Hlavní navigace

Novinky: Thunderbird 3, TweetBubbles, Classic Windows Start Menu a další

12. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Thunderbird 3 CZ - Oficiální stránka

Trvalo to dva roky, přesto nakonec po několika odkladech přichází třetí generace poštovního klienta Thunderbird. Nakonec jsme se ani nedočkali všech slibovaných funkcí, což se má ale napravit dodatečně v Thunderbirdu 3.1, jehož vydání vývojáři prozatím plánují na jaro příštího roku. Největší inovací, na kterou se čekalo, je bezpochyby zavedení systému panelů, tak, jak jej známe např. ze sesterského prohlížeče Mozilla Firefox. K rychlejší práci přispějí také tzv. chytré složky, kde se seskupují všechny poštovní účty dohromady. Velkým problémem pro méně zkušené bylo nastavení nového e-mailového účtu, vstříc vyšli vývojáři i této skupině lidí.

Pro nahromaděnou poštu slouží archivace, kdy se e-maily hezky roztřídí podle data přijetí. Velký kus cesty ušlo vyhledávání, na které se nyní můžete daleko více spolehnout. Jen počítejte s tím, že počáteční indexace všech zpráv pravděpodobně zabere delší čas, pak už by vás ale vůbec neměla obtěžovat. Novinek najdete v Thunderbirdu daleko více, například integraci s vyhledáváním ve Windows (týká se systému Vista a novějších), takže pokud stále fandíte klasickým poštovním klientům, neváhejte novinku ze stáje Mozilla vyzkoušet. Stojí za to.

Čtete také
: Poštovní klient Thunderbird 3: přehled novinek

Picasa 3.6 EN - Oficiální stránka

Správce fotografií od Googlu opět povyšuje, tentokrát však změny nejsou tak razantní. Reflektují zejména novinky ve službě Webová alba programu Picasa. Jmenovitě jde o nahrávání obrázků do sdílených alb, která se na webu objevila již v srpnu a doteď nebylo možné využít k nahrávání desktopovou Picasu. V průběhu odesílání dat si můžete zkrátit dlouhou chvíli tím, že udělíte svým přátelům práva se na albu podílet. Při ořezávání snímků už vás Google neomezuje pouze na předpřipravené velikosti, ale klidně vás nechá vytvořit a uložit vlastní rozměry. Proces importování fotky inteligentně rozdělí do složek podle data pořízení snímků, pokud si tedy nevyberete jinou možnost.

Prozatím vyšla pouze anglická verze. Při stažení z oficiální stránky můžete narazit na problém, že vám Google nabídne pouze starší vydání. V takovém případě využijte tento přímý odkaz na stažení.

Návod: Základní úpravy fotek v Google Picasa
Čtete dále: Webová alba programu Picasa: vystavte fotky na internet

TweetBubbles Beta EN - Oficiální stránka

Že se dá Twitter využít opravdu zajímavě jsme si již v minulosti ukázali. Další ze zajímavých nápadů zapojuje tuto sociální síť do akce zejména během prezentací. Vy si určíte klíčové slovo a TweetBubbles po stranách obrazovky publikuje v bublinách relevantní příspěvky. Sami autoři vidí využití nejvíce právě při různých prezentacích a seminářích, kdy sami účastníci mohou pomocí Twitteru dění komentovat, případně klást otázky. Nic vám ale nebrání nechat kolem sebe přelétávat i tweety doma při brouzdání po internetu. Občas se k vám tak dostanou velice zajímavé informace nebo názory.

Aplikace TweetBubbles používá technologii Adobe AIR, k jejíž instalaci budete vyzváni (tedy pokud se klient na vašem počítači dosud nenachází).

Classic Windows Start Menu Beta EN - Oficiální stránka

Chybí vám ve Windows 7 klasická nabídka Start, na kterou jste byli celá léta zvyklí? Aplikace Classic Windows Start Menu ji poměrně úspěšně oživuje. Všechny prvky jsou na svém místě, občas spíše pozlobí problémy technického rázu. Nabídka využívá průhlednosti v Aeru, vyvoláte ji klepnutím myší, klávesa Win pro změnu otevře standardní nabídku Windows. Program se neinstaluje, stažený archív pouze rozbalte do složky a spusťte soubor cwsm.exe.

Fab's AutoBackup 2.2 EN - Oficiální stránka

Snadné zálohování nejdůležitějších věcí v počítači slibuje Fab's AutoBackup 2. Nejdůležitější jsou dokumenty a různé osobní soubory. Záloha konfigurace prohlížečů se řadí také hodně vysoko. Fab's AutoBackup však zvládne uložit například také aktivační soubor Windows, takže v nové instalaci systému nemusíte aktivaci provádět. Stejným způsobem podporuje sadu Microsoft Office. Fab's AutoBackup 2 funguje bohužel pouze ve Windows XP, v novějších verzích jej využít nelze.

S Windows Vista a 7 naopak spolupracuje Fab's AutoBackup 3. Ten však, na rozdíl od svého předchůdce, autoři nabízí za úplatu. Částka 4,70 € nicméně nemusí být vysoká, obzvlášť když budete program často využívat. Třetí generace nestaví na základech Fab's AutoBackup 2, neboť vývojáři kód kompletně přepsali. Rozšířili také spektrum zálohovatelných aplikací a součástí systému.

MMF24

Windows 7 USB/DVD Download Tool EN - Oficiální stránka

Operační systém Windows 7 se distribuuje na DVD médiích, případně jej můžete zakoupit digitálně v obchodě Microsoft Store (u nás je nedostupný), kde dostanete k vypálení soubor ISO. Jenže na miniboocích, které jsou obvykle tak malé, že se do nich už nevejde optická mechanika, si systém z DVD nainstalujete jen těžko. Flashdisky se jeví jako ideální média, protože USB port mají i minibooky. Nástroj Windows 7 USB/DVD Download Tool situaci zachraňuje. Z ISO souboru vytvoří bootovatelný flashdisk, z něhož Windows 7 standardně nainstalujete. Pro spuštění programu pod XP budete potřebovat Microsoft Image Mastering API v2 a .NET Framework 2.0.

Další novinky, které byste neměli minout: