Hlavní navigace

Nový Acer TravelMate TLX: více portů a pořádná dokina

11. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Acer v průběhu června uvede na trh nové modely TravelMate TimelineX určené pro profesionální uživatele. Oproti předchozí generaci zcela zmizí 11,6" a 13,3" model, TM bude dostupný pouze jako čtrnáctka nebo patnáctka, oba modely s rozlišením 1 366 × 768 bodů. Jediný rozdíl mezi nimi bude přítomnost numerického bloku u patnáctipalcového modelu.

Tato redukce mne poněkud zamrzela, protože sám používám 11,6" a 13,3" modely starší generace. Jedenáctku mám jako "terénní" notebook díky její velikosti a hmotnosti, třináctka s diskem SSD pak stojí převážně v kanceláři připojená přes replikátor k velkému monitoru. Oproti větším modelům oceňuji její velikost, protože nezabírá tolik místa na stole.

Písečný most to jistí

Hlavními novinkami nové generace je platforma Sandy Bridge, která je o poznání úspornější než starší modely Core iX, mobilní grafika Nvidia GeForce GT 540 s technologií Optimus (přepínání za běhu) a také zcela nové dokovací stanice. Starší modely sice také umí přepínat grafiku, ale šlo o technologii Hybrid - přepínání je trvalé, nikoliv dynamické. Navíc byla k dispozici pouze Nvidia GF 310M, což je skutečně slabota a je to grafika jen o něco lepší než dnešní Intel HD 3000.

Důležitou inovací je rovněž přítomnost konektoru HDMI, který dříve zcela chyběl. Na noteboocích nebyl žádný digitální výstup, jen VGA; digitál byl dostupný pouze na replikátoru portů. Navíc pokud jste chtěli využít digitál z replikátoru, museli jste přepnout na Nvidii, což zvyšovalo spotřebu notebooku a také jeho zahřívání. Pro kancelář by přitom integrovaná grafika bez problému postačovala. 

TLX

Nové TravelMaty jsou také vybaveny slotem na Express Card, v nichž můžete mít například 3D modem nebo jiné rozšiřující zařízení; opět novinka. Patnáctka má navíc 4 konektory USB, z nichž jeden je kombinován s eSATA a jeden je standardu USB 3.0. Právě tyto konektory a sloty mohou být důvodem, proč Acer upustil od menších modelů. Tím druhým, který zmiňuje samotný výrobce, je nedostatek zájmu o menší modely. Dobrou zprávou je také použití 7 200ot. disků, případně SSD).

Téměř dokonalá dokina

Asi nejvíc ale kancelářské uživatele potěší nová dokovací stanice ProDock. Tentokrát jde o skutečnou "dokinu", nikoliv jen o replikátor portů, který se připojí pomocí kabelu do speciálního konektoru na boku. Nyní jde o "destičku", na kterou po příchodu do práce normálně nacvaknete strojovnu a pracujete. Výhodou je možnost instalovat více konektorů, nevýhodou pak snížená mobilita; starý replikátor jste mohli klidně sbalit na cestu i s notebookem.

ProDock

Hlavní výhodou novinky je možnost připojení až čtyř monitorů současně, tedy alespoň to tvrdí Acer. Na dokovací stanici je VGA, HDMI, DisplayPort i DVI. Nechybí ethernet, čtyři konektory USB 3.0 a audio vstupy a výstupy. Zajímavá je také možnost vyjmout mechaniku a instalovat druhou baterii, což by mělo prodloužit výdrž o hezkých pár hodin; přitom už základní výdrž má činit osm hodin a tento údaj není, jak jsme se přesvědčili u testu modelu Aspire TLX 5830TG nereálný, naopak. Sedm, osm hodin nenáročné práce zvládne notebook bez problému.

Čtrnáctka je jasná volba

Nové TravelMaty jsou tedy jednoznačně pokrokem kupředu, a to i přes poměrně diskutabilní krok odstranění menších modelů. Přece jen bych předpokládal, že profesionální notebooky kupují především ti, kdo potřebují cestovat a pro které je mobilita hlavním důvodem, proč si pořídit notebook. A protože ani 15,6" model nemá větší rozlišení než HD ready, neexistuje vlastně - kromě numerického bloku - důvod, proč si jej pořizovat. Když máte dokovací stanici, je v podstatě jedno, jak velký je notebook samotný. A v terénu je patnáctka přece jen nepraktická.

TLX

KL24

V prodeji budou zpočátku tyto modely (ceny jsou koncové doporučené):

  • TM8473TG se 14" displejem za 18 490 Kč; výbava: Intel Core i5 2410M (2,3 GHz); 4 GB DDR3; HDD 500 GB (7 200 ot.);
  • TM8573TG s 15,6" displejem za 18 490 Kč; výbava: Intel Core i5 2410M (2,3 GHz); 4 GB DDR3; HDD 500 GB SATA (7 200 ot.);
  • TM8573TG s 15,6" displejem za 28 490 Kč; výbava: Intel Core i7 2620M (2,7 GHz); 8 GB DDR3; SSD 120GB.

Všechny modely jsou vybaveny Windows 7 Professional 64 bit, mechanikou DVD, grafikou Intel HD 3000 + Nvidia GeForce GT 540M, matným displejem s rozlišením 1 366 × 768 px, čtečkou paměťových karet, Wi-Fi 802.11b/g/Draft-N, Bluetooth, gigabit LAN, 1,3Mpx kamerou, snímačem otisků prstů,   šestičlánkovou baterií s kapacitou 66 WH, apod.

Byl pro vás článek přínosný?