Hlavní navigace

Novinky: Skype, WinRAR a další

4. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype 4 Beta 2 CZ - Oficiální stránka

Hojně využívaný program na telefonování přes internet, nejen z počítače do jiného počítače, ale po zakoupení kreditu i na klasické pevné linky a mobily. První betaverze čtvrté generace Skypu přinesla kompletně překopané uživatelské rozhraní. Druhá beta jej nadále upravuje (podle sběru dat od uživatelů). Na jejich přání též přibyl nový kompaktní mód, kdy okno aplikace zdaleka nezabírá tolik místa na obrazovce. Vývojáři ještě vypichují nová oznámení a upozornění a řazení kontaktů do kategorií.

Nero DiscSpeed 5.0.1.250 CZ - Oficiální stránka

Pokud potřebujete zjistit informace o výkonu vaší mechaniky, bude nejlepší sáhnout po prográmku Nero DiscSpeed. Sice se jedná o součást komerčního vypalovací balíku Nero, se dá nicméně zdarma stáhnout a používat. Tento poměrně mocný nástroj zvládá různé druhy testů mechaniky a médií, stejně tak vám o obojím řekne snad vše, co jen zjistit jde.

The GIMP 2.6.0 CZ - Oficiální stránka

Open source projekt GIMP by se dal označit za jeden z nejschopnějších grafických bitmapových editorů zdarma. Zvládne i takové věci, které byste nejspíš čekali pouze u placených konkurentů jako Adobe Photoshop. Alfou a omegou každého programu je určitě uživatelské rozhraní a v případě Gimpu to platí bzvlášť - kvůli velice nestandardnímu ovládání a rozložení prvků od něj řada uživatelů dává ruce pryč. Pokud to však překousnete, poslouží výborně k různým retuším a dalším úpravám. Nová verze přináší zejména vnitřní změny, standardní uživatelé asi nejvíc ocení možnost zadat přiblížení obrázku přímo ve stavové liště a zamykání panelů, čímž se zabrání jejich nechtěnému přesunutí.

WinRAR 3.80 CZ - Oficiální stránka

Notoricky známý komerční komprimační program s vlastním formátem RAR, který stále dosahuje vysoké popularity a vyšší účinnosti naproti ZIPu. Mezi často oceňované funkce patří tvorba samorozbalovacích archívů, se kterými se setkáváme skoro denně. Nová verze podporuje UTF-8 a šifrování archívů ZIP, dále také řadu nových příkazů pro uživatele přříkazové řádky.

ICQ 6.0.7015 CZ - Oficiální stránka

V Česku stále nejvíce používaný program pro instant messaging (tedy posílání zpráv v reálném čase), ICQ, však přes svou rozšířenost není žádný zázrak. Funkčně nabízí alespoň to nejzákladnější - kromě chatování hovory, včetně videa, dále posílání souborů, emailů a SMSek. Nabízí i elektronické pohlednice k různým příliežitostem či hraní her s vašimi přáteli. Bohužel se potýká s častou nefunkčností některých služeb, výjimkou nejsou ani situace, kdy se nejde do sítě připojit vůbec. Smlouvu s oficiálním poskytováním ICQ v našich končinách má Atlas, který program distribuuje v české lokalizaci a dovoluje posílat zadrma SMS do sítí českých operátorů.

Screamer Radio 0.4.2 CZ - Oficiální stránka

Poslouchání rádií přes internet již dlouho není nic neobyvyklého, ovšem najít nástroj, který by umožnil i něco víc a to nejlépe v hezkém balení a zdarma není zrovna jednoduché. Screamer Radio dost možná předčí vaše sny (alespoň u mě se tak stalo) - v docela líbivém zpracování uživatelského rozhraní má každý prvek své místo a aplikace se tedy příjemně ovládá. Po vybrání nějaké stanice spustíte přehrávání a můžete ji i nahrát. Program podporuje známé formáty MP3, OGG Vorbis, Windows Media Audio a ACC. Poslední verze už konečně umí upozorňovat na nové verze.

MMF24

AVG Free Edition 8.0.173 EN - Oficiální stránka

Celosvětově známý český antivirus, který ale v této zdarma dostupné verzi postrádá českou lokalizaci (narozdíl od Avastu, taktéž českého výrobku). Kromě virů vás ochrání před spywarem, nabízí samozřejmě ochranu v reálném čase, testy na požádání a automatické aktualizace. Osmá verze snížila nároky na počítač a program doznal citelného zrychlení.