Hlavní navigace

Novinky: Songbird, InfraRecorder a další

8. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ad-Aware 2008 7.1.0.11 EN - Oficiální stránka

V nekonečném boji s nepříjemným spywarem, který v posledních měsících stále sílí, vám pomůže Ad-Aware. Švédský vývojářský tým Lavasoft s nepříjemnými breberkami bojuje již deset let. Bohužel zdarma poskytovaná verze má opravdu chudou výbavu: aktualizace musíte provádět ručně, stejně tak si nemůžete naplánovat kontrolu - zůstanete tedy bez jakékoliv automatizace. Pokud si připlatíte za některou z vyšších verzí, schopnosti a také další funkcionalita programu se rapidně zvýší. Kontrola v reálném čase, ale i širší záběr vyhledávání nechtěných škůdců a celkově mnohem lepší možnosti ochrany systému dostanete pouze v placené verzi. Nová verze přináší pouze aktualizované licenční ujednání EULA.

Miranda IM 0.7.12 CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

S malým multiprotokolovým komunikačním klientem s poetickým názvem Miranda si pokecáte s přáteli v sítích jako ICQ, MSN a Jabber. V základu toho tolik neumí, s pluginy vám však předvede hotové divy - filosofie tedy není nepodobná Firefoxu. Docela jistě ale zvládá chat v panelech, oznámení událostí zvukové i grafické, přenos souborů a další možné i nemožné funkce. Vzhledem k povaze programu bych jej doporučil spíše trpělivým a všetečným náturám, ostatní mohou zůstat u QIPu. Poslední verze zlepšuje stabilitu sítě MSN.

Songbird 1.0 RC1 CZ - Oficiální stránka

Porod hudebního přehrávače postaveného na platformě Mozilla se konečně pomalu blíží ke konci a my již můžeme otestovat prvního zástupce, který by mohl být označen jako konečná verze. Podle rozhraní programu byste Songbird asi tipovali jako sourozence iTunes, celou knihovnu médií dělí několik kategorií, podle kterých si můžete vybrat požadovanou muziku. Chuťovkou je pak hledání koncertů ve vašem okolí podle interpretů v knihovně a podpora služby Last.fm. Kromě mohutných optimalizací programu bylo do nového vydání zapracováno na artworcích pro alba (podpora metody táhni-a-pusť pro obrázky; ty se také mohou při přehrávání měnit), autoři dále udělali pořádek v klávesových zkratkách a vylepšili inteligentní seznamy stop. Další funkce lze stejně jako ve Firefoxu doplnit addony.

Startup Delayer 2.3.133 EN - Oficiální stránka

Dnešním programům vůbec nepřipadá vlezlé, když si po nainstalování sami přidají položku do registru, aby se mohly spouštět při startu Windows. Ty slušnější se na to alespoň zeptají, některé se však v tomto ohledu chovají dost neomaleně. Stačí pár takových programů, jejichž autoři se domnívají, že je ihned nezbytně potřebujete, a pak se člověk jen diví, co že tomu počítači tak dlouho to spouštění trvá. Startup Delayer vám pomůže zredukovat seznam položek po spuštění. V některý případech postačí start aplikace jen opozdit, například o dvě minutky. Tím docílíte, že nejprve nastartují samotná Windows a jejich služby a až poté zbytek. Nová verze přináší pár opravených chyb.

Více o tématu: Jak na rychlejší start a vypnutí Windows

MemInfo 2.0 EN - Oficiální stránka

V rámci ladění systému vůbec není na škodu, když máte stále aktuální přehled o vytížení hardwaru. Díky MemInfo budete pokaždé vědět, jak velká část vaší paměti RAM je zaplněná. To samé platí i pro stránkovací soubor. Při delším používání počítače se vám pravděpodobně bude hodit defragmentace paměti, což v podstatě platí za alternativu k restartu. Tento malý prográmek se vám plně přizpůsobí: změnit se dá vše od písma po barvu pozadí, můžete si i nastavit varování při překročení daného limitu zaplnění paměti. Velká část z uvedených kladných vlastností a funkcí se v MemInfo objevila právě až v tento týden vydané nové verzi 2.0.

InfraRecorder 0.46.0.0 CZ - Oficiální stránka

V záplavě vypalovacích programů InfraRecorder trochu zapadl, pozornost si ale rozhodně zaslouží. V úvodní nabídce si vyberete činnost - vypálení obyčejných dat, audio nebo video disků, atp. Nabídka tedy docela zajímavá, o to víc ale zarazí nemožnost vytvořit vícesekční DVD (CD jde). Jinak ale budete těžko postrádat nějakou tu vypalovací funkci (na free program je nabídka více než slušná). Jedinci znalí "velkého" Nero Burning Rom se budou v uspořádání jednotlivých prvků programu orientovat takřka okamžitě (viz. obrázek). Začátečníci z tohoto rozhraní ale tolik nadšení nebudou. Nová verze přináší možnost záznamu více kopií, novou úvodní obrazovku a odstranění aplikace Express.

CS24

RQ Money 1.2 CZ - Oficiální stránka

Často má člověk ve svých financích nepořádek, takže není od věci si všechny příjmy a výdaje uspořádat a evidovat. A proč k tomu nevyužít třeba RQ Money od slovenského autora. Robustní správa všech finančních položek není příliš složitá - vytvoříte si účet, k tomu přidáte kategorie výdajů a příjmů a program obstará zbytek, tj. různé propočty a grafy. Možností tato malá aplikace skýtá nepočítaně, i když všechny využívat nemusíte. RQ Money si můžete nosit s sebou na flash disku, chráněné heslem. Poslední verzi autor vylepšil ve všech směrech, možnosti jsou opět širší, k tomu bylo opraveno několik chyb.