Hlavní navigace

Novinky: XnView 2.0, SmartDeblur 2.0 beta, Winamp 5.7 beta a další

12. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

XnView 2.0 CZOficiální stránka

Že se správce obrázků nemůže pyšnit superlativy jako legendární? XnView nicméně podobného titulu v očích věrných uživatelů jistě dosáhl. Stálice na poli editace a prohlížení snímků to po letech konečně dotáhla do verze 2.0. Nízké číslo sice naznačuje, že jde o mladou aplikaci, její kořeny však sahají až do minulého milénia. Nové vydání oslavuje tím, že ke stávajícím oblečkům přidává jeden ve stylu Metra. Styl ikonek naneštěstí nekoresponduje se zbytkem prostředí, takže se zřejmě rozhodnete pro jiný vzhled.

Vývojáři dále opravili spoustu drobností jako zobrazení formátu PDF. Zlepšili i podporu Windows 8. Zásadní inovace a novinky tentokrát chybí. Co ale zlepšovat na prohlížeči, který je podle některých dokonalý? Stahovat můžete i přenosnou edici, kdybyste neradi instalovali.

XnView 2.0

SmartDeblur 2.0 beta ENOficiální stránka

Máte rozmazanou fotografii a jste smutní z toho, že na ní není nic moc poznat? Ještě není všechno ztraceno, SmartDeblur se ukázal jako docela schopný nástroj, který udělá, co jen v takových případech lze. S rozostřenou fotografií dokáže udělat skoro zázraky. Nepomůže sice v každé situaci, ale i u snímků, kde se pohybující se lidé proměnili v duchy, dokáže nepříjemné rozostření aspoň částečně eliminovat. Ať už se vám povedlo udělat rozmazaný obrázek jakýmkoli způsobem, zkuste jej prohnat aplikací SmartDeblur.

 

Sám zkusí rozpoznat typ rozostření a následně snímek spraví. Nepracuje právě nejrychleji. Čištění je poměrně dost náročné na výkon, proto si na výsledek nějakou tu vteřinku počkáte. Pro zvýšení slabého výkonu jsou snímky standardně zmenšovány na 1000 bodů na nejdelší straně. Hodnotu ale můžete změnit. Buď jak buď, po vás chce v podstatě jen abyste klepli na tlačítko Analyze Blur.

SmartDeblur 2.0 beta

Mozilla Firefox 21 beta CZOficiální stránka

Nedávno byla dvacáté řadě prohlížeče odebrána cedulka s nápisem beta, čímž povýšila na stabilní vydání. Do fáze beta se místo ní propracoval Firefox 21. Těžko můžete čekat tak zásadní vylepšení, jako přinesla jubilejní „dvacítka“. Vývojáři se tentokrát zaměřili na technologii Do Not Track. Konečně budete stránkám nejen sdělovat, že si nepřejete být sledováni, ale v případě zájmu vyjádříte také souhlas se sledováním. To bude užitečná zpětná vazba pro provozovatele webů a poskytovatele reklamy.

Příjemných vylepšení bude více. Firefox vám napoví, jak byste mohli zlepšit odezvu aplikace. Sledováno bude chování a rychlost běhu. Pokud s tím svolíte, budou posbíraná data posílána Mozille. Ta je bude vyhodnocovat a srovnávat s podobnými sestavami. Hlášení o zdraví aplikace bude dostupné mj. zadáním about:healthreport do adresního řádku, případně skrze hlavní nabídku.

Mozilla Firefox 21 beta

Winamp 5.7 beta 2 ENOficiální stránka

Pamatujete na časy, kdy byl hudební přehrávač pouze prostým hudebním přehrávačem? Kdoví, jak se loajální fanoušci kdysi veleúspěšného Winampu budou tváři, až uslyší, že stěžejní novinku v připravované řadě 5.7 představuje Cloud, v plném znění Winamp Cloud. Pokud jste si na toto slovo vybudovali alergickou reakci, snad své negativní stanovisko ještě přehodnotíte. Myšlenka totiž není špatná, autoři se vám pouze snaží zprostředkovat poslech hudby na různých zařízeních. Winamp pracuje na každém počítači s Windows a v mobilním Androidu.

Cloudové úložiště neotevřelo brány všem, v současnosti se do něj dostanete jedině na pozvánku. Ke svému účtu se nově můžete přihlásit rovněž pomocí Facebooku. Jinak Winamp přináší především řadu oprav a zlepšení, mj. lépe fungující asociaci se soubory ve Windows 8 nebo kompatibilitu se sestavami s více monitory a Windows 8.

Winamp 5.7 beta 2

Classic Shell 3.6.6 ENOficiální stránka

Soubor vylepšení, která si pamatujeme z dřívějších verzí Windows, jistě dobře znáte. Classic Shell vrací do hry některé funkce, jimž Microsoft nedal šanci. Obvykle z dobrého důvodu, protože většině uživatelů např. připadá klasická nabídka Start méně pohodlná než její mladší sestra. Přesto menší skupinu uživatelů návrat ke kořenům potěší. Ve Windows 8 navíc právě tito uživatelé skrze Classic Shell dostávající zpátky tlačítko a nabídku Start.

Od posledního vydání můžete vypínat průhlednost hlavního panelu. Ten ve Windows 8 ve výchozím stavu vypadá malinko zvláštně, protože okna v kontrastu s ním na hrátky s průhledností nepřistupují. Vývojáři se rovněž připravují na nástup nových Windows, proto již v tuto chvíli představují úpravy pro zajištění lepší kompatibility. Jinak opravili pár chyb. V jedné z minulých verzí vyřešili nepříjemné zamrzání při klepnutí na tlačítko pro vyvolání Startu.

Classic Shell 3.6.6
Pamatujete tento dialog? Můžete jej mít zpátky| Foto: www.classicshell.net

KMPlayer 3.6 CZOficiální stránka

Jeden z nejpopulárnějších přehrávačů pochází z Koree, a i když ho dávno nelaskají původní tvůrci, jejich dědictví se docela úspěšně rozšiřuje do několika směrů. Funkce Plus vám pomůže se správou obsahu v počítači. Z každého stroje dělá pěkně vypadající multimediální centrum. Jednou ze specialitek z hlediska samotného přehrávání je pak podpora třetího rozměru. Autoři se snaží prodávat uživatelům obsah a hledají jiné způsoby, jak vydělat. Chystají rovněž funkci názvem Cloud. Shodou okolností se stejně jmenuje novinka ve výše uvedeném Winampu.

KL24

KMPlayer nebude hostovat veškerý multimediální obsah na serveru, avšak v budoucnu vám umožní synchronizovat položky, které jste si v knihovně ručně upravili. Jak to bude fungovat, teprve uvidíme. Verze 3.6 zlepšuje rychlost posouvání po časové ose při přehrávání souborů ve formátech MKV, MP4 a FLV. Staronová funkce vám pomůže upravit časování titulků tak, aby odpovídalo obrazu a stopě. Jiná novinka zobrazí náhled při přesouvání se po časové ose.

KMPlayer 3.6

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?