Hlavní navigace

Novinky: Spybot S&D 2.0, Opera 12.11, Thunderbird 17 a další

24. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 12.11 CZOficiální stránka

Severský prohlížeč přináší porci kritických oprav, které potěší pravděpodobně každého uživatele, jenž přešel na Operu 12.10. Vývojový tým slibuje posílení stability a opravil základní funkce. Protože tato řada prvně v historii prohlížeče implementovala podporu síťového protokolu SPDY, dalo se čekat, že se to neobejde bez problémů. A skutečně, poslední vydání Opery napravuje několik chyb, týkajících se SPDY. Nenačítal se vám v prohlížeči Gmail? I tento zásadní nedostatek byl eliminován.

Norové zalepili rovněž dvě zranitelnosti. První díra se týká problému s adresováním prostoru vyrovnávací paměti, kam si prohlížeč ukládá odpověď serveru, získanou skrze protokol HTTP. Přetečení paměti posléze většinou způsobilo pád aplikace. Druhá zranitelnost odhalovala serveru soubory ve vašem počítači. Bylo k tomu zapotřebí skriptu, který vyvolal chybu. V tomto režimu mohl prohlížeč odhalit soubory, k nimž web obyčejně nemá přístup.

Opera 12.11

Recuva 1.44 CZOficiální stránka

Významný balíček vylepšení obdržel výborný nástroj na obnovu dat od týmu Piriform. Recuva nově podporuje paměťové karty MiniSD. Pro rychlý přístup nyní aplikaci naleznete v kontextové nabídce Koše, kam se ostatně dovede integrovat rovněž sesterský CCleaner. Volba navíc dává smysl, protože data vyhazujeme do koše, odkud skoro nenávratně zmizí do propadliště dějin. Recuva těmto souborům pomůže k návratu. Vývojáři zapracovali na tom, aby program dokázal přivést k životu také soubor větší než 1 GB.

Plynulejší a rychlejší procházení seznamu nalezených dat poznáte především v případech, kdy se položek sejde více než milion. Což není zase tak ojedinělý scénář, jak by se mohlo zdát. Aplikace dříve nerozpoznala USB jednotky označené písmenkem A, chyba byla naštěstí opravena. Stejně tak již Recuva správně pozná jednotky naformátované souborovým systémem exFAT.

Recuva 1.44

Dropbox 1.6.2 ENOficiální stránka

Tentokrát vám nabízíme přímý odkaz ke stažení, neboť oficiální stránka stále nabízí ke stažení o fous starší verzi. Dropbox se vám na poslední vydání v nejbližších dnech ani sám nezaktualizuje, vývojový tým si vybral dovolenou, čili v tuto chvíli nechává své dítko trochu osamocené. Pokud chcete, stahujte a aktualizujte ručně. Nedávno vydaná řada potřebovala opravit. Vezměme to ale popořadě.

Dropbox 1.6 minulou sobotu zařadil vyšší rychlostní stupeň. Převážná většina vylepšení ale míří na jablečnou platformu. Klient pro synchronizované úložiště podporuje obrazovky retina, obsahuje nový instalační program atp. Následná oprava, čili Dropbox 1.6.2, nicméně alespoň napravuje případy, kdy nebylo možné aplikaci nainstalovat do Windows XP a Vista. Doufáme, že příště dostane verze pro Windows novinek více. Na druhou stranu, proč opravovat něco, co není rozbité, že?

Dropbox 1.6.2

Spybot – Search & Destroy 2.0 ENOficiální stránka

Legenda ožívá. Myslím, že bychom ani nepočítali všechny ty roky, po které jsme čekali na to, až vyjde nové generace populárního bojovníka se spywarem. On konečně vyšel, věříte tomu? Nyní zbývá zodpovědět, zda se zbavil svých problémů, protože uvolněné betaverze zdaleka nefungovaly bezchybně. Aplikaci budeme muset sledovat dlouhodobě. Při instalaci si vyberte, zda chcete ochranu, jíž nebudete muset sledovat, nebo raději více kontroly nad situací. Vedle klasického skenování máme nadále k dispozici imunizaci prohlížeče.

Prostředí se povedlo zpracovat pěkně, aplikace konečně splňuje požadavky moderní doby. Novinkou je také placená edice. Dříve byla aplikace distribuována pouze zadarmo, nyní si však za některé nadstandardní nástroje budete muset připlatit. K placeným nástrojů patří mj. živé CD, s nímž budete moci počítač zkontrolovat, aniž byste spustili Windows. Druhá řada zatím neobsahuje český překlad.

Spybot – Search & Destroy 2.0

Mozilla Thunderbird 17 CZOficiální stránka

V tomto týdnu Mozilla vydala poslední velké aktualizace pro dvojici populárních aplikací. Další spatříme až v příštím roce, vychází nám to hned na začátek ledna. Platí to jak pro Firefox, tak pro Thunderbird. O internetovém prohlížeči jsme se bavili v týdnu, tak se nyní věnujme poštovnímu klientu. Kupodivu má v ruce ještě pár trumfů, které ještě vytahuje. V uživatelském prostředí se objevilo tlačítko pro vyvolání hlavní nabídky, jež ani omylem nevypadá jako to ve Chromu, ehm.

Vývojáři se nevydali stejnou cestou jako kdysi u Firefoxu, kde se již setkáváme s hlavní nabídkou v záhlaví okna. Podobné výrazné tlačítko obsahuje také Opera, jen v jiných barvách. Thunderbird však nikoli, ten pro změnu vykazuje příbuzenský vztah se Chromem. Panely se přestěhovaly do záhlaví okna, na což doplatily lehké motivy vzhledu Personas. Pošťák s nimi již nevypadá tak dobře jako dřív, aspoň pod Windows 8 ne. RSS kanály nyní lze prohlížet v režimu širokého pohledu.

Sedmnáctá řada vychází rovněž ve verzi ESR, která zajišťuje dlouhodobou podporu.

Mozilla Thunderbird 16, srovnání s verzí 17

KL24

AutoPin Controller 1.0 ENOficiální stránka

Zase si ukážeme prostinký jednoúčelový nástroj, který poslouží čerstvým majitelům Windows 8. Tentokrát můžete uzamknout dlaždice na Úvodní obrazovce, takže s nimi nikdo nepohne. Nestane se vám, že by vám sem nějaký program přidal několik zástupců, o něž nejevíte zájem. Po dobu instalace pro můžete ponechat připínání úplně vypnuté. Však vy už si s AutoPin Controller nějak poradíte, že? Dokonce obsahuje funkci pro obnovení dlaždic do původního stavu.

AutoPin Controller 1.0

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?