Hlavní navigace

Nový 12" MacBook bude menší než 11" Air, ale přijde o téměř všechny konektory

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už rok se šušká o tom, že Apple uvede nový 12" MacBook Air, který by měl být hodně jiný. Jak? To naznačuje magazín 9to5mac, jehož redaktoři mluvili s několika lidmi v Applu a na základě jejich poznatků z vývoje prototypů nakreslili možnou podobu nového Airu.

Takhle by mohl vypadat nový 12

Ten si v profilu zachová tradiční kapkovitý tvar, takže se bude směrem od kloubu zužovat. Celkově by měl být tenčí než 11" model, dokonce bude i užší a jen nepatrně vyšší. Kompletně redesignované tělo tak přinese mnohem tenčí rámečky okolo displeje, velkých změn se prý dočká i část s klávesnicí.

Samotné klávesy zasahují od kraje ke kraji a Apple prý zmenší mezery mezi jednotlivými tlačítky. Nad klávesami bude čtveřice reproduktorů, skrz stejné průduchy bude Air také chlazený. Pod klávesnicí je nachází větší trackpad, který na výšku vyplňuje celý prostor mezi spodním okrajem a mezerníkem. Kvůli ztenčování ale přijde o funkci klikání.

Takhle by mohl vypadat nový 12

Dietou prošly i boky. Zmizela čtečka karet, napájení konektor Magsafe, USB i Thunderbolt. Nalevo bude jediný maličký USB Type-C (ano, ten oboustranný), na pravé boku pak výstup na sluchátka.

 

9to5mac vůbec nezmiňuje hardwarové detaily. Od nových Airů jsme konečně čekali rozlišení Retina, ale to zdroje zatím nepotvrdily. Osobně bych si tipl, že ještě tenčí Air poběží na nových procesorech Core M, které jsou sice ještě pomalejší než ty v současných Airech, ale jsou úspornější a mohou být pasivně chlazené.

Nedokážu si představit, že by Apple do stejných děr nad klávesnicí pouštěl zvuk z reproduktorů i výdechy ventilátoru. Velkou neznámou bude céčkové USB. Standard je zpětně kompatibilní a připravený i na nové využití. Jeden konektor může sloužit k napájení notebooku, pro periferie i externí monitor. Jediná díra by ale znamenala, že Apple musí přijít i s dokovací stanicí.

Na druhou stranu, snadno odpojitelný Magsafe má svoje kouzlo i opodstatnění. Při zakopnutí o nabíječku (Komu se to ještě nestalo?) vám MacBook nespadne na zem, ale kabel se prostě odpojí. Vetchý USB konektor tak hrubé zacházení nemusí ustát.

CS24

Je tedy otázkou, kam Apple míří. Dvanáctka klidně může být supermobilním pracovním nástrojem pro profíky, takže se bude hodit i dokovačka a vyšší rozlišení. Stejně tak to ale může být osekaný lidový model se současným displejem, nižším výkonem (Pentium nebo Celeron řady Broadwell) a omezenou rozšiřitelností. Nebo prostě popisované prototypy měly ještě hodně daleko k finální verzi. Více nejspíš budeme vědět v červnu na WWDC.

Zdroj: 9to5mac