Hlavní navigace

Novinky z Blue podruhé: nové vypínání nebo ukázka správce souborů

26. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pár dní uniklé testovací sestavení Windows Blue má stále co nabídnout. První várka informací samozřejmě nebude poslední, neboť nadále vyplouvají na povrch další skutečnosti o připravovaném operačním systému, jak jej komunita zkoumá více a více do hloubky.

První část: Windows Blue unikla. Čekejte více personalizace a malé dlaždice

Přehled edic

Nitro Windows Blue obsahuje informace o tom, s jakými edicemi Microsoft počítá. Ačkoli následující seznam nemusí být stoprocentně relevantní, až přijde na velké finále, jež se má odehrát někdy ve druhé polovině roku, v potaz jej brát musíme. Překvapivé zjištění se ale nekoná, Microsoft bude postupovat po stejné cestě, jakou si vyšlapal s Windows 8. Na trhu by se každopádně podle obsaženého seznamu měly objevit tyto edice:

  • Windows RT Blue
  • Windows Blue Personal
  • Windows Blue Professional
  • Windows Blue Standard Server
  • Windows Blue Enterprise Server
  • Windows Blue Datacenter Server
  • Windows Blue Web Server

Pro běžné uživatele se tím pádem zřejmě nic nezmění. Microsoft vyprodukuje opět edici systému pro procesory ARM, která ponese název RT. Ačkoli je to logické, slyšíme o tom vůbec poprvé. Značka Windows RT se tedy nejspíš v nejbližší době z trhu neztratí. Počítače založené na platformě x86 bude naproti tomu možné opět osadit Windows v základní verzi, případně ve dražší a vybavenější edici Professional.

 

S Osmičkami se na trhu objevila základní edice Windows 8, pro lepší přehled někdy též označovaná jako Windows 8 Core. K mání jsou rovněž vybavenější Windows 8 Pro, jež oslovují zejména náročné uživatele. Doma si za normálních okolností vystačíte se základními Osmičkami. Zjednodušení marketingového guláše a odbourání zbytečně vysokého poštu edic jsme vnímali opravdu pozitivně a jsme rádi, že se nic měnit nebude.

Prozatím nevíme, jak to bude s názvy na krabicích. V první řadě si nejsme stoprocentně jistí tím, zda produkt stále ponese název Windows 8, ačkoli je to velmi pravděpodobné. Pokud ano, budou jednotlivé edice tím spíš označeny zřejmě stejně jako dosud. Windows Blue Personal byste pak identifikovali podle toho, že by na krabici nebylo žádné dodatečné označení, jen velký nápis Windows 8.

Tip: Windows Blue a procesory Intel Haswell slibují vysokou výdrž

Seznam ale obsahuje dva produkty, která již na tomto světě nenachází. Edice Enterprise a Web byly z produktové řady Windows Server 2012 vyškrtnuty. Nahradily je Essentials a Foundation. Potvrzuje se tím, že o zapsané názvy v uniklém sestavení Blue příliš nejde. Jména pouze symbolizují produkty, nikoli detaily v podobně konečných názvů.

Windows 9 už za rok?

Podle serveru MSFTKitchen se v sestavení nachází rovněž tyto zmínky o Windows Blue:

  • WinBlue Intermediate
  • WinBlue
  • Post WinBlue

První se týká Windows před vydáním Blue, druhá označuje Windows Blue ve verzi RTM a poslední jejich nástupce. A můžeme jen spekulovat, zda jím budou rovnou Windows 9. Tomu by nahrávaly nedávné zvěsti o tom, že „Devítky“ obsadí trh v listopadu 2014. Jistě ale víme jen to, že se s nějakými novými Windows setkáme každý rok, ať už půjde o plnohodnotného nástupce stávající řady (Windows 9), nebo spíše jen o lehké vylepšení (Windows Blue).

Ale netěšme se předčasně, že za rok budeme na své počítače instalovat Windows 9. Pouze divoce spekulujeme.

Dotekový správce souborů odhalen

Není třeba rozpitvávat, že byla odhalena pracovní podoba souborového správce pro Metro. V pondělí jsme jen tušili, že Microsoft na náhražce Průzkumníka pro dotekové prostředí pracuje, teď se ovšem sami můžete stát svědky zrodu aplikace. Prozatím se nejedná o nejhezčí produkt, jaký kdy z redmondských dílen vzešel, ale to přisuzujeme především rané fázi vývoje. Na správu dat ale budeme nejspíš raději nadále používat Průzkumníka, eventuálně jeho náhražky od třetích stran.

Nic jiného než pár základních operací aplikace pravděpodobně ani umět nemá. Přesto se musí naučit tolik, aby ji lidé postupně přijali jako alternativu k Průzkumníku. Tehdy bude Microsoft moci zapomenout na desktop.

Chystaný dotekový správce souborů
Chystaný dotekový správce souborů | Foto: @windows4live

Multitasking při nižším rozlišení

Následující odhalení je jiné povahy. Microsoft určil jisté požadavky na hardware, abyste mohli Windows provozovat. Pro Metro pak platí ještě jiné restrikce. Když spadnete pod rozlišení obrazovky 1024×768 bodů, které by ovšem v dnešní době používal zřejmě jen úplný šílenec, nepůjdou vám dotekové aplikace spustit. Jiné pravidlo odemyká multitasking, kdy vedle sebe můžete ve Windows 8 provozovat dvě aplikace současně. (Blue povolí až čtyři.)

Za minimální hranici bylo určeno hojně využívané rozlišení 1366×768 bodů. To ale s Windows Blue přestává platit. Počínaje touto verzí systému, budete moci dlaždicové aplikace vedle sebe provozovat i při nižším rozlišením. Vaše obrazovka přirozeně musí mít rozlišení aspoň zmíněných 1024×768 bodů.

Automatické aktualizování aplikací

Kritizovali jsme Microsoft za to, že ačkoli v systému zautomatizoval zálohu nastavení a stahování a instalaci aktualizací, aplikace se z nepochopitelného důvodu samy na novější verzi povýšit nedovedou. Další z drobných chyb, které zatěžují Windows 8, bude vyřešena. Blue budou obsahovat předvolbu, díky němuž automatické instalování nových verzí prográmků buď povolíte, nebo zatrhnete.

Konečně se nebudete muset starat o aktualizování aplikací
Konečně se nebudete muset starat o aktualizování aplikací | Foto: @windows4live

Nový způsob vypínání

Ačkoli se tlačítko pro vypnutí, dostupné v nabídce Start ještě ve Windows 7, nevrátí, a budeme proto muset počítač vypínat pomocí nešikovně umístěné nabídky v Šému, Blue se zřejmě pokusí o něco nového. Tedy, vlastně už zase si budete říkat, že tohle jste už někde viděli. A znovu se jedná o funkci z Windows Phone. Kdybyste se smartphony s mobilními dlaždicemi do styku nepřišli, vězte, že po podržení vypínacího tlačítka půlku obrazovky zaplní zamykací obrazovka.

Tažením nahoru akci zrušíte, směrem dolů ale docílíte vypnutí telefonu. Stejný mechanismus, vhodný pro dotekové obrazovky, obsahuje rovněž nehotové sestavení Windows Blue. Prozatím není aktivovaný, proto si nemůžeme být jistí tom, zda se ho dočkáme ve finále. Zaměření na tablety a jiná zařízení s dotekovými displeji ale napovídá, že se Microsoft přinejmenším pokusí tento styl vypínání odladit a předvést široké veřejnosti. Prozatím lze popisovaného vypnutí počítače prý docílit spuštěním souboru SlideToShutdown.exe, jenž se nachází ve známé složce System32.

Vypínání jako vystřižené z Windows Phone
Vypínání jako vystřižené z Windows Phone | Foto: WinBeta

Obnovení z bitové kopie systému se pohřešuje

Spoléhá se Microsoft při selhání systému více na mechanismy nově uvedené ve Windows 8? Jak jistě víte, v Osmičkách můžete využít částečného obnovení počítače, případně systém kompletně přeinstalovat, takže po stávajícím dějství nezůstanou na disku žádné stopy. Obě možnosti můžete vyvolat rovnou z nastavení, kde k nim má přístup každý uživatel. I méně zdatný jedinec díky tomu zvládne zprovoznit špatně fungující zanesenou instalaci operačního systému.

Nabídka ve Windows 8
Nabídka ve Windows 8

Redaktoři serveru Neowin si všimli, že se z nabídky pro opravu systému ztratila jedna položka. Chybí v ní obnovení z bitové kopie systému, nahradila ho oprava Windows při nefunkčním spuštění. Zas a znovu můžeme spekulovat, zda se změna dožije finále. Pro někoho ale bude chybějící možnost znepokojující. Je ale možné, že se pouze někam přestěhovala. Snad ji zájemci budou moci využívat i nadále, bez nutnosti pracovat s příkazovým řádkem.

Nabídka ve Windows Blue
Nabídka ve Windows Blue| Foto: WinBeta

Aktivní ochrana proti sledování v IE11

Vývoj webových prohlížečů se v současnosti vyznačuje krátkým cyklem. Microsoft nikdy nebude moci soupeřit s Googlem a Mozillou, kteří vydávají nové verze agresivně každých šest týdnů, avšak i on zrychluje. Internet Explorer 10 byl dokončen společně s Windows 8, již v letošním roce ale spatříme jeho nástupce. O jedenácté řadě jsme se prozatím dozvěděli to, že bude umět synchronizovat otevřené stránky.

Správce stahování nabízí vše důležité
Správce stahování nabízí vše důležité| Foto: WinBeta

Již nyní ale nabízí novinek více, byť se nejedná o nic převratného. Microsoft přidal do dlaždicové edice prohlížeče docela schopného správce stahování, prohlédnout si jej můžete na snímku níže. K tomu vám nastavení umožní zapnout ochranu proti sledování.

Zatímco dosud firma bojovala se sledováním uživatelů na internetu pasivní cestou, tedy pomocí standardu Do Not Track, tentokrát vyvolává válku regulérním nástrojem, který zabrání načítání obsahu, jenž souvisí se sledováním. Blíží se konec zaznamenávání pohybu uživatelů při surfování?

CS24

Ochrana proti sledování v Internet Exploreru 11
Ochrana proti sledování v Internet Exploreru 11 | Foto: WinBeta

Zdroj: ZDNet | MSFTKitchen | McAkins Online
Neowin 1 | 2
@windows4live 1 | 2
WinBeta 1 | 2