Hlavní navigace

Nový standard operačních pamětí se přiblížil. Specifikace DDR5 má být hotová příští rok

3. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nevím, jestli se vám taky jako mě zdá, že operační paměti DDR4 jsou na trhu jen chvilku (i když ve skutečnosti se do PC poprvé dostaly už v roce 2014 a ve věší míře předloni s platformou Intel LGA 1151). Jenže čas neúprosně běží a tak se zdá, že už zase není úplně daleko přechod na zase novou technologii operačních pamětí neboli čipů/modulů DRAM. Nebo aspoň její zrození. Touto novou technologií jsou paměti DDR5, jež mají nahradit současný standard DDR4. O tom, že jsou v plánu, se objevily zmínky již loni v létě. Minulý týden se však už otevřela první reálná perspektiva toho, kdy bychom se jich mohli dočkat. Přímo konsorcium JEDEC oznámilo, že práce na technologii DDR5 rychle postupují. V současnosti proto plánuje či očekává, že zúčastněné firmy dají všechno potřebné dohromady do konce roku 2018, a příští rok bude tedy moci být vydána finální specifikace. JEDEC zastřešuje standardizaci paměťových standardů (kromě linie DDRx také grafických pamětí GDDRx, LPDDRx pro mobilní zařízení, nebo pamětí HBMx), takže posvěcení této technologie z jeho strany je nutnou podmínkou pro to, aby jednotliví výrobci mohli nový typ DRAM začít vyrábět.

Dvakrát vyšší rychlost, dvakrát větší kapacita

Hrubý plán toho, co chtějí výrobci pamětí s DDR5 dosáhnout, počítá se zvýšením propustnosti proti současnému stavu na zhruba dvojnásobek. Pokud bychom se bavili o „efektivní frekvenci“, mohly by tudíž tyto paměti začínat možná na taktu 3733 či 4266 MHz (bude asi záviset i na tom, kam se mezitím posunou standardní rychlosti DDR4). Čipy DDR5 také prý v době svého příchodu typicky budou mít dvakrát větší objemy, takže z nich bude možné sestavit moduly DIMM s dvakrát větší kapacitou. Dnes je typická velikost čipu DDR4 8 Gb (neboli 1 GB) a počítá se i s 16Gb/2GB čipy. U DDR5 by tedy asi mohly být používány 2GB a 4GB čipy.

Se 4GB čipem by se dal zkonstruovat 32GB jednostranný/jednorankový modul či 64GB modul se dvěma stranami a šestnácti čipy. Běžná PC používající neregistrované moduly (které mohou nést větší množství čipů) by tak v deskách se čtyřmi sloty mohla provozovat až 256 GB operační paměti. Dlužno říci, že aby to k něčemu reálně bylo, potřebovali bychom, aby tato paměť hodně zlevnila, zatímco momentálně nám spíš zdražuje.

Slajd Micronu k pamětem DDR5, pocházející z léta 2016 Slajd Micronu k pamětem DDR5, pocházející z léta 2016

Podle tiskové zprávy konsorcia JEDEC bychom se zanedlouho měli dočkat prvního představení technologie DDR5. 17. června k ní má proběhnout prezentace či brífink na konferenci Server Forum v kalifornském Santa Clara. Vzhledem k tomu, jak má tento termín blízko k Computexu je ale pravděpodobné, že by něco k novým pamětem mohlo uniknout již tehdy, tedy na přelomu května a června.

KL24

Reálný příchod je ještě hodně daleko

Ani to, že bude DDR5 příští rok finalizována, ale nemusí ještě znamenat mnoho. Pokud sledujete hardwarové dění déle než pár let, pak asi víte, že o pamětech DDR4 se také začalo mluvit (a výrobci je dokonce demonstrovali) dlouho předtím, než se nakonec reálně uplatnily. Pokud zapátráte v našem archivu, najdete zprávu o prototypech vyvinutých Samsungem z ledna 2011 nebo tuto zmínku již z roku 2008. Specifikace standardu byla ale nakonec hotová a vydaná až v září 2012. Než se ale tyto paměti dostaly skutečně do osobních počítačů a serverů, uběhly dva roky – mluvíme-li o prvních vlaštovkách (Haswell-EHaswell-EP v srpnu a září 2014). Větší rozšíření pak ale začalo až o rok později s příchodem procesorů Skylake, jak již bylo nadhozeno v úvodu.

V tomto světle je tedy jasné, že zatím se přízrakem DDR5 číhajícím v budoucnosti není třeba nějak děsit. Pokud by se jí vedlo stejně, pak na ni zřejmě přijde řada nejdříve v roce 2020 nebo 2021. Odkládat kvůli této perspektivě nákup nebo upgrade počítače nyní tedy nemá smysl. Současné paměti DDR4 bude bezpečně používat ještě několik dalších generací CPU, včetně třeba příštího „tocku“ (tj. nové architektury jádra) u Intelu, tedy 10nm čipů Icelake.

Byl pro vás článek přínosný?