Hlavní navigace

Nový Google Chrome 8: PDF přímo v prohlížeči

13. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv většina softwarových portálů podpořena bloggery a uživatelskou sférou teď v souvislosti s Googlem nediskutuje o ničem jiném než o Chrome OS a Chrome Web Store (informovali jsme zde), Google víceméně v tichosti vypustil do světa novou verzi svého webového prohlížeče nesoucí označení 8.0.552.215 (ke stažení najdete zde).


Bezpečnost především

Dle oficiálního vyjádření vývojářského týmu Googlu přináší více než 800 drobných oprav, jejichž implementace by měla přispět k zamezení potenciálních bezpečnostních hrozeb a zlepšit výkon a stabilitu prohlížeče. Chcete-li si všechny změny projít opravdu detailně, můžete navštívit Chromium Security Page (pozor, je nutné počítat s tím, že veškeré bezpečnostní hrozby budou z opatrnostních důvodů kompletně zveřejněny až v době, kdy většina uživatelů updatuje na nejnovější verzi).

Nové funkce? Jen jediná

V minulosti jsme byli zvyklí s každou další verzí prohlížeče očekávat řadu nově přidaných funkcí. Osmá verze Google Chrome je však výjimkou (nepočítáme samozřejmě bezpečnostní vylepšení a zvýšení rychlosti vykreslování) – naleznete zde totiž pouze jedinou funkční novinku. Jedná se o integrovaný PDF prohlížeč, díky němuž si soubory ve formátu PDF můžete zobrazit přímo v prohlížeči a nemusíte je stahovat na disk nebo otevírat v externím programu.

Dlužno říct, že záměr se vývojářům povedl, PDF soubory jsou načítány podobně rychle, jako kdyby šlo o standardní webové stránky. Veškeré prohlížené soubory jsou navíc shromažďovány v tzv. sandboxu, jsou tedy zcela izolovány a nemohou ohrozit bezpečnost nebo výkon ostatních částí systému. Na druhou stranu je však nutné poznamenat, že možnost prohlížet PDF přímo v prohlížeči už nějakou dobu nabízí prostřednictvím svých doplňků i aplikace Adobe Reader, nejde tedy o žádnou revoluční novinku.

Slibovaná integrace náhledu před tiskem, na kterou se spousta uživatelů těšila, se bohužel nekoná. Budeme si na ni tedy muset počkat do některé z dalších verzí.

Výhled do budoucnosti

Absence nových funkcí může být způsobena nutností provést změny, které nejsou na první pohled zřejmé. Na mysli tím mám především přípravu prohlížeče pro podporu produktů z již zmiňovaného Chrome Web Store.

CS24

Podle aktuálního oznámení vývojářů se v další verzi můžeme těšit zvýšení komfortu vyhledávání (implementace Google Instant do Omniboxu), taktéž Javascript bude prohlížeč schopen načítat dvakrát rychleji.

Google Chrome samotný dramaticky zvyšuje svou vlastní oblíbenost, pokud se podíváme na aktuální data podílů na trhu, zjistíme, že jenom za měsíc listopad utrhl z pomyslného koláče 5,6 procenta. V současné době tak Google Chrome používá téměř 10 % internetových uživatelů.