Hlavní navigace

Novinky: Speccy 1.19, Firefox 18 beta, IObit Uninstaller 2.4 a další

1. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Speccy 1.19 CZOficiální stránka

Informační nástroj od Piriformu přinesl řadu pěkných vylepšení, tak se na ně podívejme. Kdybyste ho neznali, jde o ten typ aplikace, která vám toho hodně prozradí o softwaru a hardwaru v počítači. Speccy se specificky zaměřuje spíše na začátečníky. Střídmé množství údajů prezentuje v elegantním hávu. Poslední vydání zlepšuje podporu Windows 8, plánů napájení a analýzu novějších procesorů od AMD. Rovněž správně detekuje verzi ovladače ke grafickým kartám Intel GFX.

Nafoukl se nám seznam podporovaných součástek a aplikací. Speccy od nynějška detekuje antiviry, virtuální počítače a grafické karty ze série GeForce 6. Ty nepatří k nejnovějším, na trh byly uvedeny v roce 2004. Nástroj nebude přehlížet ani připojené iPady. Jako vždy si můžete stáhnout přenosnou edici, která se neinstalujte.

Speccy 1.19

Mozilla Firefox 18 beta CZOficiální stránka

Další větší vydání nezávislého prohlížeče spatříme až v příštím roce, byť hned zkraje. Nedočkaví jedinci si mohou čekání ukrátit stažením bety. Firefox 18 nabídne důležitá výkonnostní vylepšení. Totéž se dalo říct o sedmnácté řadě. Tentokrát se ale do popředí dostane JavaScriptové jádro. Podle všeho bude prohlížeč JavaScript zpracovávat mnohem efektivněji než dosud. To je vždycky vítaná zpráva, webové aplikace na ústupu nejsou, takže výkonnější prohlížeč na webech jako Facebook opravdu uživíme.

 

Pod kapotou bude ukryta funkce pro deaktivaci nezabezpečeného obsahu ve chvíli, kdy jste k webu připojeni pomocí protokolu HTTPS. Firefox v této verzi dále obsahuje počáteční podporu technologie WebRTC. Ano, to je ta, co umožňuje provozovat videochat v prohlížeči, aniž byste potřebovali zásuvný modul. Nový algoritmus se pak postará o kvalitnější škálování obrázků. Z technického hlediska bude Firefox 18 pro Mozillu důležitým milníkem.

Mozilla Firefox 18 beta

StartW8 1.0.9.10 CZOficiální stránka

Stále jste nenašli tu pravou alternativní nabídku Start pro Windows 8? Ukážeme vám další z poměrně dlouhého zástupu. Platit za ni nemusíte, StartW8 je k dispozici úplně zdarma pro všechny edice Windows 8 a Windows Server 2012, neobsahuje ani adware. Docela přesně kopíruje nabídku Start z Windows 7, nabízí tedy oblíbenou klasiku z veleúspěšného operačního systému. Aktivujete ji také klávesou s logem Windows. Úvodní obrazovku nicméně můžete vyvolat nadále myší.

Aby toho nebylo málo, nabízí autoři neméně populární přídavek v podobě přihlašování na plochu. Metro tudíž nemusíte vídat ani po spuštění počítače. Prostřednicím StartW8 můžete snadno vypínat nebo restartovat počítač, úplně jako dřív. Pro někoho možná Vánoce přišly s předstihem. Čeština a angličtina aktuálně patří k jediným dvěma podporovaným jazykům. Balíček se slovenským překladem se nachází ve fázi beta.

StartW8 1.0.9.10

IObit Uninstaller 2.4 CZOficiální stránka

Nespoléhejte na to, že vám odinstalační průvodce dokonale vyčistí počítač od všech nainstalovaných součástí programu. Právě naopak, můžete se spolehnout, že v převažující části případů zbudou nějaké položky v registru i na disku. Také IObit poskytuje pomocníka pro tyto situace. Místo toho, abyste aplikaci odinstalovali běžným způsobem, proveďte chirurgické odstranění pomocí IObit Uninstaller. Vyhledá pozůstatky, aby vám disk zbytečně nezaplňovaly. Aplikace v poslední vydání prošla faceliftem a nalíčila se do temnějších odstínů.

Jestli vám nový vzhled sedí, na to si musíte odpovědět sami. Aplikace dále pokračuje v tradici a umožňuje třídění softwaru do skupin. Jestli máte problémy s lištami pro prohlížeče, tak si je odfiltrujete a následně se jich hromadně zbavíte. To IObit Uninstaller umí. Naučil se i rozpoznávat doplňky v prohlížečích, do této sekce vám proto přimíchá i rozšíření. Ta se bohužel ukazují i v seznamu všech nainstalovaných programů, což dle mého názoru přispívá k tomu, že se v něm snáze ztratíte. Ve Windows 8 aplikace nedetekovala nainstalované aktualizace. Naleznete v ní nepříliš povedený český překlad.

IObit Uninstaller 2.4

OPSWAT Security Score beta ENOficiální stránka

Zajímá vás, jak je na tom váš počítač se zabezpečením? Jednoduchý a srozumitelný výsledek vypadne z aplikace OPSWAT Security Score. Jedná se o novinku, aktuálně ještě ve fázi beta. Autoři aktuálně postupně přidávají podporu pro více aplikací, aby byl výsledek kvalitnější. Od vás nástroj vyžaduje jediné, a sice abyste odsouhlasili licenční podmínky a klepnutím spustili bezpečnostní prověrku. Kdyby vám nebylo jasné, za co jste dostali nebo proč jste ztratili body, můžete si vždy otevřít přehled každé disciplíny.

V případě antiviru se do hodnocení započítává ochrana v reálném čase, stáří virových definicí nebo provedení posledního skenování. Určité produkty dokonce mohou projít certifikací firmy OPSWAT, za to pak rovněž obdržíte vysoké hodnocení. OPSWAT Security Score tedy nepředstavuje žádný komplexní nástroj, ale napoví vám, co zlepšit. Nemusíte jej instalovat.

OPSWAT Security Score beta

BurnAware 5.5 CZOficiální stránka

Některé vypalovací aplikace stále přežívají. Navzdory tomu, jak stříbrné kotouče upadají a zájem o ně klesá, se vývojáři stále snaží nabídnout aspoň něco nového. BurnAware tak byl obohacen o režim DVD videa, na který narazíte při výběru souborového systému při tvorbě obrazu ve formátu ISO. Některé překlady byly vyměněny za novější, vývojáři opravili několik chyb. Zbavili se problému s vysunováním mechaniky po dokončení vypalování. Do BurnAware přidali podporu formátu BIN.

CS24

To oceníte při tvorbě bootovacích médií. Aplikace je k dispozici zdarma, existuje však bohatší placená verze. Oficiálně pracuje ve Windows 8.

BurnAware 5.5

Další důležité novinky: