Hlavní navigace

Novinky: Thunderbird 9.0.1, Firefox 10 beta, MetroTwit 0.9.3 a další

30. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

McRipSystemFiles 1.1.1 ENOficiální stránka

Čerstvě nainstalovaná Windows jsou na jednu stranu fajn, voní novotou (dobrá, tu vůni si musíte tak trochu představovat). Samozřejmě s sebou nesou jistou zátěž, která se projevuje na zvýšené počtu klikání a čekání. Po instalaci operačního systému totiž obvykle následuje malý maraton, kdy musíte doinstalovat všechny ty zásuvné moduly pro prohlížeče, případně jiné nezbytné technologie, bez nichž se neobejdou zase jiné programy. McRipSystemFiles je tedy kolekcí podobných kousků softwaru, které běžně nainstalovat musíme, byť se nám to nelíbí. A tím nám ušetří čas a starosti se sháněním všemožných samostatných instalátorů.

Tato sada konkrétně obsahuje poslední aktualizace DirectX, které nainstalovat jednoduše musíte. Těžko by se nám existovalo bez Javy, a to nejen na Internetu, takže ji zde najdete také. A kromě ní ještě Flash Player, Silverlight a Shockwave Player. V 64bitových systémech se vám nainstalují rovněž 64bitové verze přiložených zásuvných modulů. Aktualizace McRipSystemFiles u nainstalovaného softwaru vypíná.

Mozilla Thunderbird 9.0.1 CZOficiální stránka

Minulý týden na novinku ze stáje Mozilla prostor nezbyl, tak si to tentokrát vynahradíme. Těsně před Štědrým dnem stihli vývojáři dokončit další generaci poštovního klienta, přičemž již o tři dny později vydali opravu. Pod Windows XP se totiž program po aktualizaci na verzi 9.0 znefunkčnil, proto ta jednička na konci. Jinak se devátá řada Thunderbirdu povedla, uživatelé Windows se konečně mohou zbavit hlavní nabídky. Prozatím za ni neexistuje náhrada, časem ale zřejmě přibude tlačítko, ne nepodobné tomu ve Firefoxu. Do té doby skrytou hlavní nabídku přivoláte podržením klávesy Alt.

Thunderbird 9 zakládá na Firefoxu se stejným číslem, tudíž přebírá odpovídající technologická vylepšení. Včetně rychlejšího zpracování JavaScriptu. Nově vás aplikace požádá o povolení k občasné odesílání sesbíraných informací o výkonu. Mozilla podobný systém zavedla před časem také ve Firefoxu, data získaná v reálném světě jsou přirozeně dost cenná. Vaše oko zase potěší rozšíření podpory lehkých motivů vhledy. Persony již pokrývají i adresář a okno s rozepsanou zprávou.

Mozilla Firefox 10 beta CZOficiální stránka

Mozilla zvesela produkuje rovněž další vydání svého prohlížeče. Firefox 9 již máme za sebou, příští zástavkou bude Firefox 10. Právě kvůli kulatému číslu by se vývojáři měli snažit, abychom na jubileum vzpomínali v dobrém. Devítka pouze zrychlila JavaScript, na což v dnešní době zdaleka neslyší každý. Bohužel se zatím nezdá, že bychom v desáté řadě viděli pořádné nové funkce. Určitě se bude skrývat tlačítko Vpřed. Opět ukáže se až ve chvíli, kdy se vrátíte o krok zpět. Skrývání nepotřebných a málo využívaných prvků v uživatelském prostředí je běžné, takže se tomuto zásahu nelze divit.

Jestli se nepletu, stane se Firefox prvním prohlížečem, který tlačítko Vpřed schová. Důležitá novinka se týká WebGL. Firefox 10 se naučí vyhlazovat hrany, čímž se docela zásadně zvedne kvalita zobrazení grafiky. Z technických detailů stojí za vypíchnutí podpora API, jehož pomocí mohou vývojáři vytvářet aplikace fungující také v celoobrazovkovém režimu. Webové vývojáře jistě zaujme podpora 3D transformací z CSS3.

MetroTwit 0.9.3 ENOficiální stránka

Narazit na kvalitního klienta pro síť Twitter není nijak těžké, existuje jich docela hodně. Jen jeden z nich ale působí natolik elegantně, abyste se do něj zamilovali na první pohled. MetroTwit se inspiroval u Metra, prostředí z Windows Phone a Windows 8. Kromě efektnosti zobrazení oceníte také přehlednost. K tomu přidejte pěkná grafická oznámení a široké možnosti, jak si aplikaci přizpůsobit, a vyjde vám velmi zajímavý výsledek. Zdarma dostupnou edici doplnila placená, která ruší reklamy v programu. Ty naštěstí nejsou nijak rušivé, takže se s nimi dá žít. Podporované funkce si oblíbíte, patří do kategorie „nanejvýš příjemné“. Například pro odeslání obrázku stačí soubor přesunout do do hlavního okna.

Brzy bude možné se přihlásit k více twitterovským účtům, což bude vůbec první placená funkce v MetroTwit (odstranění reklam nepovažuji za funkci). Aniž byste nutně přišli o peníze, můžete si užívat integrace s hlavním panelem ve Windows 7, automatického dokončování uživatelských přezdívek i hashtagů. Pokud ale nemáte nainstalovaný .NET Framework 4.0, program vám jej do počítače dodá, s tím počítejte.

Freemake Music Box 0.9 ENOficiální stránka

Projekt Freemake.com byste znát mohli. V minulosti jsme totiž zmiňovali především skvělý konvertor videí, který z úsilí vývojářů vzešel. Bezplatných aplikací ale výrobce nabízí více, čerstvě k nim přibyl hudební přehrávač. Protože jde o první vydání, řada funkcí se do programu ještě nedostala a teprve čeká na implementaci. Základy spočívají v hledání hudby na Internetu, čili tomuto přehrávači na vaší lokální knihovně médií nezáleží. Dokonce se ani nemusíte registrovat. Záhy také zjistíte, proč. Freemake Music Box se přehrabuje hlavně v nekonečném zdroji jménem YouTube.

Stále můžete vytvářet seznamy stop a nacpávat je písničkami, podobně jako v klasickém přehrávači. Nechybí zde ani filtrování podle umělce, alba nebo písně.

Malwarebytes Anti-Malware 1.60 ENOficiální stránka

Prostředků proti breberkám existuje mnoho, zkoušeli jste ale do boje s nimi nasadit chameleona? Tak se nazývá nová technologie použitá v Malwarebytes Anti-Malware. Jejím účelem je pomoci programu spustit se v nakaženém počítači. I přes řádění malwaru tak může vykonat svou funkci a breberky zneškodnit. S napadenými systémy se často mnoho nenadělá, protože nákaza zabraňuje antimalwarovým udělátkům dělat svou práci. Malwarebytes Anti-Malware 1.6 dále přidává podporu inkrementálních aktualizací, byť jen v placené edici. Solidní bezpečnostní nástroj můžete používat zdarma, lze si ale připlatit za ochranu v reálném čase a další vychytávky.

KL24

Vývojáři mj. vyřešili problém s tím, že se databáze v českých Windows neaktualizovala. To zmiňuji především proto, že jsem se snad ještě nesetkal s tím, že bych někde podobně viděl výslovně zmíněn problém s českou verzí operačního systému od Microsoftu.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?