Hlavní navigace

Novinky v Microsoft Office 2010

13. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft přinesl spolu se sadou Office 2007 dvě zásadní změny: nový formát dokumentů OpenXML a panel nástrojů Ribbon. Připravované Office 2010, dříve známé pod kódovým názvem Office 14, nepředstaví tak radikální změny, ale spíše zdokonalí zavedené standardy.

Co se týče zmíněného Ribbonu, obdrží jej mnohem více aplikací, včetně Outlooku 2010. Celá sada bude navíc poprvé dostupná i v 64bitové variantě. Zajímavou funkcí převážně pro firmy se stane možnost spolupráce několika lidí na jednom dokumentu najednou. Nově taky budou aplikace z balíčku zobrazovat náhled na obsah vkládaný ze schránky dle zvoleného typu vložení, podobně jako Office 2007 zobrazuje živý náhled vybraného formátování před potvrzením změn.

Zůstaňme však u Outlooku. Těšit se můžete na seskupování e-mailů do konverzací, podobě jako to dělá GMail nebo takzvané „MailTips“. Při pokusu o odeslání e-mailu, jenž potenciálně porušuje etiketu či bezpečnost, bude uživatel předem upozorněn. Tímto způsobem by se měly eliminovat zprávy posílané zbytečně velké skupině lidí nebo firemním e-mailům posílaným mimo dosah podnikového firewallu.


See What's New in Microsoft Outlook 2010

Taky nejznámější aplikace pro editaci textových dokumentů nezůstane bez novinek. Nejen do Wordu přibude řada efektů pro vkládané obrázky díky DaVinci Imaging Engine, který měl být původně součástí zrušeného projektu Digital Image Suite. Excel 2010 zase bude obsahovat takzvané Sparklines, minigrafy vtěsnané do jediné buňky.


See What's New in Microsoft Excel 2010

U PowerPointu se představí možnost editace videa přímo v programu. Kromě toho zvládne i video vytvořit z libovolné prezentace včetně zvukových poznámek, což bylo donedávna doménou nezřídka placených rozšíření, či šachování s audio/video výstupy a televizní kartou. Nechybí nové přechodové efekty a animace.


See What's New in Microsoft PowerPoint 2010

Prozrazeny byly i dostupné edice: 3 pro domácí uživatele a 3 pro firmy. Office Home and Student (Domácnosti a studenti) bude obsahovat známou čtveřici Word, Excel, PowerPoint a OneNote. O stupeň vyšší Home and Business (Domácí podnikání) přihodí Outlook. Nejvyšší domácí verze Office Professional k předchozím pěti aplikacím přidá ještě Access pro databáze a Publisher pro navrhování rozvržení dokumentů.

Firmy mohou v rámci hromadného licencování objednávat Microsoft Office Standard s Wordem, Excelem, PowerPointem, Outlookem a nově OneNote a Publisherem, případně Professional Plus, jež k předchozímu výčtu přidá Access, InfoPath, SharePoint Workspace a Microsoft Communicator pro instant messaging. Obě edice zahrnují možnost hostování webových Office 2010. Na vrchu pak stojí Ultimate edice, jež má podobně jako Windows 7 Ultimate obsahovat vše, plus Project 2010 a Visio 2010 navíc. Dle některých zdrojů se však Microsoft chce této edice zbavit. Ceny prozatím známy nejsou.

Když už jsme nakousli webovou verzi Office 2010, určitě stojí za zmínění nedávno uvolněné video, prezentující tento zdarma dostupný doplněk k desktopovým Office. Zdali bude placen reklamou nebo ne, není prozatím jisté. Víme ale, že webová verze Wordu, Excelu, PowerPointu a OneNote funguje nejen pod Internet Explorerem, ale rovněž si rozumí s Firefoxem a Safari, takže na své si přijdou i uživatelé Mac OS X. Z videa je rovněž patrná výrazná podobnost s desktopovou verzí díky začlenění Ribbonu do rozhraní programu a plnohodnotného zobrazení dokumentu.


See What's New in Microsoft Web Applications 2010

Vylepšení se dočká i Office 2010 pro Windows Mobile, jak ukazuje následující video. Užitečnou funkcí je prohlížení dokumentů přes internet, kdy renderování probíhá na straně serveru a tudíž není třeba stahovat a ukládat příslušný soubor do zařízení.


See What's New in Microsoft Mobile 2010

Pokud si vše chcete vyzkoušet a nevadí vám nelegální počínání a četný výskyt chyb, najdete nejnovější sestavení technického dema (edice Ultimate) na výměnných sítích a dalších temných koutech internetu. Pro poctivé jsou tu naštěstí screenshoty z několika zahraničních serverů a příslib veřejné testovací verze během tohoto léta. Finální verze se plánuje na první polovinu roku 2010.

MMF24

Zdroje: CNet, Ars Technica, Neowin, Neowin (některé screenshoty)