Hlavní navigace

Novinky: Taskbar Pinner 1.0.1, VMware Player 5 a Firefox 16 beta

31. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firefox 16 beta CZOficiální stránka

Patnáctá řada prohlížeče od Mozilly dospěla do konečného stádia, takže nám vývojáři vzápětí nabídli ochutnávku dalšího vydání, jehož ostré vypuštění připadá na 9. října. Viditelných novinek možná nebude tolik, prohlížeč nám ale přinese velmi důležitou podporu pro webové aplikace. Ty budeme instalovat z katalogu Mozilla Marketplace, poběží nezávisle na prohlížeči, ve vlastním okně, dokonce je budeme odinstalovávat jako běžné programy. Více o nich si přečtete v našem článku Co letos chystá Firefox? Sociální funkce, chat a webové aplikace.

Další úpravy se týkají JavaScriptu, který by měl být rychlejší, celá aplikace pak díky vylepšením zase o kousek svižnější. Slíbeny byly plynulejší animace a hry. Na tomto technologickém stupínku vývojový tým pracoval celý rok, tak snad bude stát za to.

 

VMware Player 5.0 ENOficiální stránka

Virtuální počítače můžeme zneužít k různým účelům, často v nich bezpečně zkoušíme věci, které si v normální instalaci systému nedovolíme. Velice vhodné jsou pro vyzkoušení nových operačních systémů, abyste se s nimi mohli seznámit dřív, než se ukvapeně rozhodnete, že si ho rovnou nainstalujte na fyzický pevný disk. Čerstvá řada virtualizačního nástroje VMware Player přináší především zásadní kompatibilitu s Windows 8. Osmičky mohou být hostitelským prostředím pro virtuální počítače.

Můžete je ovšem právě do virtuálního stroje i nainstalovat, tam případně žádnou škodu nenadělají. Nástroj obsahuje kompletně přepracované uživatelské prostředí, které je hezky jednoduché. Zorientuje se v něm i začátečník.

 

Taskbar Pinner 1.0.1.0 ENOficiální stránka

Naprosto výborná pomůcka pro připínání libovolných položek na hlavní panel se zrodila teprve nedávno. Taskbar Pinner můžete použít jak ve Windows 7, tak ve Windows 8. Oba tyto systémy mají nový hlavní panel, k němuž ale standardně můžete připínat pouze aplikace. Určitě byste ocenili, kdybyste si sem mohli připnout složku nebo dokonce libovolný soubor. Malá aplikace otevírá cestu prakticky všemu, co v počítači najdete. Na hlavní panel můžete připíchnout jak obyčejný adresář, tak speciální složky jako Koš, případně knihovny.

 

Chcete mít po ruce kontaktní fotografii? Opět si ji sem můžete dát. Hodí se to například při presentaci, kdy potřebujete kolegům ukázat nějaké soubory. Takhle k nim budete mít přístup a nebudete je muset nervózně hledat v hlubinách pevného disku. Taskbar Pinner se neinstalujte, ale pozor, stažený archiv s aplikací obsahuje dvě verze, jedna je určena pouze pro Sedmičky, zatímco druhá pro Osmičky. Nesmíte je zaměnit.

 

PasteAsFile 2.1.2 ENOficiální stránka

Co dělat s obsahem, který jste zkopírovali do schránky? Ideálně, abyste otevřeli příslušnou aplikaci a vložili ho do ní. Texty přesunete do nějakého textového editoru, zatímco obrázky do grafického editoru. Existuje ale rychlejší cesta, jak data uložit do souboru. Přeci jen, ve schránce ve zrovna velkém bezpečí nejsou. PasteAsFile umožňuje v kontextové nabídce vybrat povel k uložení. Na vás pak je, abyste si výsledný soubor nějak pojmenovali, hlavně mu ale musíte přiřadit správnou příponu.

Nemá cenu, abyste se pokoušeli text ukládat do formátu PNG. Slušet mu bude například TXT či RTF. Sluší se podotknout, že toto řešení nepracuje úplně ideálně, například se nezachová formátování textu, takže zde pracujte raději jen s prostým textem. K podporovaným grafickým formátům patří JPG, PCX, PNG, BMP, TGA, GIF a TIF. Ve Windows XP se PasteAsFile ukazuje jen v kontextové nabídce složek, nikoli na jejich pozadí.

 

Sound Lock 1.3.1 ENOficiální stránka

Určitě dobře znáte noci, kdy nemůžete spát. A tak se rozhodnete, že si třeba pustíte nějaký film nebo seriál na usnutí. Občas to funguje lépe než nějaké prášky. Jenže kdo si má vzpomenout, že jste přes den hlasitost našponovali na poměrně vysokou hodnotu. Vždyť vás rušili kolemjdoucí lidé a automobily projíždějící pod okny vašeho pokoje. Jenže v noci ruchy ustanou, a když reproduktory vybuchnou, může vás to stát dobré vztahy se sousedy. Těmto šokovým situacím ale můžete přejít. Sound Lock si hlasitost pohlídá.

Jakmile ji uzamknete, přes nastavenou úroveň se nedostane. Můžete klidně hýbat s mixérem ve Windows, ale vyšší hlasitost bude v mžiku opět snížena. Aplikace si dovede ohlídat i jednotlivé kanály. Z filmu tudíž nebudou ani vyčnívat akční scény, kde je hlasitost vyšší než normálně. Sound Lock je zkrátka ideální řešení, pokud ponocujete.

 

Norton Power Eraser 3.1 ENOficiální stránka

Výrobci antivirových řešení, i těch placených, často vydávají zdarma aspoň jednoúčelové nástroje na odstranění breberek z nakažených počítačů. Jeden takový má i známá firma Norton. Její produkty si sice bez zaplacení moc neužijete, ale účinný elixír na jedno použití oceníte. Můžete si nechat počítač překontrolovat aspoň preventivně. Jeho úkolem je odstranění škodlivých kódů, s nimiž si antiviry za běžných okolností neporadí. Norton Power Eraser aplikuje agresivní přístup, takže riskujete ztrátu programů, které ve skutečnosti škodlivé nejsou. Obnovit je nicméně můžete.

CS24

 

Další důležité novinky: