Hlavní navigace

Novinky: SliderDock, Vuze a další

28. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

SliderDock R2.1 EN - Oficiální stránka

Další ze způsobů, jak ozvláštnit a pokud možno zlepšit ovládání Windows, se nazývá SliderDock. Na ploše vytváří kruh skládající se z ikon programů, které vyberete. Na počtu nezáleží, k navigaci mezi jednotlivými položkami poslouží stejně dobře myš jako klávesnice. V zásadě jde o transformaci známých lišt s ikonami, které bývají přikovány k některé ze stran obrazovky. Jestliže vám ikony překáží, program je umožňuje skrýt. Od nové verze se SliderDock při spuštění aplikace stane neviditelným, dále si lze vlastním potřebám přizpůsobit některé nabídky a klávesové zkratky. Program vyžaduje přítomnost rozhraní .NET Framework.

Internet Explorer Collection 1.3.0.1 EN - Oficiální stránka

Weboví designéři se neustále potýkají s optimalizací stránek pro nejrozšířenější prohlížeče. Zásadní problém nastává u Internet Exploreru, kde se používá několik různých generací - systému Windows více než jednu prostě nevnutíte. Zde přichází na pomoc Internet Explorer Collection, sada všech vydaných verzí inkriminovaného prohlížeče. Vývojáře potěší krom jiného zabudovaný Internet Explorer Developer Toolbar (kompatibilní s Windows 2000 a IE5 nebo novějším).

S používáním této kolekce se samozřejmě pojí jisté riziko. Autor minimálně varuje, abyste nepoužívali Redmondský browser jako výchozí. Novinkou v tomto vydání je pak nejnovější počin z dílen Microsoftu, IE8, a vylepšený odinstalační program.

CloneSpy 2.40 Beta 2 EN - Oficiální stránka

S přibývající kapacitou disku ubývá zároveň nutnost dělat si v souborech pořádek. Tak se na většině počítačů nachází více či méně duplikátů, s nimiž si dal za úkol zatočit program CloneSpy. Duplicitní kousky nerozpoznává pouze podle jména, ale i podle obsahu. Nejvíce uživatelé tomuto exorcistovi vytýkali pomalé vyhledávání, na což se autoři právě v čerstvé betaverzi zaměřili nejvíc. Bod k dobru přičítám i za nový instalátor, který vás nenutí ke standardní instalaci, na požádání všechny soubory pouze rozbalí do určené složky. Nepochválím ale nemožnost specifikovat požadavky vyhledávání, například pouze na obrázky JPG.

Koma-Mail 3.78 CZ - Oficiální stránka

I když by se mohlo na první pohled mohlo zdát, že se veškeré e-mailové dění točí jen okolo Windows Live Mailu nebo Thunderbirdu, jako kdyby ani jiní e-mailoví klienti neexistovali, vznáším námitku. Byla by škoda, aby například takový Koma-Mail zapadl (ačkoliv se to o něm dá říct). Ve své podstatě možná nenabízí o moc víc, než konkurence, zato je velmi kompaktní a v pohodě jej spustíte z flash disku. Rozumí si se standardními protokoly pro odesílání a přijímání pošty (POP3, IMAP, SMTP a WebDav), ani RSS kanálů se nebojí. A třeba kalendář již do standardní výbavy poštovních klientů tak docela zařadit nemůžeme. V nové verzi si autoři trochu pohráli s uživatelským rozhraním.

SIW 2009-03-17 CZ - Oficiální stránka

System Information for Windows se pod svým názvem nesnaží nic ukrýt, naopak vypovídá vše o svém charakteru. SIW, jak se mu zkráceně říká, vám prozradí i ty nejmenší detaily o vašem PC. Neomezuje se přitom jen na hardware, ale poměrně důkladně si proklepne také softwarovou výbavu. To zahrnuje mimo jiné seznam (ne)nainstalovaných aktualizací, procesů, služeb, otevřených souborů a mnoho dalšího.

Autoři nezapomněli ani na kontrolu komponent v reálném čase (teplota, napětí, ...). S dodávaným nástrojem Eureka zase zjistíte, jaká hesla se schovávají pod hvězdičkami. SIW se ve své kategorii řadí mezi ty nejlepší, v lecčem se díky opravdu rozsáhlým možnostem vyrovná svým placeným sokům.

Vuze 4.2.0.0 CZ - Oficiální stránka

Jistě si pamatujete na oblíbeného BitTorrent klienta s modrofialovou žábou ve svém logu. Jmenoval se Azureus. Se změnou názvu ovšem přišla i razantní změna vizáže, po níž byste asi Vuze těžko tipovali za nástupce Azurea. V novém uživatelském prostředí můžete přímo vyhledávat torrenty a v síti Vuze HD naleznete nespočetné množství HD obsahu - trailery, videoklipy, atd.

Jedná se o více než zajímavého klienta, bohužel za cenu vysokých hardwarových nároků - běží totiž na Javě, kterou přirozeně musíte mít nainstalovanou. Celkový dojem z Vuze sráží také neúplná lokalizace do češtiny. Překlad evidentně nikdo neaktualizoval pěkných pár měsíců (nejspíš i let), ze zbytků fragmentů navíc čiší velký amatérismus. Pokud se přes to přenesete, neprohloupíte. Vuze svým netradičním vzhledem dost možná příláká množství začátečníků, koneckonců usnadňuje nejen stahování, ale i publikaci obsahu. V nové verzi vývojáři opravili pár chyb.

Google Chrome 1.0.154.53 CZ - Oficiální stránka

Na závěr malý koutek s jednoduchým a rychlým internetovým prohlížečem Google Chrome. V tomto týdnu vyšla opravná verze stabilní větve. Odstraňuje problém s nastavením výchozího browseru ve Windows Vista a s objevováním prázdných položek v seznamu návrhů v adresním řádku.

Zajímavější je ale z mého pohledu aktualizované vydání na kanálu "Dev". To přidává několik experimentálních funkcí, které zpřístupníte spuštěním Chrome s parametrem. S --new-ftp zprovozníte novou implementaci FTP, --bookmark-menu vyvolá přepracovanou nabídku záložek.

CS24

Čtete také: Google Chrome 2.0 ke stažení: co přináší nového a jak aktualizovat na vývojovou verzi
Recenze starší verze: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči

Další novinky, které byste neměli minout: