Hlavní navigace

Novinky: Skype 5.3, Ooo4Kids 1.2, DesktopOK 2.39 a další

9. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype 5.3 CZOficiální stránka

Všemi oblíbený Skype (anebo jde jen o zdání?) nadále získává na popularitě a trhá rekordy (zřejmě nejde o zdání). Nedávno se k multiplatformní komunikační službě připojilo 30 milionů lidí současně. V porovnání se sítěmi klasičtějšího charakteru, kde vládne Windows Live Messenger (v naší domovině zase třeba ICQ), toto číslo vypadá stále poněkud srandovně. Obzvlášť s přihlédnutím k tomu, že Skype už expandoval na všechny možné platformy, od těch největší až po ty méně známé. Na svědomí jej částečně může mít obecně rozšířené povědomí o Skypu, jakožto o aplikaci pro telefonování přes internet. Tak jej lidé berou a poměrně úspěšně ignorují všechny jeho ostatní funkce. Chatují pak v konkurenčních komunikátorech, přestože zde textové zprávy fungují naprosto spolehlivě. Ne, že by 30 milionů účastníků nebudilo respekt, Skype má ale podle mého názoru na víc.

V poměrně krátké době se opět zlepšuje edice pro Windows. Konkrétně šla nahoru kvalita videohovorů přijatých z mobilních zařízení. Počítač je logicky schopen zpracovat vyšší datové toky, takže mu nyní bude mobilní udělátko přihrávat více práce, zatímco se bude samo soustředit na odesílání obrazu ve vyšším rozlišení. Urodilo se rovněž vícero malých úprav v uživatelském prostředí, například na složené profilové kartě spatříte aktuální stav uživatele. Textové konverzace ozvláštní možnost měnit téma pomocí malého tlačítka v záhlaví chatu.

Hamster Free ZIP Archiver 1.1 CZOficiální stránka

Nudí vás všechny ty komprimační programy, které se skoro nikdy neodváží vyjet ze stereotypních kolejí? WinRAR se stal jakýmsi idolem a jeho styl zobrazení valná většina jeho následovníků a konkurentů převzala a nikdy neopustila. Jedině Hamster Free ZIP Archiver se svým přístupem zcela vymyká zažitým přístupům k vytvoření archivačního softwaru. Hezky vypadající prostředí je zároveň poměrně účelné, alespoň začátečník se v něm neztratí a víc než základní operace nepotřebuje. Pokročilejší jedinci by si pravděpodobnější těžko zvykali na silně zjednodušené ovládání. Ať už potřebujete rozbalit archiv či zabalit soubory, odpovídající obsah vždy přetáhnete do okna programu a pak klepnete na obrovské tlačítko umístěné v horní části.

Autoři se chvástají, že jejich dílko výkonností smete hravě ze stolu výsledky ostatních. Pravdou zůstává, že křeččí komprimátor využívá jádro vyvinuté Igorem Pavlovem pro 7-Zip. Rychlejší nežli 7-Zip tím pádem asi nebude, byť přísliby zní pěkně. Hamster Free ZIP Archiver má být údajně dokonce prvním programem v oboru, který využívá vícejádrové procesory, ovšem jen při tvorbě archivů typu ZIP. Skromnosti tvůrcům ještě ubylo, když řešili otázku podpory různých formátů. Prostě tvrdí, že jejich dítko otevře všechny typy.

JD's Auto SpeedTester 15.6 ENOficiální stránka

Pakliže se aktivně zajímáte o parametry připojení k internetu, bude se vám hodit nástroj JD's Auto SpeedTester. Díky němu získáte kompletní přehled o výkyvech rychlosti, které jsou u řady poskytovatelů běžným jevem. Nepleťte si ho s programy konstantně měřícími množství přenesených dat, sice se tváří jako jeden z nich, jeho účelem je nicméně pouze provádět jednorázové testy, kdy změří rychlost přítoku i odtoku dat do sítě. Zprůměrované výsledky v podobě grafů vám dají docela dobrou představu o tom, kdy dochází k největším výkyvům – nejčastěji půjde o potíže s poklesem rychlosti. Standardně se inspekce spouští každou hodinu, takže program raději nenechávejte běžet na pozadí, pakliže vás poskytovatel omezuje v objemu přenesených dat – limit byste asi překročili v nepřiměřeně krátké době.

U připojení by vás neměla zajímat pouze samotná rychlost, ztráta packetů a odezva patří k neméně důležitým faktorům. Dlouhodobé pozorování si snadno uložíte do záznamového souboru CSV. Nic vám nebrání ukládat grafy jako obrázky JPG.

DesktopOK 2.39 CZOficiální stránka

Velmi nepříjemné skoky napříč rozlišeními obrazovky se dějí a každého jenom otravují. Všichni bychom je zakázali. Jenže to není nijak snadné, prakticky se proti nim nelze účinně bránit. Alespoň pasivní ochranu proti šokům poskytuje DesktopOK. Přenosná aplikace distribuovaná ve variantách pro 32bitové i 64bitové počítače si totiž zapamatuje nastavené rozlišení, plus rozložení ikon. Při přepínání rozlišení, ať už záměrném, či neúmyslném, se pak nikdy nedostanete do situace, kdy byste museli ikony řadit zpět z chaotické hromady do úhledných sloupečků. Pokud aktivně využíváte například dvě různá rozlišení, dává ve vašem případě stažení DesktopOK zdaleka největší smysl.

Automatické ukládání má dostatečně široké spektrum předvoleb, provádět jej lze třeba jedenkrát za den. Nebo při každém startu a vypnutí Windows. Aby se neukládalo duplicitní rozložení, zvolte podmíněné ukládání, kdy se zaznamená pouze pozměněný stav. Jestliže jste s ikonami nehýbali, uložení se odloží na jindy. DesktopOK hovoří česky, což by mělo pomoci začátečníkům.

Ooo4Kids 1.2 ENOficiální stránka

Kancelářský balík OpenOffice.org s nálepkou open source na sebe neustále nabaluje nové funkce a naučit se tento komplexní textový editor ovládat vyžaduje čas, trpělivost a místy zručnost. Za odměnu budete moci vytvářet složité dokumenty využívající pokročilého formátování a dalších možností. Microsoft v posledních dvou generacích vlastního balíku Microsoft Office přistoupil ke zjednodušení uživatelského prostředí. Pro mladé a začínající uživatele to ale stále nemusí být dostatečné a projekt Ooo4Kids jde v tomto ohledu mnohem dál. Jak vyplývá z názvu, staví na kódu OpenOffice.org, cílí nicméně na děti ve věku od 7 do 12 let. Program vás přivítá přepracovanou úvodní obrazovkou, větší překvapení se na vás teprve chystá. Z textového editoru například zbylo pouze několik základních tlačítek, která ve zvětšené podobě celkem jasně napovídají, co se stane po jejich stisknutí.

Přímo v jedné z nabídek lze plynule přepínat mezi třemi úrovněmi, přičemž „začátečník“ má k dispozici méně ovládacích prvků než „expert“. On se ani expert nerovná komplexnosti původních OpenOffice.org, jestliže se s touto úrovní popasujete, můžete přejít právě na tento kancelářský balík. Velikou nevýhodu pro české děti aktuálně představuje neexistující lokalizace do naší mateřštiny.

CS24

Aura Beta 2 ENOficiální stránka

Z posledních informací o Windows 8 se zdá, že v chystaném operačním systému projde elegantní grafické prostředí Aero dalšími evolučními krůčky. Jednou z nich by měl být systém adaptivních barev, kdy se Aero volitelně zabarví podle tapety na ploše. Jestliže na ní bude převažovat červená, záhlaví oken tuto barvu převezme. Jak se postupně odhalují střípky informací o Windows 8, objevují se programy snažící se nové funkce rovnou naroubovat do Windows 7 nebo starších. Nejinak je tomu u adaptivního zabarvení Aera, malá aplikace Aura funguje přesně tak, jak jsem popsal. Můžete v ní ale navíc přepnout zdroj barev. Kdyby vám nevyhovovala tapeta, mohou se okna obarvovat podle ikony programu. Na tomto principu ostatně pracují tlačítka na hlavním panelu ve Windows 7. Auru ovšem spustíte i ve Vistě.

Další důležité novinky: