Hlavní navigace

Novinky: The Crab 0.2, CCEnhancer 1.4, Picasa 3.8 a další

21. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

BlueScreenView 1.28 CZ - Oficiání stránka

Na časté padání Windows si docela dlouho stěžovat nemůžeme, doby devadesátosmiček jsou nenávratně pryč. Mě osobně přestala nestabilita trápit s výbornými Windows 2000, jiní si takto pochvalovali až XP. Posledním nešťastníkům a smolařům se ústa zavřela buď s Vistou (opravdu není tak špatná, jak ji většina lidí vnímá), nebo až se současnými Windows 7. Tak či onak, pokud dnes systém spadne, může za to ve většině případů chyba v ovladači. K častým viníkům patří například ovladače od grafických karet, nejdříve vás asi napadnou zejména výrobci ATI a Nvidia. Jakmile vyskočí tzv. modrá obrazovka smrti, nemá člověk moc času na její pitvu. K pozdějšímu rozboru se výborně hodí malý nástroj BlueScreenView.

Z výpisu selhání si vyberete ten, který chcete studovat, a hned u něj uvidíte červeně vyznačené problémové součásti. V jiném režimu zobrazení se místo seznamu souborů zobrazí pod sekcí s výpisy snímek modré obrazovky.

CCEnhancer 1.4 EN - Oficiální stránka

Není na škodu zbavit Windows jednou za čas nepotřebných souborů a neplatných položek v registru. Jeden z nejznámějších programů, který se touto problematickou zabývá, se nazývá CCleaner. Tato fakta jsou vám jistě známá, nosit dříví do lesa ale dále nebudeme. Podporovaných aplikací, po nichž CCleaner svede nepořádek uklidit, přibývá, byť nijak zvlášť rychle. Základní sadu výkonného čističe rozšíříte jednorázově o více než 270 nových aplikací díky CCEnhancer. To už zní líp, co říkáte?

CCEnhancer spustíte bez nutnosti instalace. Pokud nenajde instalační adresář CCleaneru, buď vás nasměruje na jeho oficiální stránku, nebo mu ukážete cestu k vaší přenosné verzi, kterou Piriform nabízí také. Nově podporované programy pak od těch starých rozeznáte jednoduše - označuje je hvězdička. Pokud se budete chtít rozšířené sady aplikací zbavit, odstraňte soubor „WinApp2.ini“ ve složce s CCleanerem.

Copy Delete Animation Modder 0.3 EN - Oficiální stránka

Na vzhledu Windows se dá ledacos pozměnit a upravit. Nemusí přitom jít o kompletní transformaci vzhledu, jakou jsme si ukázali kupříkladu minulou neděli. Docela snadno vyměníte sadu ikon či ukazatele myši za jinou. A s Copy Delete Animation Modder přebarvíte dialogové okno, které se zobrazuje při kopírování nebo přesunování souborů ve Windows 7. Změnit lze celkem tři různé barvy plus barvu písma. Aplikaci „nátěru“ předchází restart, pak byste si měli konečně užívat vzhledu z vaší fantazie.

Picasa 3.8 EN - Oficiální stránka

Na správu vaší kolekce fotek těžko najdete přívětivější program než populární Picasu od Googlu. Po novém vydání obohaceném o pár zajímavých inovací se po vývojářích pokaždé jakoby slehne zem a nikdo o nich neví, tedy až do doby, kdy přijdou s další Picasou. Posun o další dvě desetiny verze neznačí žádný velký skok kupředu, například nahrávání více kolekcí do Webová alba programu Picasa zároveň není nic, z čeho byste se úžasem posadili na zadek, ale potěší to. Ve zmíněné webové službě můžete konečně upravovat a mazat stávající fotoalba. Dnes se Picasa napojuje na další webovou službu, nazvanou Picnik. Do toho online editoru fotek se nedostanete prostřednictvím webového prohlížeče, úpravy se provádí přímo v programu s velkým „P“.

Čtením metadat z vašich obrázků, konkrétně údajů o barvách, se dočkáte kvalitnějšího zobrazení snímků. Nejméně nudně rozhodně vypadá funkce, která vytváří tzv. „face movie“. Ve středu dění zůstává tvář vybraného člověka, zatímco se přechází mezi snímky. Výsledek může vypadat jako na ukázkovém videu od Googlu. Picasa 3.8 je zatím k dispozici pouze v angličtině, takže pokud vám oficiální stránky budou nabízet starší českou verzi, využijte tento přímý odkaz ke stažení.

The Crab 0.2 EN - Oficiální stránka

Pokud se řadíte mezi hudební fajnšmekry, určitě svou kolekci náležitě opečováváte. Noční můra v podobě chybně otagovaných písniček, ke kterým se často dostanete z různých zdrojů, vás pak neustále pronásledujete. Napravovat ale pohromu u každého kousku zvlášť není zrovna pohodlné. The Crab se zaměřuje na celá alba. Neuspořádané tagy a různě pojmenované empétrojky, to vše se po jeho zásahu stane minulostí. Vás to ani nebude stát moc úsilí, po vybrání složky s deskou program vyhledá v databázi příslušné informace, které dalším klepnutím uložíte souborům do paměti. Krásně seřazené písně bez chybějících popisků, k tomu nově vytvořený seznam stop - nezní to nádherně? Snad jen možnost pracovat pouze s jedním albem naráz je někdy trochu omezující.

CS24

Loadup 1.2 EN - Oficiální stránka

Dnes si opět předvedeme další možnost, jak rychle spouštět aplikace. Ve srovnání s některými konkurenty Loadup vede z prostého důvodu - může spustit jakýkoliv soubor nebo složku, zdaleka tedy nemusí jít o spustitelný program. Jak vidíte na obrázku, maximálně zjednodušené ovládání se zformovalo do roletové nabídky s odkazy a na tlačítko přejít. Odkazy do programu přidáte jednoduše, stačí klepnout pravým tlačítkem myši na soubor nebo složku a zvolit položku „Loadup“. Domnívám se, že používání Loadup má smysl jedině tehdy, kdy v nastavení zvolíte, aby se tato aplikace zobrazovala vždy navrchu.

Další důležité novinky: