Hlavní navigace

Nový HTC One (M8) je rychlejší, hlasitější a má vylepšený foťák

25. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Své letošní top modely už na MWC představily společnosti Samsung i Sony. Jejich velký asijský konkurent HTC vytasil trumfy až o měsíc později, ale jeho nový One (M8, 2014) se paradoxně začne prodávat dříve než Galaxy S5 i Xperia Z2. Se svými hlavními rivaly má leccos společného. Stojí na stejných hardwarových základech, výrobce šel na jistotu s Full HD displejem místo QHD a hlavní zlepšováky přišly v místech, kde už byl HTC One silný i loni.

HTC One podruhé

Konkurenti zvětšovali displej z loňských pěti palců, HTC se na tuto metu dostává teprve letos. One má při této úhlopříčce stejné rozlišení 1080 × 1920 px. Takže bude hrubší, ale v praxi si toho nevšimnete. Znovu jej tvoří panel Super LCD3, ale tentokrát je překrytý novější generací ochranného skla Gorilla Glass.

Tělo je stále kovové, se zaoblenějšími rohy a rozměry o pár milimetrů na výšku i šířku převyšujícími loňský model. Displej je sice větší, ale má tenčí rámeček a už pod ním nejsou senzorová tlačítka. Ta nahrazují softwarová v Androidu.

HTC One M8
HTC One M8

Letošní One bude citelně rychlejší. HTC sáhlo po nejnovějším Snapdragon 801 se čtyřmi 2,5GHz jádry Krait 400 a rychlejší grafikou Adreno 330. Paměť zůstala „jen“ 2 GB a na poloviční hodnoty klesly kapacity úložišť, ale na druhou stranu přibyl slot pro microSD karty, jenž loňskému modelu tak chyběl.

Síťové výbavě není co vytknout. HTC One se už připojí i LTE cat. 4 s rychlostí až 150 Mb/s, nepohrdne ani všemi běžnými 2G a 3G sítěmi, Bluetooth je ve verzi 4.0 a Wi-Fi splňuje standard 802.11ac. Nikoho také nepřekvapí přítomnost NFC, GPS/Glonass ani infraportu pro ovládání domácích spotřebičů. Z nadstandardních snímačů musíme zmínit barometr a krokoměr.

Dva, pardon, tři foťáky

Nejkontroverznější loňskou novinkou byl fotoaparát. HTC se odvážně postavilo proti „megapixel war“ a telefon vybavilo snímačem s pouhými 4 Mpx, zato mnohem většími pixely, které zachytí více světla, což pomůže snímání za šera a lepšímu dynamickému rozsahu. Daní je menší prostor pro případný ořez obrázku. HTC ale nedostálo papírovým parametrům a zřejmě vinou softwarových nedostatků nebyly výsledné fotografie o tolik lepší než u konkurence.

Letošní model dostal stejný senzor o úhlopříčce 1/3" s rozlišením 4 Mpx a 2mikronovými pixely. Před ním se nachází i stejný objektiv o světelnosti f/2.0. Optická stabilizace už bohužel zmizela. Novinkou je ale druhý senzor. Není to RGB foťák, jako jsme si mysleli dříve, ale hloubkový snímač podobný tomu, který má Kinect. Rozpozná, jak jsou jednotlivé objekty daleko. To je klíčová funkce pro zpětné rozmazání pozadí a simulaci bokehu.

HTC One M8
HTC One M8 

U zrcadlovek s velkými snímači, světelnými objektivy nebo dlouhými ohnisky dojde k rozmazání přirozeně, ale pidisnímač v mobilu si musí poradit oklikou. Nokia to loni jako první vyřešila tím, že vyfotí dvě fotky s různým zaostřením a ty pak slepí dohromady. HTC stačí jedna fotka a informace, jak je která část daleko. Vzadu je navíc nový duální LED blesk podobný tomu z iPhonu 5S. Interiér ozáří přirozenějším světlem. Výrobce vylepšil také přední foťák. Má menší snímač, ale vyšší 5Mpx rozlišení. Jak přední, tak i zadní senzory umí točit video v rozlišení 1080p. Ten zadní slibuje i HDR a slowmotion.

HTC UFocus HTC UFocus
Díky hloubkovému snímači budou možné zaostřit objekt i po vyfocení

HTC hodně překopalo také fotoaplikaci určenou i pro pokročilé vyžadující manuální režim. Ti se teď rychle dostanou k nastavení teploty barev nebo citlivosti ISO a budou si moci ukládat vlastní předvolby. Nová je i galerie nebo funkce pro vyhledávání obličejů. Někoho vyfotíte a M8 prohledá galerii, jestli už toho člověka na fotce nemáte. Pokud ano, umí vytvořit zvláštní album. Videoeditor zase umí zpomalovat některé části, případně automaticky stříhat v rytmu hudby.

Zvuk ještě hlasitější

Jestli se loňskému modelu něco povedlo, tak to byly přední stereo reproduktory. Ty v letošním modelu prý budou minimálně stejně dobré, zato až o čtvrtinu hlasitější. HTC má dohodu s dalšími partnery vyrábějícími bezdrátové reproduktory, do nich teď bude možné poslat hudbu jednoduše gestem three-finger swipe (táhnutí třemi prsty do strany).

Akumulátor s kapacitou 2600 mAh ve srovnání s konkurencí neohromí, ale je o 300 mAh větší než u minulého modelu a telefon prý vydrží až o 40 % déle. A to se telefon naučil ještě extrémně úsporný režim, ve kterém vydrží na jedno nabití až 2 týdny, případně 15 hodin při 5% nabití. Ale nebudete moci dělat nic než psát SMS a volat.

 

Software

Uvnitř najdeme Android ve verzi 4.4.2 s nadstavbou Sense 6.0. Ta je teď přizpůsobitelná různými tématy a barvami. Systém se naučil i nová gesta. Dvojitým poklepání na vypnutém displeji zobrazíte hodiny. Foťák spustíte tak, že telefon otočíte na šířku a stisknete tlačítko hlasitosti.

KL24

Nová je i čtečka Blinkfeed. Ta má už přes 1000 obsahových partnerů, 5,7 milionu aktivních uživatelů, kteří přečetli už více než miliardu článků. Blinkfeed se otevře vývojářům, kteří budou moci dodávat další typy obsahu. Prvním bude Foursquare zasílající tipy na nejbližší restaurace. Dalším Fitbit, jenž zobrazí cíle a splněné pohybové aktivity.

Telefon bude ve stříbrné, šedé a zlaté variantě v prodeji už dnes, ale pouze omezeně v USA. Širší dostupnosti se dočkáme až koncem dubna. HTC One M8 přijde do více než 100 zemí a bude u 230+ operátorů. Cenu nedotovaného přístroje zatím neznáme.

Specifikace

  HTC One 2014 (M8) HTC One 2013 (M7)
displej 5,0", 1080 × 1920 px, SLCD3, 441 PPI, Gorilla Glass 3 4,7", 1080 × 1920 px, SLCD3, 468 PPI, Gorilla Glass 2
sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42, LTE GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42, LTE
konektivita microUSB, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS, 3,5mm jack, NFC, HDMI microUSB, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS, 3,5mm jack, NFC, HDMI
úložiště 16 GB/32 GB + microSD 32 GB/64 GB
RAM 2 GB 2 GB
SoC Snapdragon 801 (4× 2,3 GHz Krait, Adreno 330) Snapdragon 600 (4× 1,7 GHz Krait, Adreno 320)
fotoaparát CMOS 1/3", 4 Mpx, 2× LED, f/2.0, video 1080p; přední: 5 Mpx CMOS 1/3", 4 Mpx, LED, f/2.0, video 1080p; přední: 2,1 Mpx
akumulátor 2600 mAh 2300 mAh
rozměry 146,3 × 70,6 × 9,4 mm 137,4 × 68,2 × 9,3 mm
hmotnost 160 g 143 g

Byl pro vás článek přínosný?