Hlavní navigace

Nový SkyDrive chce smazat rozdíl mezi webem a desktopem. Zatím marně

15. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku srpna Microsoftu ukázal nový Outlook.com, který jednou nahradí stařičký Hotmail. Během dvou týdnů na něj přešlo už 10 milionů lidí. Hned nato jsme se dočkali lákavých screenshotů na redesignovaný webový SkyDrive. A od včerejška si s ním už můžete hrát i vy. Microsoft nasadil známé Metro UI, takže čekejte všudypřítomné dlaždice, hrany a jednoduché barvy.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Kdo už zkoušel testovací verze Windows 8 nebo SkyDrive pro Windows Phone, bude jako doma. Vzhled se příliš neliší a o to Microsoftu jde. Mít jedno prostředí na počítačích, tabletech, mobilech i webu. Jen tak bude moci uživatel plynule přecházet z jednoho na druhé, až se nakonec rozdíly mezi platformami úplně setřou. Ale tento stav je ještě daleko před námi.

Nové prostředí

Jakmile přejdete na SkyDrive.cz, vybafne na vás úplně nový svět. Ta tam jsou tradiční ikonky a složky. Jejich místo zabraly dlaždice. Jsou velké, pastelové a řekl bych, že i méně přehledné. Pokud máte na uložišti pouze fotografie, těšte se na pěkné živé náhledy.

Nový SkyDrive.com

Hlavní stránka s dlaždicemi

Jakmile však nahrajete i dokumenty a jiné soubory, čekají vás poloprázdné obdélníky. Na můj vkus to nevypadá hezky. Alespoň jsou trochu barevně odlišené. Textový dokument je modře, tabulka zeleně, poznámka fialově, prezentace oranžově a třeba PDF červeně. Ostatní soubory jsou jen šedé. Naštěstí lze dlaždice také vypnout a zůstat u detailního řádkového pohledu.

Nový SkyDrive.com

Hlavní stránka v tradičním řádkovém pohledu

Vyhledávání

Microsoft se chlubí zlepšeným vyhledáváním. Slova má hledat nejen v názvech souborů, ale také uvnitř dokumentů. V našem případě to trochu fungovalo u různých nadpisů a důležitých textů, ale rozhodně SkyDrive neprohledal běžný text v odstavcích, tabulkách nebo prezentacích. Na desktopu to přitom jde.

Nový SkyDrive.com

Vyhledávání nepřesvědčilo, dané slovo se schválně vyskytovalo v několika dokumentech

Užitečná kontextová nabídka

Co se nám naopak líbí, je jednodušší práce se soubory a adresáři. Aniž bychom detailně lustrovali nápovědu, ihned jsme si všimli snadného sdílení složky či stažení veškerých souborů. Ty se zabalí do ZIPu a stáhnou najednou.

Nový SkyDrive.com

Stažené soubory se předem uloží do ZIPu

V nabídce souboru rychle najdete operace jako Zobrazit původní. U obrázku se v druhém panelu otevře samotná fotografie bez galerie a jiných serepetiček okolo.

Nový SkyDrive.com

Souborová nabídka

Na sdílení se zřejmě nic nezměnilo. Stále můžete soubor nebo adresář sdílet na Twitteru, LinkedInu, e-mailem či pomocí odkazu. Soubory můžete případně vložit na webovou stránku.

Nový SkyDrive.com

Sdílení souborů

Přetahovaná

Díky moderním webovým technologiím si užijete funkce drag & drop. Soubory označíte a přesunete z jedné složky do druhé jako na počítači. A pokud chcete nahrávat soubory z počítače, nemusíte tak činit přes složitější dialog, ale zkrátka přetáhnete soubory z plochy do prohlížeče.

Nový SkyDrive.com

Přetahování souborů

Řazení podle času

Novinkou je řazení souborů ve složkách podle data změny nebo pořízení. To se prý hodí, pokud například automaticky synchronizujete všechny fotografie z mobilu. K tomu ale stejně dobře slouží řazení podle jména, vždyť fotky se ukládají v abecedním pořadí. Užitečnější je spíš nová funkce Uložit pořadí řazení, díky které můžete řadit v každé složce podle jiných parametrů.

Prezentace jak má být

Zobrazení fotografií je téměř stejné jako v době před Metrem. Měnit není co, prohlížení je stále sexy. Nechybí mapka s geolokací, značkovaní obličejů, informace z EXIFu, snad jen přibližování detailů na fotkách není stále vyřešeno.

Nový SkyDrive.com

Prohlížeč fotografií

Nastavení velmi omezené

Možnosti nastavení SkyDrivu jsou tak malé, že nás překvapilo hned pět obrazovek, kde lze nějaké položky změnit. Přitom můžete pouze kontrolovat volné místo, dokoupit prostor, nastavit výchozí formát pro dokumenty Office, aktivovat novou podobu Office Web Apps (to časem zmizí) a omezit značkování osob. To by se s přehledem vešlo do jedné nabídky.

Nový SkyDrive.com Nový SkyDrive.com Nový SkyDrive.com Nový SkyDrive.com Nový SkyDrive.com

Co nás stále trápí

Přestože je nový SkyDrive určitě velkým skokem vpřed, stále nemůžeme mluvit o nějakém stírání rozdílů mezi webem a desktopem. SkyDrive si zaslouží nové funkce a trochu více logického ovládání.

V Metru obecně už nefunguje obdélníkový výběr souborů. Že jen vyberete oblast a soubory uvnitř se označí. SkyDrive vyžaduje, abyste všechny soubory označili ručně – zatržítkem. Nefunguje ani výběr pomocí Ctrl či Shiftu. Prostě musíte na každý soubor klepnout. Když jich budete mít ve složce třeba 300, zblázníte se. Funguje sice zkratka Ctrl+A (vybere všechny soubory), ale laik to možná ani neví, zvláštní tlačítko na to chybí. Citelně chybí také invertování výběru.

 

SkyDrive sice delší dobu přehrává i uložená videa, ale se zvukovými soubory si neporadí. MP3 ve videu zvládne, samotnou písničku ne. Je takový problém udělat jednoduchý webový přehrávač?

Obrázky lze třídit, prohlížet, sdílet. Ale proč sakra stále chybí alespoň jednoduché možnosti editace? Stačil by ořez, zmenšení, pár filtrů, úprava barev, křivek apod. To vše dnes pokročilá webová fotoalba umí, Google by mohl vyprávět.

Nový SkyDrive pro Windows, OS X, i Android

O lepší a rychlejší aplikaci pro Windows se dnes už rozepsal Petr Urban. Aktualizace se už brzy dočkají i jabkaři s OS X. Úplnou novinkou ovšem bude aplikace pro Android, která přijde během několika týdnů. Zatím jsme viděli pouze screenshoty, ale díky nim už víme, že SkyDrive bude takovým hybridem mezi prostředím Microsoftu i Googlu. Nechybí tradiční androidové nabídky, ale ani dlaždice z Metra. Program bude umět to samé co stávající aplikace pro iOS a Windows Phone, tedy nahrávat soubory, sdílet a otevírat soubory v jiných aplikaích.

SkyDrive pro Android

MMF24

Jedné důležité novinky se dočkají i vývojáři, kteří chtějí využít API pro vlastní aplikace. SkyDrive už dále nebude omezovat soubory, takže i ukládané fotografie zůstanou v původním rozlišení.

Zdroj: Windows Team Blog