Hlavní navigace

Novinky: Songbird 1.7.3, OpenOffice.org 3.2.1, Opera 10.60 Beta a další

19. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Songbird 1.7.3 CZ - Oficiální stránka

Katalogizační hudební přehrávač Songbird postavený na platformě Mozilla se pořádně blýskl. Od konce loňského roku jsme o něm pořádně neslyšeli, po půlroční odmlce se najednou objevil a v číslování verzí poskočil z 1.4 rovnou na 1.7. Jestliže předchozí verze vypadaly nadějně, vězte že tentokrát autoři předčili všechna očekávání. Konečně se jim podařilo vyladit vzhled, který nyní působí mnohem uhlazenějším dojmem, což podporují mimo jiné animace vysouvání a zasouvání postranních panelů.

Vývojářům hodně záleží na podpoře přenosných zařízení (mobilní telefony, MP3 přehrávače a další), která díky tomu můžete se Songbirdem pohodlně synchronizovat. Novinky mezi podporovanými zařízeními - Google Nexus One a Motorola Droid - určitě znáte. Kopírované soubory lze zároveň konvertovat do vhodnějšího formátu, při přenosu program navíc bere v potaz velikost zbývajícího místa v cílovém zařízení - teoreticky při nedostatku prostoru inteligentně kupříkladu vynechá hůře hodnocené skladby.

Po dlouhé době se do Songbirdu vrací podpora přehrávání videa, zatím však v trochu omezené podobě. Synchronizace fotografií, které se přidává k hudbě a videím, je naopak pro autory dosud neprobádané území. Nebojím se říct, že se (spolu s rozšířeními) Songbird konečně katapultoval do první ligy. Změnil se s příchodem současné verze váš názor na „ptáčka zpěváčka“?

LeftSider 1.03 EN - Profil na Softpedia.com

Rozdíl mezi operačním systémem Mac a Windows je patrný na první pohled. Nemám na mysli samotný vzhled, tedy typicky šedivá okna Macu a efekt průhlednosti ve Windows, ale základní ovládací prvky potřebné pro operace s okny. Ano, mluvím o třech tlačítkách umístěných v záhlaví. Jestliže se Microsoft rozhodl pěstovat je na pravé straně, Apple to udělal přesně obráceně. Linuxové distribuce si většinou berou za svůj vzor prvně jmenovaný Microsoft.

Poslední vydání Ubuntu se naopak začíná nápadně podobat Macu. Tlačítka minimalizovat, maximalizovat a zavřít vývojáři tentokrát umístili doleva, snadno je však přemístíte doprava. Ve Windows takovou možnost nemáme, takže se musíme poohlédnout po tom správném programu. Těžko říct, zda je LeftSider ideální, minimálně na mých 64bitových Windows 7 Professional nefungoval vždy ideálně. Může to být dané tím, že se jeho vývoj podle všeho už zastavil, minimálně oficiální stránka na poslední známé adrese není k nalezení.

OpenOffice.org 3.2.1 CZ - Oficiální stránka

Firma Sun Microsystems vám bude asi známá především jako společnost zaštiťující vývoj kancelářského balíku OpenOffice.org. Tu 27. ledna 2010 pohltila Oracle Corporation na základě dohody podepsané v dubnu předchozího roku. Naštěstí to neznamená, že bychom o OpenOffice.org přišli, vývoj nadále pokračuje. Nedávno vydaná verze 3.2.1 se stala první verzí, která nese logo nového majitele. Jak vidíte na obrázku níže, přepracování postihlo také úvodní obrazovku.

Bohužel zmizely všechny staré ikony reprezentující jednotlivé aplikace sady OpenOffice.org a nahradily je ikony zcela nové. Ty jsou dle mého názoru trochu nevýrazné, bez barevného odlišení je mezi sebou snadno zaměníte. Jinak se jedná o docela běžné vydání opravující řadu chyb, jež často souvisejí s bezpečností uživatele. Tento týden vyšla opožděně česká lokalizace, takže nic nebrání tomu, abyste si OpenOffice.org 3.2.1 vychutnali naplno.

Opera 10.60 Beta EN - Oficiální stránka

Občas někdo utrousí, že Opera je už vlastně dokonalá. Nadcházející verze 10.60 ale potvrzuje, že i velmi dobrý produkt lze vylepšovat v podstatě donekonečna - alespoň v oblasti výkonu. Ačkoliv to možná zní neuvěřitelně, v porovnání s Operou 10.50 zrychlila první betaverze zpracování javascriptu v některých testech až o 75 %! Konkrétnější oficiální informace nejsou a bude samozřejmě nejlepší ověřit si to takříkajíc na vlastní kůži, přesto zní uvedené číslo fantasticky.

V zájmu přehlednosti a lepšího pochopení se na červeném tlačítku vyvolávajícím hlavní nabídku objevila nálepka „Menu“, která jasně říká, k čemu ono tlačítko slouží. Funkce Speed dial (v češtině Rychlý přístup) provází Operu poměrně dlouhou dobu, a stále se jí věnuje pozornost. Poslední úpravy zajišťují, že daleko lépe využije širokoúhlé obrazovky. Vývojáři nezapomínají na webové standardy a konečně do Opery zabudovali geolokaci. Appcache pak umožňuje používat webové aplikace i bez připojení k internetu a formát WebM bojuje za daleko kvalitnější přehrávání videa v HTML5.

Quisple 1.0 EN - Oficiální stránka

I když někomu ta představa může někomu připadat odporná, mnoho lidí poslouchá při práci na počítači hudbu z YouTube. Dá se proti tomu bojovat mnoha argumenty - od špatné zvukové kvality po neustálé a zbytečně vytěžování internetového připojení - leč neúspěšně. Quisple uvedeného faktu využívá a přestože se navenek tváří jako nějaký obyčejný miniaturní přehrávač, není jím. Do vyhledávacího políčka zadáte název skladby, případně interpreta a v několika okamžicích přehrávání začne, skladby ovšem pocházejí právě z video portálu YouTube. Abyste si mohli program stáhnout, musíte se zaregistrovat na oficiálních stránkách.

CS24

Windows Mail Saver 1.0.0.12 EN - Oficiální stránka

Do nepříjemné situace, kdy jste přišli o všechny e-maily, jste se možná někdy dostali. Nad ztrátou méně důležitých zpráv nezbývá než mávnout rukou, horší situace nastává u důležitých konverzací. Poštu byste tedy měli zálohovat (stejně jako ostatní data). Pokud používáte Windows Mail, e-mailového klienta od Microsoftu, součást sady Windows Live, vyzkoušejte Windows Mail Saver. Přestože program normálně podléhá vývoji, nepochopitelně oficiálně nepodporuje Windows 7. Použijte na instalační balíček režim kompatibility, spuštění samotného Windows Mail Saveru proběhne v pořádku. Uživatelské prostředí není zbytečně složité a zálohování a obnova e-mailů se s ním stává snadnou záležitostí.

Další důležité a zajímavé novinky: