Hlavní navigace

Novinky: Spybot S&D 2.0 beta 5, SpywareBlaster 4.6, Chrome 18 beta, Firefox 10.0.1 a další

10. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Screenshot Captor 3 ENOficiální stránka

Autor aplikace Screenshot Captor si opravdu věří. Všechny ty podezřelé řeči o tom, že jde ve své třídě o nejlepší nástroj na típání obrázků jsme si ověřili. Používat jej sice můžete zdarma, ale registrace a získání licenčního klíče je zbytečně složitý proces a osobně bych naprosto chápal, kdyby vás od Screenshot Captoru odradil. Pakliže touto procedurou úspěšně projdete, budete malinko vyděšeni z prostředí pro uživatele. Skutečně vypadá, jako by ho někdo poskládal doma, na koleni. Není příliš pěkné a působí zbytečně komplikovaně.

Funkce vám to možná vynahradí, musíte mít ale slušnou zásobárnu trpělivosti. K samotným snímkům obrazovky výhrady nemám, v Aeru program eliminuje pozadí, takže se není vidět to, co jste zrovna měli umístěné za průhledným záhlavím (třeba ikony na ploše). V tomhle vám ale neudělá o moc lepší služby než jiné, hezčí a méně komplikované nástroje.

Mozilla Firefox 10.0.1 CZOficiální stránka

V pátek Mozilla vydala neplánované opravné vydání stále ještě čerstvého Firefoxu 10. Snad si ještě pamatujete, co v něm bylo nového. Například vyhlazování 3D grafiky je velkým krokem kupředu, podobně jako skrytí tlačítka Vpřed, když ho zrovna není potřeba. Zajímavější věci se teprve chystají, třeba tiché aktualizace nebo nový správce stahování. Mezidobí ticha Mozilla vyplňuje potřebným zalátáním nalezených děr. Problém desáté řady prohlížeče se týkal appletů v Javě. Tyhle miniaplikace vložené do webových stránek způsobovaly, že se všechna textová políčka znefunkčnila.

Tip: Stahujte Firefox 10. Nyní se skrytým tlačítkem Vpřed

Pomohla až ztráta zaměření na okno s Firefoxem. Stačilo tudíž klepnout jinam do Windows, nebo například minimalizovat a pak obnovit okno. Nemožnost zadat text se projevila též na adresním řádku a vyhledávacím políčku. Pokud rádi experimentujete, zkuste Firefox 13. Ten se nachází na úrovni nočních sestavení a můžete si v něm osahat variaci na Rychlý přístup.

Spybot Search & Destroy 2.0 beta 5 ENOficiální stránka

Slavný antispywarový nástroj kupodivu stále bojuje sám se sebou, nikoli s breberkami. Vývojáři chystají druhou řadu neuvěřitelně dlouhou dobu a jednou za čas vydají betu. A pokud jste některou zkoušeli, víte, že bohužel nebylo o co stát. Nová generace se potýká s nefunkčností, ne zrovna excelentními detekčními schopnosti a místy kontroverzním uživatelským prostředím. Spousta dojmů je jistě čistě subjektivních, ale autoři sami ví, že ještě musí jít do sebe a pořádně zamakat. Pátá beta by konečně neměla spotřebovávat tolik paměti při skenování počítače. Vývoj se dále projevil na detekci malwaru, čekejme zlepšení.

Dokonce i odinstalační program by mohl být nyní použitelný. Lepšímu ovládání myší přispějí místy větší písma. Při pokusu o aktualizaci se mechanismus zasekl, takže usuzuji, že si na finále ještě pár betaverzí počkáme. Když se ale všechno podaří, budeme pak mít k dispozici solidní antispywarový nástroj s ochranou v reálném čase a pasivními ochrannými prvky.

SpywareBlaster 4.6 ENOficiální stránka

Když už jsme u spywaru, můžete si stáhnout nástroj ověřený a skutečně funkční. SpywareBlaster na rozdíl od většiny ostatních poskytuje ochranu v reálném čase, aniž by musel běžet na pozadí. Jak to? Zabezpečení počítače buduje pasivními prvky. Využívá tak procesu imunizace, který se provede jednou. A za čas je vhodné jej zopakovat, když vyjdou nějaké ty aktualizace databáze. Automatické aktualizace najdete až v placené verzi, ale provést aktualizaci jednou za čas ručně vás také nezabije. A ušetříte tím. Obranný perimetr tahle aplikace vytyčuje okolo toho, čím si do počítače breberky taháme: řeč je o prohlížeči.

Zabraňuje instalaci spywaru ve formě prvku ActiveX. Špionské kódy budou tímto vypuzeny z Internet Exploreru. K tomu SpywareBlaster zablokuje slídivé cookies a popere se s nebezpečnými weby. Poslední verze napravuje prohřešky v podobně špatně fungujícího aktualizačního mechanismu a přítomnosti několika dalších chyb. Zlepšuje i podporu Firefoxu.

TrueCrypt 7.1a CZOficiální stránka

Šifrování disků a vytváření skrytých virtuálních pevných disků jde na výbornou jedinému open sourcovému nástroji. TrueCrypt vám v oblasti šifrování splní skoro libovolné přání, na moderních procesorech dovede soubory zakamuflovat rychleji díky hardwarové akceleraci. Dokonce s ním můžete provést pěkný trik, a sice zaheslovat oddíl s Windows. Bez hesla se systém vůbec nespustí a k souborům se samozřejmě nikdo nedostane. V případě, že heslo zapomenete, máte ovšem na krku velký problém. TrueCrypt si s sebou můžete nosit i na flash disku, což kreativním nápadům využití jedině otevírá cestu.

Tohle všechno jistě znáte a určitě vás potěší, že po několika měsících vývojáři vydali novou verzi, byť se u ní píše pouze cosi o opravě mnoha různých chyb. Pakliže se u vás nějaká chyba projevovala, snad ji autoři aplikace opravili. Naděje umírá poslední.

Google Chrome 18 beta CZOficiální stránka

Internetový gigant nezapomíná aktualizovat své kanály s prohlížečem Chrome. Stabilní kanál zaplavila sedmnáctá řada, zatímco osmnáctka se propracovala na úroveň betaverze. A vylepšuje hardwarovou akceleraci. Je to věc poměrně ožehavá, se staršími ovladači dokáže chybně pracující akcelerace leda znepříjemnit život. Google ale ladí a rozhodl se, že ji může povolit na některých starších grafických kartách. Tedy, tak trochu. Na sestavách s nekompatibilními kartami a ovladači si konečně užijete 3D grafiku skrze technologii WebGL. Třetí dimenze vám sice již odepřena nebude, zato se bude vše vykreslovat softwarově, takže nečekejte tak oslnivý výkon jako při fungující hardwarové akceleraci.

CS24

Stále je to lepší než nic, že? A funguje to i pod Windows XP. K tomu vývojáři zapnuli akceleraci 2D prostředí. To se projeví z velké části na 2D hrách, pak také na webu, třeba při animacích.

Další důležité novinky: