Hlavní navigace

Novinky: TrueCrypt 7.0, MS Security Essentials 2.0 Beta, WinOMeter 1.5

24. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

TrueCrypt 7.0 CZOficiální stránka

Šifrování patří k nejlepším způsobům, jak ochránit svá data před odcizením. I když vám pak někdo ukradne notebook s cenným obsahem uloženým na pevném disku, zašifrovaný oddíl stejně nepřečte. TrueCrypt poskytuje tolik možností, že byste se až divili, proč není zpoplatněný. Jednak dokáže zašifrovat diskový oddíl s Windows, kdy musíte před spuštěním systému zadat heslo. Pokud tuto možnost nepotřebujete a stačí vám jen uchránit menší množství dat, vytvořte v programu virtuální disk, jež má na své straně jednu výhodu – můžete jej docela snadno přenášet.

Na moderních procesorech (jmenovitě Intel Core i5 a i7) od vydání poslední verze využijete hardwarovou akceleraci, díky níž proběhne celý proces až 8× rychleji. Virtuální disk se může také automaticky připojit po zapojení hostitelského zařízení, nejčastěji asi flash disku, do počítače. Mezi novinky už dávno nepatří jedna příjemná věc – při instalaci dostanete možnost True Crypt pouze rozbalit do složky a poté jej používat jako běžný přenosný program.

Dad's Around 1.2 ENOficiální stránka

Určitě není příjemné, když se vám při práci na počítači někdo plíží za zády. Některé lidi byste přitom mohli podezírat, že si nepříjemné sledování pěstují jako koníčka. Existuje poměrně jednoduchý způsob, jak před takovými jedinci vaši činnost na počítači skryjete – prográmek s poměrně vtipným názvem Dad's Around. Funguje na známém principu speciální klávesové zkratky, kterou když zmáčknete, tak se dění na obrazovce zakamufluje. V případě Dad's Around dojde volitelně na utlumení zvuků, ukončení aplikací na popředí, minimalizaci všech oken a na závěr se zobrazí holá černá obrazovka.

Microsoft Security Essentials 2.0 Beta ENOficiální stránka

Když v minulém roce Microsoft představil svůj vlastní antivirus, všechny tím překvapil. Jeho Security Essentials byl opravdu povedený program, který šetřil systémovými prostředky, byl jednoduchý na ovládání a podle různých testů měl vynikající detekční schopnosti. Letos se nám představuje druhá generace, a přestože se prozatím nachází ve vývojovém stádiu beta, slibuje toho poměrně hodně. Lehce upravená grafika programu rozhodně nereprezentuje změny, které se udály pod kapotou. Oznámené napojení na bránu Windows Firewall prozatím zahrnuje jediné – během instalace Microsoft Security Essentials se vás program dotáže na její zapnutí.

Lépe prozatím vypadá ochrana proti nebezpečí na webu, zatím se oficiálně hovoří o integraci s Internet Explorerem, žádný jiný prohlížeč Microsoft bohužel nezmiňuje. Nakonec jsme se dostali k nejdůležitější novince, a to sice k vylepšenému jádru, které odhalí více virů, lépe si s nimi poradí a vůbec všechny akce provádí rychleji než jeho předchůdce. Abyste si mohli Microsoft Security Essentials 2.0 Beta stáhnout, musíte se zaregistrovat.

Image Resizer 2.1 ENOficiální stránka

Microsoft kdysi pro Windows XP vydal několik nástrojů, což byla jakási obdoba steroidů, po nichž legendární operační systém zvládl mnohem více věcí. Image Resizer Powertoy k těmto nástrojům patřil také, s přechodem na novější Windows se s ním však muselo mnoho lidí rozloučit. Image Resizer pokračuje v jeho šlépějích, funguje však ve všech edicích Windows, počínaje verzí 2000. Z názvu programu jste si už pravděpodobně odvodili jeho funkci. Ano, tento malý pomocník mění rozlišení obrázků. Nejpříjemnější na něm je to, že jej vždy najdete v kontextové nabídce grafického souboru.

Klepněte na položku „Resize Pictures“ a otevře se okno. Pokud vám nevyhovují přednastavené rozměry, zadejte do Image Resizeru vlastní.

WinOMeter 1.50 ENOficiální stránka

Mnoho lidí se (včetně mně) rádo probírá statistikami. Díky technologii S.M.A.R.T. se například o vašem pevném disku dozvíte, kolik hodin má odslouženo, počet spuštění, atd. Proč tedy nesledovat informace o používání myši a klávesnice? Počet úhozů, byť za jeden jediný den, vás možná ohromí, stejně jako množství „najetých“ kilometrů s myší. Pro každé ze tří základních tlačítek na vašem hlodavci zaznamenává WinOMeter údaje o klikání zvlášť. Dále sleduje, jak dlouho sám běží, respektive jak dlouho běží systém, pokud jej necháte se spouštět zároveň s Windows.

Statistiky můžete uložit do formátu CSV, který naimportujete třeba do Excelu, kde se nashromážděné údaje s vaší pomocí promění v překrásné grafy. WinOMeter se nemusí instalovat a je plně přenosný.

JPEGView 1.0.21 ENOficiální stránka

Pokud bychom se chtěli bavit o prohlížení obrázků, mohli bychom čerpat z rozsáhlého množství programů. Dnes ale na klasiky jako IrfanView nezbývá prostor, naopak si představíme neokoukaný přenosný prohlížeč JPEGView. Minimalismus vládne nejen uživatelskému prostředí, počet podporovaných grafických formátu není zrovna ohromující – přesto navzdory nešikovně zvolenému názvu nepodporuje pouze obrázky ve formátu JPEG, ale zpracuje i BMP, PNG, GIF a TIFF. Výbava programu zahrnuje alespoň základní nástroje na úpravu snímků, autoři kupříkladu vyzvedávají kvalitní filtr používaný při změně rozlišení obrázků.

MMF24

Naneštěstí JPEGView nelze nějak jednoduše nastavit jako výchozí prohlížeč, takže musíte uvedené formáty v systému asociovat ručně. Umí ale zase přehrát složku s obrázky jako film a dokáže využít čtyřjádrové procesory.

Další důležité a zajímavé novinky: