Hlavní navigace

Novinky: Vize, XPY, Miranda, Google Chrome a další

9. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vize 2.0 Release 1 EN - Oficiální stránka

Přestože se vzhled Windows Vista tváří hodně propracovaně, i na něm najdeme menší mušky. Mluvím o starých ikonách a animacích, které v Microsoftu ze záhadných důvodů zapomněli vyměnit. V moderním systému přitom vypadají jako pěst na oko. S tím by si měl poradit prográmek Vize, který nahradí zastaralé ikony a animace přetrvávající ze starších Windows novými.

Vize běží v systémech Vista a Server 2008, od posledního vydání také experimentálně podporuje 64bitová Windows. Instalaci tohoto programu byste ale nejprve měli zvážit - odinstalace totiž nemusí proběhnout zcela bezproblémově.

Miranda IM 0.9 Alpha Build #1 CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

Oblíbený multiprotokolový kecálek Miranda postupuje do další fáze vývoje. Počínaje verzí 0.9 již nebude problém stáhnout si nativní 64bitovou variantu programu. Autoři zároveň přesedlali na balení aplikace do archívu 7-Zip namísto klasického ZIPu. Objem dat totiž roste a 7-Zip nabízí lepší kompresní poměr. Poslední novinku tohoto vydání představuje přenos souborů, který konečně kompletně podporuje Unicode. Při posílání souborů byste tedy neměli narazit na problém s méně obvyklými znaky.

Vyšla i opravná Miranda IM 0.8.3 reprezentující stabilní vývojovou větev. Tu také doporučujeme nasadit do ostrého provozu.

Google Chrome 3.0.195.4 Beta CZ/EN - Oficiální stránka

Na vzhledu záleží, což si Google uvědomuje a v nejnovější betaverzi svého prohlížeče Chrome zavádí možnost skinování. Nejde však o kompletní přeměnu (včetně tlačítek a dalších věcí), pouze se vymění některá pozadí po vzoru Personas pro Firefox. Z galerie si prozatím můžete vybrat z 29 vzhledů, použitelný bohužel zdaleka není každý. Práce však pokročily i jinde a mezi plody úsilí vývojářů patří také vylepšený adresní a vyhledávací řádek.

Stránka v nově otevřeném panelu taktéž doznala úprav, uživatel si ji může přizpůsobit podle svého. Ocenění si Google zaslouží také za postupné přidávání funkcí HTML5 pro bohatší zážitek na webu. Aby toho nebylo málo, nové Chrome zrychlilo až o 30 % oproti předchozím verzím.

XPY 1.0.0 Beta 4 CZ - Oficiální stránka

Některá výchozí nastavení systému Windows XP nejsou zcela ideální. Proto se Jan Sott rozhodl vytvořit jednoduchý nástroj, který se svou účinností nemine. XPY si klade za cíl zvýšit výkon vypnutím zbytečných funkcí a služeb, zlepšit bezpečnost a zajistit větší soukromí pro uživatele. Mimo jiné tím, že dokáže zakázat komunikaci se servery Microsoftu. Bez vašeho vědomí tedy nebudou nikam odesílána žádná data.

XPY v omezené míře běží ve Windows Vista a 7, nicméně pro tyto systémy autor doporučuje použít sesterskou utilitku Vispa. V posledním vydání byla přidána podpora pro 64bitový registr, přibyla také oprava získávání názvů uživatelských účtů ve Vistě a v 7.

Unstoppable Copier 4.2 EN - Oficiální stránka

Data z poškozených disků, jak pevných, tak optických, nemusí být nenávratně ztracena. S obnovou rád pomůže prográmek Unstoppable Copier. Pokusí se prokousat špatnými sektory a i kdyby některé části nešly přečíst, většinou nakonec složí dohromady použitelný soubor. Program můžete také použít pro denní zálohu. Uživatelské prostředí by mohlo být přívětivější, zato potěší alespoň oficiální podpora Windows 7.

MMF24

NetLimiter 2 Monitor CZ - Oficiální stránka

Pakliže mezi vaše časté kratochvíle patří sledování nejrůznějších statistik, určitě vás budou zajímat údaje o množství přenesených dat z/do internetu. K monitorování použijte například NetLimiter 2 Monitor. Jeho freewarová verze je bohužel značně osekaná, takže vám statistiky nepřevede do podoby grafů. Na druhou stranu oceňuji existenci nativní 64bitové verze programu.

Další novinky, které byste neměli minout: