Hlavní navigace

Novinky: Windows Live Essentials, Skype a další

10. 1. 2009

Sdílet

 Autor: Redakce

Windows Live Essentials 2009 CZ - Oficiální stránka

A je to tu! Microsoft vypustil na svět sadu aplikací Live ve verzi 2009, které se mají doplňovat s webovými službami. Nejznámější aplikací bude určitě Windows Live Messenger, komfortní kecálek přetékající funkcemi. Nová verze nebojácně překročila svůj vlastní stín a posunula některé standardy zase o kousek dále. Po messengeru logicky následuje poštovní klient, Windows Live Mail - jakýsi duchovní nástupce jednoduchého Outlook Expressu.

Přispívání na blog usnadní editor Windows Live Writer, Fotogalerie pro změnu úpravu a odesílání fotografií do webové galerie. Movie Maker slouží k tomu samému, jen místo fotek zpracovává video. A bohužel si jej, jako jediný program z celé sady, ve Windows XP moc neužijete, k tomu budete potřebovat Windows Vista nebo připravovaná Windows 7. Domnívám se, že nemá cenu se o všech těch povedených programech moc rozepisovat, raději vás odkážu na naše články, kde jsme se již tématu "Live" značně věnovali, viz níže.

Recenze
: Novinky ve Windows Live Wave 3
Návod
: Windows Live Messenger 2009: jak na něj?
Čtěte také: Windows Live 3 jde do finále: novinky na webu

Visions 1.0.1.1613 EN - Oficiální stránka

Jak by mohlo vypadat ovládání některých typů programů v budoucnosti nám dnes naznačují tvůrci Visions. Své fotografie si v něm totiž budete prohlížet ve třetí dimenzi. To se samozřejmě neobejde bez poměrně krvavých nároků na hardware (oficiální systémové požadavky někomu nemusí připadat nějak přehnané, na slabší sestavě ale tento program nepoběží zrovna jako namydlený blesk, přestože však bude i tak použitelný).

Visions vám možná občas připomene Picasu od Googlu, zejména ve způsobu upravování obrázků. Co ale Picasa nedokáže, je porovnání a prohlížení obsahu dvou složek zároveň. Velmi také potěší tvorba tištěných fotoalb, kalendářů, pohlednic a vizitek podle šablon. Nakonec své obrázky ještě můžete nahrát na Flickr a sdílet je tak se svými přáteli. Další funkce naleznete až v placené verzi.

SUPER © 2009 Build 35 CZ - Oficiální stránka - Zrcadlo

Pokud bych nějaký konvertor označil za maximálně komplexní, byl by to právě SUPER. Takový název vás sice nejspíš přivede k myšlence, že si snad autor chce z někoho vystřelit, opak je ale pravdou. SUPER skutečně dělá svému jménu čest - nebojí se převodu širokého spektra audio/video formátů (nová verze jich také pár přidala). To by samo o sobě program nezařazovalo do vyšší kategorie.

Mnoho různých filtrů samozřejmě nabízí detailní nastavení. Jestliže se v něm moc přehrabovat nechcete, můžete si vybrat z několika přednastavených typů konverzí. Ve výběru předvoleb nechybí ani přenosné konzole Nintendo DS a Sony PSP, přehrávače Microsoft Zune a Apple iPod (iPhone také), dostalo se i na profil pro vytvoření filmového DVD. Snadno tak pro své kapesní (nebo jiné) zařízení vytvoříte video na míru, aniž byste museli strávit několik hodin nad složitými návody.

Sekundárně SUPER video přehrává, a to platí i pro streamovaný zvukový či video obsah z internetu. Ten navíc zvládne i uložit. Ve výčtu funkcí by se ještě dalo pokračovat, což napovídá o velmi slušně vybaveném programu, který si navíc stáhnete zdarma. Jediné, co by se mu dalo vytknout je na dnešní poměry hodně nevzhledné a zastaralé uživatelské prostředí. Ještě hůře vypadají stránky - najít odkaz na stažení znamená strávit půlhodinu hledáním, zkuste tedy raději stáhnout SUPER ze zrcadla.

Mohlo by vás zajímat
: Bezproblémové přehrávání videa ve Windows

GPU-Z 0.3.1 EN - Oficiální stránka

Nástroj CPU-Z jistě znáte, také jsme o něm nedávno psali. Jeho mladšího kolegu s podobným názvem, GPU-Z, však má na svědomí úplně jiný vývojářský tým. Tento jednoduchý nástroj vám umožní nahlédnout pod povrch vaší grafické karty. Z různých technických údajů mimo jiné vyčtete aktuální teplotu čipu a rychlost otáčení větráčků. Nová verze opravuje pád ve Windows 2000, přidává podporu nových grafik od Nvidie a zlepšuje chování programu.

Skype 4 Beta 3 Hotfix CZ - Oficiální stránka

Čtvrtá generace Skypu, často využívaného programu na telefonování přes internet, se zatím vyvíjí zajímavým směrem a finální vydání se kvapem blíží. Třetí betaverze se v prosinci představila v nové grafice, kterou lze (pro někoho naštěstí) vypnout, stejně tak jde vypnout hlavní novinka blížícího se Skypu - "celoobrazovkový režim". Díky němu máte po ruce kromě seznamu kontaktů i informace o vašich přátelích a hlavně místo vyhrazené pro textové zprávy, nebo pro videohovory.

Počínaje touto vylepšenou betou bude Skype používat zcela nové (a podle všeho velmi kvalitní) kodeky, díky nimž by se měla zlepšit kvalita hovorů společně se snížením nároků na připojení. Dále také došlo na vylepšení chatu, možnost vypnout uPnP a Nat-PMP (po tom volalo mnoho pokročilejších uživatelů) a na pár oprav.

Čtěte takéSkype, Messenger, ICQ, Google Talk: srovnání kecálků

K-MeleonCCF ME 0.09 EN - Oficiální stránka

Většina internetových prohlížečů se snaží získat srdce uživatelů co největším množstvím funkcí. K-MeleonCCF ME však míří opačným směrem. Odnož prohlížeče K-Meleon je ještě menší a rychlejší a pochopitelně o pár funkcí lehčí. Na každodenní použití na svém PC byste jej zvolili těžko, velmi se naopak hodí - jakožto portable aplikace - pro použití na flash disku.

Na rozdíl od svého většího příbuzného již používá nové vykreslovací jádro Gecko 1.9.1, které poslouží jako základ pro Firefox 3.1. Pro snadné prohlížení tvůrce do programu zakomponoval gesta myší, rychlý přístup (tedy několik okének se zvolenými stránkami, obvykle se otevírají v prázdných oknech) nebo také plugin pro blokování reklamy. Seznam změn se dále jenom hemží různými opravami. Dejte tomuto prohlížeči šanci, určitě si ji zaslouží.

KL24

Desk Drive 1.7 EN - Oficiální stránka

Vypnuli jste ve Windows nabídku "Přehrát automaticky", která vám vždy při vložení výměnného média (CD, DVD, flash disk, ...) nabídne několik vybraných akcí? A nebaví vás k vašim mechanikám pokaždé přistupovat přes Tento počítač? Desk Drive elegantně zabíjí několik much (či spíš mušek) jednou ranou. Na pracovní ploše vám vytvoří zástupce vloženého média, dokonce si i zapamatuje jeho umístění. Pokud v mechanice nic mít nebudete, ikona z plochy prostě zmizí, takže nebude překážet. Libovolně se pak mohou zobrazovat také pevné disky a síťové adresáře. V nové verzi v názvu zástupce najdete informace o celkové velikosti a volném místu. Pro svůj běh Desk Drive potřebuje mít nainstalován .NET Framework 2.0.