Hlavní navigace

Novinky: Task Coach 1.2.1, NonTube Excell 1.10, Xinorbis 5.1.1

17. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Task Coach 1.2.1CZ

Zapomnětlivost nepatří mezi zrovna nejužitečnější lidské vlastnosti, naštěstí jako v řadě dalších takových nevýhod vypomůže moderní technika. Tento šikovný nástroj v sobě skrývá celou řadu možností organizace vašich úkolů, které můžete organizovat do stromové struktury vytvářením podúkolů, přiřazovat prioritu, barvy, ikonky, termín splnění spolu s možností automatické upomínky, přiložit lze dokonce i soubor. Úkoly lze navíc organizovat do kategorií a udržet tak přehled i při velkém množství, kategorie samotné však lze stejně jako úkoly značit barevně a vytvářet stromovou strukturu. Program toho v sobě skrývá mnohem více, kupříkladu sledování času práce na určitém úkolu nebo export do HTML a dalších formátů. Rozhraní je sice přeloženo do naší mateřštiny, avšak ne kompletně, což sice zamrzí, ale s přihlédnutím cenu 0 Kč včetně DPH se to určitě dá prominout.

MonTI 0.478CZ

Počítačové monitory trpí celou řadou neduhů, u moderních LCD jsou velmi otravné vadné pixely vyskytující se u některých kusů, zejména levné modely pak mají obecně jisté problémy s odezvou, kdy u rychle měnícího se obrazu (například pohybující se objekty) vznikají stopy. Problematické je i dosáhnout věrného barevného podání a zabránit slévání tmavých odstínů do jednoho. Freewarový nástroj z české dílny obsahuje sadu testů, které vám všechny jmenované vlastnosti a vady pomůže otestovat, včetně řady dalších, jako je správné nastavení kontrastu, geometrie obrazu (zejména u starších CRT) či ostrosti. Utilitu není třeba instalovat.

True Burner 1.1CZ

S rozšiřováním rychlého internetu sice zájem o optická média pro přechovávání, zálohování a výměnu informací klesá a spekuluje se, zda neskončí úplně, protože však stále nejsou na seznamu vyhynulých druhů, mají vypalovací nástroje stále svůj význam. Bezplatný True Burner jde cestou minimalismu a jednoduchosti, přesto nabídne prakticky vše, co při běžné práci s optickými médii budete potřebovat. Zvládne disky CD, DVD i nejnovější Blu-ray, které lze samozřejmě vypalovat, kopírovat, v případě přepisovatelných i mazat, vytvářet lze hudební CD, DVD videodisky, a MP3 CD, DVD a Blu-ray disky, výstup pak lze vypálit okamžitě či uložit do ISO obrazu. Vytvořit lze dokonce i bootovatelná média (a ISO obrazy), máte-li k dispozici bootovací obraz.

NonTube Excell 1.10EN

Spolu se systémy Windows je už řadu let dodáván i Poznámkový blok (Notepad), který poskytuje pouze nutný základ pro tvorbu a editaci prostých textových dokumentů. Na rozdíl od mnohem pokročilejšího Wordu však nemá žádného bratříčka pro práci s tabulkami. Toho však můžete doplnit bezplatným nástrojem, který se na jménu zmíněného sourozence tak trochu přiživuje. Excell se dá s trochou představivosti považovat za obdobu Poznámkového bloku pro práci s tabulkami: kromě vepisování textu do buněk prakticky nic jiného neumí, tedy kromě klasických úkonů jako je kopírování, vkládání, vyhledávání a tisku. Tabulky lze ukládat a načítat pouze ve formátu CSV. Nástroj potěší zejména příznivce jednoduchosti, instalační soubor má pouhých 524 kB.

CrystalDiskInfo 3.9.0CZ

Pevné disky uchovávají prakticky všechna naše důležitá data, proto je třeba jejich zdraví věnovat náležitou pozornost (mimo pravidelného zálohování). S programem CrystalDiskInfo získáte přehled o všech důležitých vlastnostech, pokud si jej navíc necháte nainstalovaný delší dobu, bude stav vašeho disku průběžně zaznamenávat, díky čemuž jej poté můžete sledovat v čase, což poslouží jako varování v případě možného selhání disku v budoucnosti. Kromě sledování parametrů vám aplikace některé umožní i nastavit, za předpokladu, že je disk podporuje, jedná se zejména o nastavení míry hlučnosti či spotřeby a výkonu.

MMF24

Xinorbis 5.1.1EN

Kromě samotného fyzického stavu disku vás však může zajímat i obsah na něm uložený, respektive přehled všech souborů. Zde pomůže utilita Xinorbis, která proskenuje libovolný disk, složku či síťové místo a vygeneruje řadu různých statistik, od zobrazení struktury složek a podílu jejich velikosti, statistiky s grafy o podílu různých typů obsahu, přípon, atributů, velikostí, dat, duplikátů a vůbec všeho, co byste kdy (ne)potřebovali o obsahu svých disků znát. Statistiky lze exportovat do různých formátů.