Hlavní navigace

Novinky: System Ninja, System Tweaks, UltraDefrag a další

25. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

System Ninja 1.5 ENOficiální stránka

Nepřeberné množství čističů Windows nás naprosto zahltilo, vedle průměrné většiny existují výjimky s CCleanerem v čele. Na program s názvem System Ninja odpadkový koš neotevírejte, v mase ostatních se jen tak docela neztratí. Přestože si klade za cíl vyčistit systém od nepotřebných souborů, na rozdíl od zmiňovaného CCleaneru nemá tak široký rozptyl, pokrývá většinou ty části systému, které jmenovaný konkurent vynechává. Berte jej tedy spíše jako doplněk, který dovede úklid systému skoro k dokonalosti. I System Ninju doprovází správce položek po spuštění, tentokrát ještě se správcem naplánovaných úloh a procesů.

Integrovaný nástroj MalRun Destroyer vyhledá procesy infikované viry či spywarem, čímž se výrazně zvyšuje užitečnost System Ninja. Program vyžaduje minimálně .NET Framework 3.5 a Windows XP.

NTFSWalker 0.1.1 ENOficiální stránka

Pakliže se ocitnete se stavu, kdy potřebujete zachránit data, která jste přesunuli do koše a koš jste stihli vysypat, nemusí být ještě úplně pozdě. NTFSWalker nepracuje jako běžné programy na obnovu dat, spíš než na navrácení souborů zpět mezi „živé“ slouží k prohlížení odstraněných souborů (to však neznamená, že je obnovovat neumí). Jeden z panelů slouží k zobrazení přehledu všech dostupných informací, jiný zobrazuje náhled vybraného souboru. S NTFSWalker můžete doslova procházet oddíly naformátovanými souborovým systémem NTFS, jiné nepodporuje. Dlužno dodat, že vůbec nepoužívá ovladače obsažené ve Windows, ale spoléhá se na vlastní, čímž umožňuje přímé čtení dat.

System Tweaks 1.0 ENOficiální stránka

Všemožné tweakovací nástroje pro úpravu systému nás zaplavily, jen málo z nich si ale zaslouží vaši pozornost. Vinou neoriginálního názvu byste System Tweaks pravděpodobně považovali za jeden z průměrných nebo dokonce podprůměrných, přestože je docela zajímavý (pravda, nikoliv jedinečný). Na žádné rozsáhlé úpravy Windows si bohužel netroufne, i tak vám dá do rukou docela zajímavé, někdy docela nevšední „tweaky“. Majitelé pomalejších počítačů získají výkon navíc, když navštíví druhou kategorii, nazvanou „Údržba“. Vypnutí grafických efektů není celým kouzlem, zrychlení se docílí také například zastavením neužitečných procesů.

Jednorázového navýšení výkonu pro hry dosahuje System Tweaks vyčištěním paměti a ukončením procesů, které při běžné práci necháváte běžet. Podle zavedených zvyklostí se žádný obdobný program neobejde bez nástroje na odstraňování nepotřebných souborů, byť se zdaleka nemůže měřit se specializovanými produkty a ve výsledku působí zbytečně. Ani z ochranného nástroje System protector nebudete skákat nadšením ke vzduchu, zatracuje jej neprůhlednost. Má najít viry, trojské koně, spyware a špatná nastavení systému způsobená vyjmenovanými škůdci, jenže vám po skončení testu sdělí pouhý počet nalezených hrozeb. K používání naopak vybízí funkce připojující složku jako virtuální jednotku, ke které máte přístup stejně jako k fyzickým jednotkám.

DiskInternals ZIP Repair 1.0 ENOficiální stránka

Když už se dnes točíme okolo práce a daty, představíme si další nástroj, který využijí zoufalí lidé potřebující nutně zachránit data. Tentokrát ale ne z vadných disků, nýbrž z poškozených archivů typu ZIP, který stále patří k nejpoužívanějším archivačním formátům. využíváme jej k zálohování a ve chvílích, kdy potřebujeme někomu poslat větší počet souborů. Byť jen trochu narušená struktura archivu znamená, že jej prostě nerozbalíme. Pak přichází ke slovu DiskInternals ZIP Repair, jenž se pokusí jeho strukturu opravit a soubory vypreparovat. Nevyžaduje od vás žádné technické nadání, vy určíte archiv k opravě a název nově vzniknuvšího archivu se zachráněnými daty, víc nic.

Windows 7 Taskbar Items Pinner ENOficiální stránka

Používáte Windows 7? Ano? A že jste si zamilovali předělaný hlavní panel? Pak snad i vám mrzí, že k němu nepřipnete zdaleka všechny položky, co byste chtěli. Nic jiného než programy v Microsoftu nepovolili, naštěstí nám vypomůže Windows 7 Taskbar Items Pinner. Zástupci odkazující na konkrétní umístění složky, jakékoliv soubory nebo webové stránky, zkrátka soubor jakékoliv přípony lze díky tomuto programu na hlavní panel připnout. Protože žádné přístupnější místo pro nejvyužívanější data asi nenajdete, je služba Windows 7 Taskbar Items Pinner velmi užitečná. Program se nemusí instalovat.

MMF24

UltraDefrag 4.4 CZOficiální stránka

Open source defragmentační nástroj UltraDefrag si své jméno nevysloužil bezdůvodně. Na běžnou defragmentaci sice narazíte v každém takovém programu, schopnost defragmentace zamčených systémových souborů (za všechny jmenuji stránkovací soubor) nebo umístění registru, která má za úkol zrychlit spouštění počítače (souhrnně se celý proces označuje jako Boot Time Defragmentation), jinde takřka neuvidíte. To stejné platí pro režim optimalizace, kdy dochází k reorganizaci souborů umístěných na začátku disku. UltraDefrag běží snad ve všech verzích Windows, NT 4.0 počínaje a „sedmičkami“ konče – včetně jejich 64bitových edicí. K dispozici je přenosná varianta, z níž bohužel nejde provádět tzv. Boot Time Defragmentation, zato český překlad nechybí.

Další důležité novinky: