Hlavní navigace

Novinky: Soluto 1.1, Paint.NET 3.5.7, Banshee 1.9.4 Alpha, Puran Defrag 7.2 a další

26. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Soluto 1.1.1369 ENOficiální stránka

Až nepříjemně vysoké procento aplikací si navyklo přidávat k položkám po spuštění další vlastní položky. Nakonec vám začnou Windows startovat nepříjemně dlouho a vy často vůbec neznáte příčinu. Soluto je něco jako specializovaný doktor, který váš systém zdarma vyšetří a objeví původce nemoci. Tedy, bude vás to stát jeden restart. Při následném startování si posvítí doslova na všechno, co se probudí k životu společně se systémem. Zvýrazní a na první místa zařadí nejpomalejší (tj. nejdéle se spouštějící) programy a procesy. A většinou dobře poradí s tím, zda je máte vypnout, nebo raději nechat být. To odvodíte podle zařazení do kategorie. Zeleně označená zahrnuje parazity, jimž zákaz spuštění jinak neublíží – a hlavně ne samotným Windows. Oranžová barva už varuje před bezmyšlenkovitým jednáním a šedá smutně oznamuje, že si s těmito položkami Soluto (zatím) neporadí.

S nyní kompletně přepsaným ovladačem autoři slibují přesnější výsledky testování. Pořád platí, že program spustíte na počítačích s Windows od verze XP SP2 a s minimálně 512MB paměti. Pokud vám v softwarové výbavě chybí .NET Framework 3.5 SP1, Soluto si jej doinstaluje.

Recenze starší verze: Soluto: bootování Windows už nikdy více pomalé

WizMouse 1.6 ENOficiální stránka

Skrolovací kolečko počítačovým myším „narostlo“ až postupem času. Revolučním byl pro oblíbené polohovací zařízení rok 1995, kdy bylo kolečko vynalezeno. Od té doby si bez něj většina z nás nedovede myšku představit. Jak se akce provedené kolečkem projeví, záleží hlavně na operačním systému. Autorům aplikace WizMouse třeba nevyhovuje fakt, že v neaktivním okně ve Windows se otáčení kolem nijak neprojeví. Na okno se musí nejdřív klepnout, čímž se aktivuje. Teprve pak lze prostřednictvím třetí myší končetiny skorolovat. Jak asi tušíte, s WizMouse se popisované chování změní tak, že se otáčení projeví i v oknech na pozadí. Možná byste se divili, jak moc tuto drobnost ve výsledku v kladném slova smyslu pocítíte. Experimentální funkce dokonce povoluje skrolování v programech, kde to standardně není možné.

Paint.NET 3.5.7 ENOficiální stránka

Vývoj bitmapového grafického editoru Paint.NET nikdy žádné závratné tempo nenabral, jeho současným tvůrcům to ale těžko můžeme mít za zlé. Vždyť hovoříme o zaměstnaných lidech (ještě k tomu pro Microsoft), kteří na tomto projektu pracují ve svém volném čase. Původní záměr vytvořit náhradu za Malování nahradily větší plány. Postupnou evolucí se   Paint.NET dopracoval vypracoval na moderní editor s podporou práce s vrstvami, průhledností a zásuvnými moduly, jenž využívá moderních technologií spojených s Windows. Ono se to .NET do názvu programu nedostalo náhodou, bez technologie .NET Framework (minimálně ve verzi 3.5 SP1, lépe však 4.0) v počítači se „vytuněné malovátko“ neobejde. Z výborné optimalizace pak ale těží na několika fontách, třeba na různě výkonných počítačích běhá výborně a málokdy se stane, že by zamrzlo.

Řada 3.5 s námi nějaký ten pátek (přes rok a čtvrt) je a cesta k verzi 4.0 přitom bude ještě další rok trvat. Začátkem roku 2012 bychom prý mohli ochutnat zase o něco vymazlenější produkt, s předělaným uživatelským prostředím a s novinkami v systému vrstev. Do té doby se bude pouze opravovat Paint.NET 3.5, tak jako se stalo naposledy v tomto týdnu.

Autologon for Windows 3.01 ENOficiální stránka

Obzvlášť když občas někomu spravujete počítač, narazíte na přihlašovací obrazovku, jíž se nechce zmizet. Čeká, až uživatel zadá heslo. Nezřídka se objevuje i na počítačích s jediným uživatelským účtem bez hesla, kde je zjevně úplně zbytečná a na obtíž. Nastavování automatického přihlášení uživatele Microsoft vyřešil poměrně neprakticky a složitě, s prográmkem Autologon for Windows je to ovšem otázkou pár klepnutí. Předně musím upozornit, že se na účty bez hesla netváří zrovna nadšeně, takže jim raději nějaké to heslo nastavte. Pak už jen vyplňte jméno a ono heslo k uživatelskému účtu a Windows tohoto uživatele automaticky přihlásí. Bez dalšího vyptávání. Volba Disable samozřejmě automatický mechanismus zase vypne.

Puran Defrag 7.2 ENOficiální stránka

Na notně přeplněném poli defragmentačních nástrojů jistě existuje pěkných pár kousků, o jejichž existenci nemáte ani zdání. Vsadím se, že název Puran Defrag slyšíte poprvé. Za své parametry se stydět nemusí, naopak, dokonce i podporuje nativně 64bitová Windows. Vývojářská společnost Puran Softwarese nečekaně ohání speciálními technologiemi, které ovšem nejsou nikterak unikátní. Jednoduchá teorie prodat docela běžné věci pod nezvykle a úžasně znějícím názvem funguje skoro vždycky a Puran Defrag k žádným výjimkám nepatří. Nevadí, nejde přece o žádnou tragédii. Hlavně když vše poslušně pracuje, což zde platí. Defragmentaci můžete naplánovat dle libosti, datum a čas provedení patří k hromadě dalších předvoleb, mezi nimiž se společně s vypnutím počítače po dokončení nastavení času docela ztratí. K normálnímu režimu vývojáři přibalili pár zlepšováků jako defragmentace systémových souborů při spouštění systému (za běhu už na ně nikdo nesáhne).

K lepším výsledkům přispěje vyčistění disku od starých dočasných souborů, byť CCleaner tento zjednodušený zabudovaný nástroj asi nenahradí. Puran Defrag má opravdu solidní výbavu, kterou by mu mohla většina konkurentů jedině závidět. Jen to uživatelské prostředí by zasloužilo předělat. Za domácí a nekomerční použití si autoři nic neúčtují, v opačném případě požadují za jednu licenci identického produktu dvacet dolarů.

MMF24

Banshee 1.9.4 Alpha CZOficiální stránka

Původně linuxový multimediální přehrávač si postupem času prokousal cestu na Mac a ještě později na Windows. Pro redmondské operační systémy ani neexistuje stabilní verze Banshee, zatím můžeme testovat úplně první alfaverzi. Katalogizace jde této legendě dobře, obsah rozděluje na hudbu, podcasty, audioknihy, rádia a video. Podcasty přirozeně automaticky stáhne z vámi zadaných zdrojů, chlubí se i sledováním složek a volitelnou automatickou organizací celé knihovny, respektive složek s multimédii. Vedle tradičních playlistů pracuje s chytrými playlisty a s frontou, kam můžete soubory různě přidávat. Přehrávání zpestří automatický DJ, vhodný nejen na párty. Po vzoru jiných robustních přehrávačů se Banshee umí synchronizovat s přenosnými přehrávači nebo smarphony s Androidem. Pro někoho důležitá vnitřní podpora služby Last.fm zajišťuje odesílání informací o přehrávaných skladbách a zároveň možnost poslechu rádia Last.fm.

Další důležité novinky: