Hlavní navigace

Novinky: Skype 5.1, avast! Free Antivirus 5.1, Daemon Tools Lite a další

8. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

DAEMON Tools Lite 4.40.1 CZOficiální stránka

Krátce po začátku nového roku o sobě dává vědět výrobce proslulého emulátoru optických mechanik nazvaného DAEMON Tools. Zdarma dostupná verze označená jako „Lite“ se přitom od placeného sourozence neliší natolik, aby vás ono ořezání funkcí trápilo, například s maximálně čtyřmi mechanikami si v pohodě vystačíte. Totéž lze říci o tvorbě obrazů CD a DVD, kde se musíte spokojit s formáty ISO, MDX a MDS. Na druhou stranu je vám pořád k ruce komprimace dat a jejich ochrana v podobě hesla. Pokud jde o připojování obrazů, poradí si DAEMON Tools Lite s vícero formáty. A teď navíc přichází v nové verzi s několika příjemnými novinkami, mezi které bezpochyby patří podpora přenosné instalace.

Přehlednější hlavní okno ukazuje počet vytvořených mechanik spolu s katalogem obrazů a slouží jako univerzální ovládací panel pro celý program, dostanete se z něj třeba i do nastavení. Rádi uslyšíte, že už nemusíte instalovat nepopulární ovladač SPTD, což se nikdy bez restartu neobešlo. Vývojáři se vytasili s ovladačem novým, jenž zvládne základní emulaci. Když vám nebude stačit, SPTD doinstalujete vždycky.

Xinorbis 5.2.1 ENOficiální stránka

Důkladná analýza disku jednou za čas neuškodí, alespoň se dozvíte, jaký obsah vám zabírá nejvíce místa. Vyhodit pár souborů nebo složek do koše pak zabere jen několik klepnutí myší, uvolněný prostor je ovšem často neocenitelný. Xinorbis nabízí na rozdíl od většiny konkurentů mnohem pokročilejší funkce – míří koneckonců na trochu jinou cílovou skupinu. Pokud vaše srdce při slovech grafy, tabulky a spletité stromy jásá, se stažením programu neváhejte. Prvotní analýza obsahu disku (klidně síťového, stejně tak lze proskenovat flash disk) trvá poměrně dlouho, můžete si ale vybrat jen konkrétní složku, případně jich zvolte víc naráz, tím se obě stanou součástí jediného reportu. Poté nahlédněte do přehledné tabulky, která rozlišuje typ obsahu (programy, dokumenty, komprimované soubory a další) a u každé kategorie prozrazuje její celkovou velikost a kolik souborů se v ní nachází.

Nebo procházejte složku po složce, tak zjistíte, která z nich se na disku roztahuje nejvíc. Svým způsobem zábavné může být procházení „hitparádou“ Top 101 největších a nejmenších souborů. Další zajímavý způsob dělení je podle období původu (fakt, že 0,35 % z obsahu na mém disku prý pochází z roku 2005, mne pobavil, nic víc, nic míň). Občas se hodí všudypřítomné vyhledávání, k zahození nejsou ani nástroje na vyhledání duplicitního obsahu. Hlášení získané analýzou disku si snadno uložíte do některého z rozšířených formátů, HTML počínaje a CSV konče.

Metro Home 2.0 ENOficiální stránka

Vzpomínáte si na HTC Home, krásné hodiny s předpovědí počasí? Graficky byly opravdu povedené, dokonce je doplňovaly hezké animace znázorňující aktuální počasí a k tomu jako doprovod hrály příslušné zvukové efekty. Mladší sourozenec nanejvýš povedeného widgetu se nazývá Metro Home a že pochází ze stejné dílny nemá šanci zapřít. Vzhledově jsou obě miniaplikace odlišné jako noc a den, ta dnešní si bere za vzor uživatelské prostředí Metro z Windows Phone 7. Z toho důvodu se tentokrát netěšte na úchvatné animace a podobné hovadinky, v původním Metru na ně také nenarazíte. Zůstávají naštěstí solidní možnosti v nastavení aplikace, kde vám nikdo nebrání přepínat z Fahrenheitů na stupně Celsiovy. Nic se samozřejmě nemění na tom, že Metro Home vyžaduje stejně jako HTC Home operační systém Windows 7 nebo Vista s nainstalovaným .NET Framework 4. Čeština zatím v programu chybí, což se časem zřejmě spraví.

Skype 5.1 CZOficiální stránka

Pár dnů po skončení roku 2010 nás chce obšťastnit i společnost vyvíjející software pro telefonování přes internet. Počet uživatelských účtů v minulém roce přesáhl pět set milionů, o popularitu se tudíž Skype bát nemusí. Ti, kdož nepoužívají jeho placené prémiové služby (např. hlasovou schránku) na něj asi nezanevřou ani po nedávném celosvětovém výpadku sítě, který způsobila chyba v klientu. Horší to měli platící zákazníci, kteří využívají volání mimo síť Skype na klasické mobilní telefony a pevné linky. Vzhledem k tomu, že Skype placené služby v posledním vydání s číselným označením 5.1 ještě rozšiřuje, se bude muset společnost Skype Limited opravdu snažit, aby k podobným výpadkům nedocházelo. Videohovory o více lidech se zbavili nálepky „beta“ a nasadili následující ceny: za jednodenní možnost používat videokonference zaplatíte 3,49 €, měsíční paušál vás pak vyjde na 5,99 €.

Nový Skype pro Windows nicméně zlepšuje kvalitu a stabilitu videa i pro všechny ostatní – videohovory v rámci dvou počítačů lze stále pořádat zdarma. Jiná vylepšení si pro nás vývojáři nenachystali.

BleachBit 0.8.6 CZOficiální stránka

Konkurence je zdravá a těžíme z ní především my, koncoví uživatelé. Čistič CCleaner si ve svém sektoru vydobyl tak silnou pozici (zcela zaslouženě!), že ji jen tak někdo neohrozí. Docela často narážíme na pokusy menších vývojových týmů o vytvoření konkurenčních tlaků, mezi než patří i BleachBit. Ten si „nečekaně“ poradí s odstraněním vyrovnávací paměti, dočasných souborů, cookies z prohlížečů a dalšího odpadu, o němž možná ani nemáte ponětí. Celkem zbaví nepořádku až 90 aplikací, mezi které přirozeně patří webové prohlížeče, Flash a další známí adepti. O nadstandardních funkcích se moc bavit nemůžeme, k diskuzi totiž zbývá už jen jedno téma: bezpečné mazání. Takto smazané soubory nikdo neobnoví. BleachBit sdílí s většinou kolegů z branže stejný problém – nenabízí nic, co by CCleaner neuměl. Ba naopak, funkčně je chudší a na strohé nevzhledné uživatelské prostředí mnoho lidí nenaláká. Potěší český překlad a existence přenosné verze.

avast! Free Antivirus 5.1 CZOficiální stránka

Česká stálice mezi antiviry (a dokonce jeden z nejlepších antivirů vůbec) avast! se předvádí v nejlepším světle. Je zdarma pro nekomerční použití, hovoří česky a v nezávislých testech dopadá většinou výborně. Pátá generace se opravdu vydařila, pochvalu si zaslouží i povedený vzhled, nachází se ale na trhu již nějakou dobu a vývojáři sami moc dobře vědí, že nastal čas na další porci inovací. Příznivci 64bitových Windows si vymodlili test po restartu, který způsobí restartování počítače a ještě před spuštěním Windows se do akce pustí avast! a prohledá pevné disky. Díky tomu může celkem snadno zlikvidovat viry ještě než dojde k jejich aktivaci, což mu v boji proti breberkám poskytuje značnou výhodu. Velkých pokroků prý vývojáři dosáhli s behaviorálním štítem detekujícím nezvyklé a podezřelé aktivity.

CS24

O kousek menších vylepšení se dočkaly i některé z ostatních ochranných štítů a hlavně antirootkitové jádro. Jedna novinka s ochranou nesouvisí – do programu můžete přidávat balíčky se zvuky, kdyby vás ty původní tóny už nudily.

Další důležité novinky: