesla vylepšené jmenovky. Ke každému obličeji tedy přiřadíte správné jméno a rázem máte k dispozici mocný filtr. Do sdílených alb ve službě Webová alba programu Picasa bylo dříve možné nahrávat fotografie pouze přes webové rozhraní, dnes k tomu můžete využít Picasu. Stejně tak můžete s její pomocí přidat snímkům geotagy, k čemuž zase sloužila výhradně aplikace Google Earth. Vylepšený proces importování zvyšuje produktivitu, protože již během něj lze obrázky označovat hvězdičkou a nahrávat na web.

MMF24

Návod: Základní úpravy fotek v Google Picasa
Čtete dále: Webová alba programu Picasa: vystavte fotky na internet

Další novinky, které byste neměli minout: