Hlavní navigace

Nový Google+ 2.6 pro Android: Google se nepoučil z chyb na iPhonu

25. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma týdny Google zaexperimentoval a vydal kompletně redesignovaný klient své sociální sítě Google+ pro iOS. Moc chvály od nás Google nezískal, nová podoba streamu s příspěvky, tedy hlavní obrazovka se příliš nepovedla. Včera vyšla verze i pro domácí Android a k předchozím výtkám máme i pár nových. Jednu přesto opravila, bez problémů zobrazuje komentáře lidí, v jejichž jménu je písmo „š“.

Hlavní problém opět tkví v onom proklatém streamu. Změť za sebou naházených fotografií, v nichž se nachází špatně kontrastní text. Pokud by Google+ byla ryze obrázková síť, nikdo by asi neprotestoval. Jenže stále převažují textové příspěvky a z nich na hlavní stránce vidíme jen kousek a ještě schovaný v obrázku.

Navíc je ten obrázek často hodně ošklivý, protože Google+ se nebojí za pozadí použít miniaturu s nízkým rozlišením – po jejím roztažení vypadá stream opravdu děsivě. Jak včera poznamenal +Jakub Čížek, nový Google+ vypadá hezky jen na prezentačních screenshotech, nebo pokud do něj vkládáte fotky pořízené v noci a bez blesku.

Google+ 2.6 pro Android

Google+ 2.6 pro Android, paráda, viďte?

Cokoliv světlého prakticky zneviditelní text, i když se to Google snaží hasit šedým přechodovým filtrem tak, aby bílý text nebyl na bílém pozadí. Jenže pokud někdo vloží obrázkem s nápisy a na ten se ještě vloží text příspěvku, už to nezachrání žádný filtr, leda tak blur (rozmazání).

 

Další postřehy:

  • Stále neexistuje verze pro tablet, pouze se roztáhne ta z mobilu. Na tabletu vypadá nové prostředí lépe, ale malé obrázky to nakonec zkazí.
  • Navíc se ztratila ikonka/počítadlo s notifikacemi (oznámením), s novými reakcemi se po vzoru iOS objeví červený puntík na levém horním tlačítku. Avšak pouze na tabletu, na telefonu Nexus S jsem si jej nikdy nevšiml.
  • Hlavní obrazovkou je Stream, nikoliv menu s odkazy na fotky, profil apod. Toto menu teď vyskakuje v plovoucím panelu po klepnutí na ikonku s domečkem. Příspěvky jsou pak stále vidět. Google ale nabídku zapomněl lokalizovat do češtiny.
  • Nově lze na editovat jak komentáře, tak i samotné příspěvky.
  • Pluskovat komentáře je snažší, tlačítko +1 jsou opravdu gigantická.
  • Z mobilu lze vytvořit Hangouts (setkání).
  • Fotky z galerií je možné stáhnout a použít jako tapetu.
  • Znovu sdílené příspěvky (reshare) vypadají nepřehledně.

Znovu je třeba zopakovat, že až na zpackaný stream je nová podoba subjektivně líbivější, prostředí svižnější. Jenže znáte to s tím řetězem a nejslabším článkem. A pokud stream neplní svou hlavní funkci, tedy přehledně zobrazit příspěvky, je to špatně. Včerejší reakce Čechů a Slováků na Google+ proto byly spíš negativní. Přitom v zahraničí si nový design pochvalovali už u iPhonu.

CS24

Fotogalerie z prostředí Google+ 2.6 pro Android

Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android Google+ 2.6 pro Android  

ki