Hlavní navigace

Novinky ve Windows Live Wave 3

18. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Live Suite je sada desktopových aplikací, která je přímo či nepřímo propojena s online službami Microsoftu označovanými jako Windows Live. První vydání těchto aplikací bylo s velkou slávou představeno v Česku na konci minulého roku. Windows Live Wave 3 je zatím beta a není ještě v češtině, nicméně již teď se můžete podívat, jaká vylepšení vás čekají a které nové programy byli do Windows Live Wave 3 zařazeny.

Co obsahuje Windows Live Wave 3?

Windows Live Wave 3 se skládá z několika známých a několika nových aplikací. Nejprve tedy seznam těch známých. Do Wave 3 byli zařazeny všechny programy, které byli představeny v předchozím vydání:

  • Windows Live Photo Gallery - program pro správu fotek a jednoduché úpravy
  • Windows Live Mail - poštovní klient nahrazující Windows Mail a Outlook Express
  • Windows Live Messenger - komunikátor pro přenos textu, hlasu, videa, souborů a her
  • Windows Live Writer - speciální blogovací editor

Kromě nich se do balíčku dostaly dva programy, o kterých jste možná už slyšeli a nainstalovali si je samostatně:

  • Windows Live Toolbar - doplňková lišta pro webový prohlížeč
  • Microsoft Office Outlook Connector - propojení Outlooku se schránkouWindows Live Hotmail
  • Windows Live Family Safety - nástroj hlídající děti před škodlivými weby

Seznam programů ve Windows Live Wave 3 uzavírá zcela nový nástroj:

  • Windows Live Movie Maker - editor videa nahrazující dosavadní nástroj ve Windows

Při instalaci betaverze Wave 3 bude provedena aktualizace programů, které už ve svém počítači máte, a zároveň se vám nabídne instalace programů, které dosud nepoužíváte. Pojďme se tedy podívat na to, co od nich můžete čekat.

Instalace samozřejmě vyžaduje vypnutí všech aktualizovaných programů, typicky například Messengeru a Outlooku. V mém případě jí navíc vadil ještě Internet Explorer a Total Commander. Na konci instalace již tradičně volitelně nastavujete domovskou stránku na portál Live a můžete aktivovat zasílání informací o práci s programy do Microsoftu.

Windows Live Photo Gallery - fotogalerie

Program určený pro správu a prohlížení fotografií spolu s možnostmi jednoduchých úprav a snadného nahrávání snímků do fotogalerií na webu (Windows Live Spaces, Flickr, nově MSN Soapbox a další pomocí pluginů) přišel se zajímavou novinkou v podobě rozpoznávání tváří na fotografiích. Jak jsme vás informovali v bleskovce již dříve, rozpoznávání tváří umožní fotogalerii rychle zobrazit všechny fotografie, na kterých je konkrétní člověk. Samozřejmostí je provázání ručního označování osob s kontakty ve Windows Live Messengeru.

Automatické rozpoznání tváří chvíli trvá. Musíte vyčkat, než Photo Gallery dokončí skenování vaší sbírky fotek, poté se v seznamu tagů vlevo objeví položka People (lidé), která zobrazí všechny snímky osob. U snímků je zobrazena informace o tom, že byla nalezena osoba a Windows Live Photo Gallery vám nabídne její identifikaci.

Novinka týkající se sdílení fotografií umožní zobrazovat snímky osob z vašeho seznamu kontaktů. Fotografie, které sdílí na webu (Windows Live Photos), se vám nejenom zobrazí, ale budete si je moci jednoduše stáhnout do svého počítače. Při exportu vlastních fotografií na web jistě využijete funkci, která umožní zachovat nebo odstranit ze snímků informace jako jsou data EXIFu, popisky, tagy, GEO informace a štítky lidí.

V editoru se objevily nové funkce pro úpravu fotek - narovnávání a převod do černobílé podoby. Nakonec jedna z novinek zřejmých na první pohled. Windows Live Photo Gallery dostala nový vzhled, stejně jako další aplikace z balíku Wave 3. Můžete využít také provázanosti s Photosynthem nebo AutoCollage 2008, pokud je máte instalovány. Start aplikace je však podle mě stále stejně pomalý.

Windows Live Mail

Vylepšení v poštovním programu s RSS čtečkou Windows Live Mail sice není tolik jako u Photo Gallery, zato je však zásadní. Nový Windows Live Mail totiž obsahuje kalendář. Ne jen tak obyčejný, ale plně synchronizovaný s online kalendářem u Windows Live. Pro domácí uživatele tak prakticky odpadá důvod ke koupi a instalaci obřího Outlooku.

Integrace kalendáře je velmi dobrý tah a určitě Windows Live Mail zvýhodní oproti jiným zdarma dostupným poštovním programům pro Windows. Kalendář zde nabízí prakticky všechny běžné funkce, záznamy můžete vkládat ručně nebo přímo z e-mailových zpráv.

Drobné změny se objevují také v zabudované RSS čtečce nebo v okně pro psaní nové zprávy. Tlačítko pro kontrolu jmen dovede automaticky vložit odpovídající e-mailovou adresu, i když napíšete pouze jméno osoby ze seznamu ve svých kontaktech.

Windows Live Messenger

Změny se samozřejmě dočkal i oblíbený komunikátor Windows Live Messenger. Tou nejvýraznější je nový vzhled programu. Změna vzhledu přichází také s úpravou funkcionality a některými novými ovládacími prvky. Lidi ze seznamu kontaktů můžete třídit do kategorií. Nové skupiny slouží k hromadné konverzaci mezi více osobami. Je zde také vyhrazená sekce pro vaše „nejoblíbenější". Změnily se také ikonky signalizující stav jednotlivých kontaktů.

Pod seznamem kontaktů je panel, ve kterém se zobrazují zprávy o aktualizacích profilů. Rychlou volbu toho, co chcete s kontaktem provést, najdete v novém plovoucím panelu, který se zobrazí hned, jakmile nad někoho umístíte kurzor. Namísto sdílení souborů v rámci počítače bude nový Messenger podporovat službu Skydrive, která vám nabízí bezplatné 5GB úložiště s možností sdílení souborů.

Nový Windows Live Messenger toho nabízí spoustu. Nejrůznější změny vzhledu, nová nastavení pro upozorňování, rychlé sdílení fotografií při konverzaci nebo možnost použití animovaného GIFu jako svého obrázku.

Windows Live Writer

Blogovací editor Windows Live Writer má nyní mnohem čistější vzhled, který vám umožní lépe se soustředit na psaní. Okamžitě mě zaujala možnost přepínání pohledu na článek pomocí tří záložek pod textem. Původní nepohodlné přepínání rozbalovací nabídkou v liště je naštěstí pryč.

Bohužel po aktualizaci Windows Live Writeru zmizely původní doplňky z nabídky v pravém panelu a zůstaly pouze v menu. Writer z Wave 3 nabízí vylepšení v podobě snadnějšího vkládání videa do vašich příspěvků, přesněji řečeno provázanost se Soapboxem a YouTube. Objevilo se také několik nových blogovacích portálů, které nový Windows Live Writer nativně podporuje.

Windows Live Toolbar a Microsoft Office Outlook Connector

Windows Live Toolbar je klasickou lištou, kterou nabízí různé portály jako doplněk vašeho webového prohlížeče. Umožňuje snadnější práci s hledáním, nabízí několik dalších vylepšujících tlačítek.

Zajímavější Microsoft Outlook Connector je jakýsi můstek mezi Outlookem a vaším účtem u Hotmailu. Pokud nechcete využívat POP3, ale dáváte přednost synchronizaci obsahu poštovních složek, a nechcete přitom z Outlooku přecházet na Windows Live Mail, pak potřebujete právě Outlook Connector. Jeho první verze trpěly řadou chyb, ta současná je však zcela bez problémů a navíc umožňuje synchronizaci kalendáře a úkolů v Outlooku s online kalendářem Windows Live.

Windows Live Movie Maker

Zbrusu nová aplikace určená k úpravám nebo tvorbě videa, Windows Live Movie Maker, toho zatím moc nepředvede. Při pohledu na počet funkcí v jejím uživatelském rozhraní vám to bude jasné hned po spuštění. Chybí zde časová osa. Videa a obrázky jsou spojeny tak, jak je do programu přidáte, případně je můžete přeskládat v pravém panelu.

Windows Live Movie Maker nabízí vložení zvukového podkladu a několik opravdu velice jednoduchých přechodových efektů. Výsledek lze exportovat jako soubor WMV nebo jej přímo z programu nahrát na Soapbox nebo jinou službu, jejíž podporu přidáte zásuvným modulem. V současné podobě je na tom mnohem lépe Windows Movie Maker z Visty.

Windows Live Family Safety

Další z programů, které se v sadě Windows Live Wave 3 nově objevují, je bezpečnostní nástroj Windows Live Family Safety. Slouží k tomu, abyste své potomky ochránili před nástrahami internetové pavučiny. Nejprve se musíte přihlásit svým Windows Live ID, poté bude aktivován filtr znemožňující prohlížení škodlivých webů.

Filtr můžete vypínat, k čemuž je ale potřeba zadat heslo k účtu Windows Live, kterým byl filtr aktivován. Po odhlášení se zcela zablokuje přístup k webu, takže potomek si tímto moc nepomůže. Samozřejmě, pokud heslo necháte zapamatovat, bude si moci prohlížení webu znovu zapnout. Zapamatováním hesla jej ale nezpřístupníte a navíc pro vypnutí filtru je nutné jej vždy zadávat ručně.

Ve výchozím nastavení funguje přístup jen na omezený počet webů a na stránku Family Safety, kam se dostanete po kliknutí na odkaz v okně programu. Po přihlášení můžete detailně nastavovat filtry pro své děti. Podrobný popis této služby by vydal na samostatný článek (ano, jak otřepaná fráze...), proto vám nabízím alespoň ochutnávku v podobě screenshotu:

Co bude následovat?

Windows Live Wave 3 je momentálně betaverze. Jakmile se odladí případné chybky, objeví se produkty ve finální verzi a s největší pravděpodobností dojde k uvolnění dalších lokalizovaných verzí, včetně češtiny. Součástí Wave 3 není řada dalších programů z rodiny Windows Live, například Windows Live Folder Share nebo Live Mesh. Uvidíme, zda ve skladbě aplikací dojde ještě k nějakým změnám. Netrpělivě se očekává také nový portál pro sdílení fotografií Windows Live Photo, který by toho měl nabídnout více než současná sekce vyhrazená fotografiím na Windows Live Spaces.

CS24

Windows Live Wave 3 ke stažení

Nakonec to nejdůležitější. Pokud se obejdete bez češtiny, můžete si stáhnout anglickou betaverzi pomocí jednoho z následujících odkazů:

Další obrázky najdete na Screenshots Archive v sekci Windows Live 3 Beta.